adscode
adscode

'İLK VE ORTAOKULLARDA ÖDENEKSİZLİKTEN ISINMA SORUNU YAŞANIYOR'

MEMUR-SEN ANKARA İL VE EĞİTİM-BİR-SEN 1 NOLU ŞUBE BAŞKANI KIR'IN "İLK VE ORTAOKULLARDA ÖDENEKSİZLİKTEN ISINMA SORUNU YAŞANIYOR" KONULU BASIN AÇIKLAMASIDIR.

'İLK VE ORTAOKULLARDA ÖDENEKSİZLİKTEN ISINMA SORUNU YAŞANIYOR'
Sendikalar

        MEB'e bağlı ilk ve orta okullarda ödeneksizlikten ısınma sorunu yaşanıyor.                       
        Ankara'da çok sayıda ilk ve ortaokul da ısınma için yeterli ödenek verilmediği sebebiyle   sorun ya elektrikli ısıtıcı aletlerle  giderilmeye çalışılıyor ya da soğuk ortamda ders yapılmak zorunda kalınıyor.
     Bilindiği üzere 2011/40 sayılı MEB genelgesi  ile okulların çeşitli ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılan gönüllü bağışlar yasaklanmış ve ülke genelinde tüm okul yöneticileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır. Yapılan soruşturmalar sonucunda Okul Aile Birliklerinin banka hesaplarında bulunan az miktardaki belgeli para için bile çok sayıda ki  okul yöneticisi cezalandırılmak suretiyle sicilleri lekelenmiştir.
    Bu yüzden Merkezi bütçenin veya İl özel  idareleri tarafından ilk ve orta okullara gönderilen ödeneğin dışında okulların zaruri gereksinimlerini karşılayabilecek tek kaynak kalmamıştır. İl Özel idarelerinden okullara gönderilmesi gereken ödenekler zamanında ve yeterli olarak gönderilmeyince doğal olarak okullarda  özellikle ısınma sorunu olmak üzere bir çok sorun eğitim öğretimi  olumsuz yönde etkilemektedir.
            İlk ve ortaokullara İl Özel İdarelerinden düzenli ödenek gelmiyor.
     Mezkur genelge de  MEB'e bağlı orta öğretim  kurumlarının her türlü onarım, personel ve cari giderlerinin merkezi bütçeden İlk ve Ortaokulların ısınma,aydınlanma gibi giderlerin İl Özel İdare bütçesinden ayrılan ödeneklerle karşılandığı iddia edilmektedir.     
     Her türlü orta öğretim kurum giderleri merkezi bütçeden karşılandığı halde  İlk ve Orta okulların onarım, ısınma,aydınlanma su ve diğer cari giderlerin İl Özel İdare bütçesinden zamanında ve yeterli miktarda ödenek gönderilmediği için özellikle soğuk havanın kendini gösterdiği şu günlerde  çok sayıda okulda doğalgaz olmadığı gerekçesiyle kaloriferler yakılmadığı için yönetici,öğretmen ve öğrenciler  kalın giysilerle sınıf ortamında ders işlemek zorunda kalmaktadır.
    Mezkur genelge gönderilmeden önce  okulların ısınma, elektrik, su, onarım, donanım, güvenlik, personel, araç-gereç, temizlik vb. eğitim öğretimi ilgilendiren  ihtiyaçlarının büyük bir kısmı   Okul Aile Birliklerine yapılan gönüllü  bağışlardan karşılanırken, artık gönüllü bağış alınamadığından ve Milli Eğitim Bakanlığı merkezi bütçesinden veya İl Özel İdare bütçesinden düzenli ödenek gönderilmediğinden okul yöneticileri  öğrenci ve öğretmenlerin üşüyoruz kaloriferler neden yakılmıyor şeklindeki sorularına cevap vermekte zorlandıklarını ifade ediyorlar.          MEB'in  acilen şu sorulara cevap bulması gerekir.
    1- Merkezi veya İl özel İdare bütçesinden  okulların her türlü ihtiyacını  karşılayacak  ödenek gönderilebiliyor mu?
    2- Merkezi veya İl özel İdare bütçesinden Okulların hangi tür ihtiyaçları karşılanabiliyor? Okulların resmi ödenek dışındaki gereksinimleri nelerdir?
    3 Okul yöneticilerinden okul ihtiyaçları ile ilgili yıllık ödenek talebinde bulunulması istenmiş midir? İstendiyse kaçta kaçı karşılanmıştır?  Devlet tarafından gönderilen ödeneklerin yetersizliği durumunda diğer ihtiyaçların nerelerden ve hangi yollarla karşılanabileceği yönünde bir açıklama gönderilmiş midir?      4-Okul Aile Birliklerinin okulların bütçesine katkısı nedir? Okul Aile Birlikleri veya dış destek olmadan okul çarkı döndürülebilir mi? Döndürülebilirse neden okulların ihtiyaçları belirlenip ona göre zamanında ödenek gönderilemiyor? Devletin buna gücü yetmiyorsa o zaman neden gönüllü bağış  yolu açık tutulmuyor?
             Ya ödenek gönder. Ya da ödenek bulma yoluna aç!
     Vatandaşın eğitim öğretime katkı  amacıyla yapmak istediği gönüllü bağışın önüne engel konulup,buna mukabil   düzenli ödenek gönderilemiyorsa, okulların  temiz tutulması istenip,yeterli yardımcı hizmetli okulların güvenli olması istenip, güvenlikçi verilmiyorsa, elektrik, su, ısınma gibi giderleri karşılayabilecek yeterli ödenek gönderilmeyip, parayla görülecek işlerin  hesabı okul yönetiminden sorulmak isteniyorsa  bunun adına yanlış yapandan hesap sormak değil düpedüz despotluk denir.Sorumluluk yükleyip imkan vermemek yönetim ilkesiyle bağdaşır bir durum değildir. O zaman ya ödenek gönder. Ya da ödenek bulmanın yolunu aç!      Nasıl ki Merkezi yönetim bütçesinden pay almadan Milli Eğitim Bakanlığı yönetilemiyorsa, yeterli ödenek gönderilmeden de okullar yönetilemez. Okulların mali sorunları eğitimciye ve eğitim yöneticisine yük olmaktan çıkarılmalıdır.Eğitimci  eğitimi ve eğitimciyi  ilgilendirmeyen öğrenci ve veli arasında iletişimi perdeleyen angarya işlerden uzak tutularak eğitim işlerine yoğunlaşmasının önü açılmalıdır.
    Eğitimcilerin tahsildarlık dönemi sonlandırılmalıdır.
     Artık orta öğretim kurumlarında olduğu gibi temel eğitim   kurumlarında da ödeneklerin merkezi bütçeden karşılanmak suretiyle  tahsildarlık döneminin sonlandırılması zaruret haline gelmiştir. Eğitim kurumlarında öğrenci başına bütçe uygulaması artık kaçınılmaz olmuştur.
    Milli Eğitim bakanlığımızın eğitim öğretimi olumsuz etkileyen temel eğitim kurumlarımızda yaşanan ödenek sorunun çözümüne yoğunlaşmasını özellikle ısınma sorunu yaşayan okulların araştırılıp ihtiyacı olan okullara ivedilikle ödenek gönderilmesini  okul yöneticilerimiz  adına arz ve talep ediyorum.



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)