adscode
adscode

İKÇÜ'de AB Günü Etkinliği düzenlendi

​İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla “Değişen ve Genişleyen Avrupa Birliği” konulu bir etkinlik düzenledi.

İKÇÜ'de AB Günü Etkinliği düzenlendi
Eğitim
Konferans ve lisansüstü öğrenci forumu olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilen programın onur konuğu Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi Burak Özügergin oldu.

Sabah oturumu İKÇÜ Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti İzmir Konsolosu Uğur Umar, şehir protokolünden misafirler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Attila Acar, Avrupa Birliği sürecinin Elli Beş yıldır devam edilen bir yolculuk olduğunu; bugün hem geçmişi görmek, hem bugünü anlamak, hem de gelecekte neler yapılabileceği konusunda yeni fikirler oluşturabilmek adına böyle bir toplantının organize edildiğini belirtti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi “Çelebi Avrupa Birliği Araştırmaları Merkezi'nin, böyle bir toplantıya öncülük yaptığı için teşekkür etti.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Türkiye Cumhuriyeti Zagreb Büyükelçisi Burak Özügergin, Hırvatistan'ın AB süreci ile ilgili gözlemlerini katılımcılara aktaran bir konuşma gerçekleştirdi.
Türkiye'nin AB yolculuğunda öncü bir dış politikaya sahip olması gerektiğini belirten Özügergin, bu süreçte ülkenin kendi uzmanlarını yetiştirmesi gerektiğini ifade etti ve: “Türkiye'nin dış politikası, başkalarına bakıp pozisyon almak yerine, başkalarının bize bakmasını sağlamamız gerek. AB'nin kendine, içerisinde Türkiye'yi de içerecek bir gelecek çizmesini sağlamalıyız” şeklinde konuştu.
AB'ye hazırlık sürecinde sosyal anlamda toplumun değişimlere hazırlanması gerektiğine de değinen Özügergin, yaşanacak değişimlere adaptasyonun mümkün olan en sorunsuz şekilde sağlanmasının önemli olduğunu, toplumda “sosyal türbülansa” neden olmayacak bir AB duyarlılığı oluşturulması gerektiğine değindi.

Son yıllarda oluşan Türkiye-AB ilişkilerinin zayıfladığı yönündeki algının doğru olmadığını söyleyen Özügergin'e göre bu durumun temelinde AB'nin zayıflamış olması yatıyor. “Ancak AB'nin zayıf değil kuvvetli olması lazım. Bize güçlü bir AB gerekli, güçlü bir AB her zaman Türkiye'nin faydasına olacaktır” vurgusu yaptı.

AB'ye üyelik sürecinde Hırvatistan ve Türkiye arasında farklılıklar bulunduğunu hatırlatan Özügergin'e göre bu farklılıklar AB açısından son derece önemli. “Hırvatistan'ın üyeliğinin AB'ye nüfus olarak etkisi yüzde 0.2, yüz ölçümü olarak ise yüzde 2” diyen Özügergin: geçmiş birikimi, sosyal ve siyasal yapısıyla Türkiye, bu anlamda Hırvatistan ile bir olmaz. 75-80 milyonluk bir ülke AB için risk” şeklinde konuştu.

Bazı düşüncelerin aksine AB üyesi bir Türkiye için kültürel açıdan problem olmadığını savunan Özügergin, siyasi kültürün çatışmacı olmadığını, ülkede siyasilerin AB konusunda hemfikir olduğunu sözlerine ekledi.

Özügergin'in konuşmasının ardından geçilen ilk oturumda İKÇÜ AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç.Dr.Kerem Batır'ın “Türkiye'nin AB'ye katılım süreci”, Hırvatistan Uluslar Arası İlişkiler ve Gelişim Enstitüsü'nden Dr.Senada Selo Sabic'in “Hırvatistan'ın AB'ye Katılım Süreci ve Türkiye İçin Öneriler” ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr.İ.Alper Arısoy'un “Güneydoğu Avrupa'da Balkanlaşma ve Bütünleşme Dinamikleri” konulu sunumları gerçekleştirildi.

İkinci oturumda ise Hırvatistan Uluslararası İlişkiler ve Gelişim Enstitüsü'nden Dr.Senada Selo Sabic'in moderatörlüğünde Lisansüstü Öğrenci Forumu gerçekleştirildi. Foruma katılan yüksek lisans öğrencileri AB'nin Güneydoğu Avrupa'ya genişleme süreci ve AB genişleme politikasının geleceği hakkında bilgi edinme şansını yakaladı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)