adscode
adscode

“İmam Hatip’e Dönüştürülen Okullardaki Öğrencileri Mağdur Etmeyin!”

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan özel okullar ile bir kez daha gündeme gelen imam hatipleri Meclis gündemine taşıdı.

“İmam Hatip’e Dönüştürülen Okullardaki Öğrencileri Mağdur Etmeyin!”
Eğitim
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan özel okullar ile bir kez daha gündeme gelen imam hatipleri Meclis gündemine taşıdı. 4+4+4 eğitim sistemine geçiş ile birlikte imam hatibe dönüştürülen okullardaki artışa dikkat çeken Adıgüzel, hükümete “İmam Hatip’e dönüştürülen okullarda eğitim gören öğrencilerin mağduriyetlerinin önüne geçecek tedbirleri alın” diye seslendi.

Adıgüzel, TBMM Başkanlığına sunduğu ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, kontenjan açığının yaşandığı okullar arasında Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin dikkat çektiğini belirtti. “İmam hatip liselerinin sayısında son yıllarda ciddi bir artış olmasına karşın, bu okullara taleplerin aynı oranda artmadığı, örneğin Anadolu İmam Hatip Liselerinin sayısının son bir yılda yüzde 12 artmasına rağmen öğrenci sayısının sadece yüzde 1 arttığı kaydedilmektedir” diye konuşan Adıgüzel, İmam Hatip’e dönüştürülen okullarda öğrenim gören öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.

2012 yılı itibariyle 4+4+4 eğitim sistemine geçişle birlikte İmam Hatip’e dönüştürülen okullara ilişkin konuşan Adıgüzel, “Bu okulların en azından bir kısmının ihtiyaç ve talep dışı dönüştürüldüğüne yönelik ciddi tartışmalar var” dedi. Adıgüzel, “AKP iktidarı, yürüttüğü algı operasyonları ile bizi imam hatip karşıtı gibi gösterme çabasında. Buradaki asıl mesele, bir kısım öğrenciyi sevindirirken, diğer bir kısmının mağdur edilmesinin önüne geçilmesidir. Dönüştürülen okullarda eğitim gören birçok öğrencinin ve velinin görüşlerinin dikkate alınmadığını, birçok öğrencinin iradeleri dışında uzak, altyapı ve teknik olarak yetersiz okullara yönlendirildiğini biliyoruz. İktidar, popülist, ayrımcı söylemlere sığınmak yerine, bu öğrencileri mağdur etmeyecek tedbirler almalı” diye konuştu.

“Maltepe’de Yüzlerce Boş Kontenjana Rağmen, İki Yeni İmam Hatip Açıldı”

Öte yandan, İstanbul’da FETÖ terör örgütü ile irtibatı tespit edilerek kapatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen özel eğitim kurumlarının birçoğunun İmam Hatip’e dönüştürüldüğüne dikkat çeken Adıgüzel, “Bu dönüştürülen okulların ne kadar ihtiyaç dâhilinde olduğu ise şüpheli. Örneğin; İstanbul Maltepe’de bulunan 7 Anadolu Lisesi’nde 10’uncu sınıflara ait boş kontenjan sayısı 60 civarındayken, bu sayı aynı ilçe sınırları içinde bulunan 4 Anadolu İmam Hatip Lisesinde 400’e yaklaşıyor. Buna karşın, Maltepe’de 15 Temmuz sonrası kapatılan iki özel öğretim kurumu İmam Hatip’e dönüştürüldü. Özel Anafen Koleji yerine Şehit Osman Yılmaz Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi açılırken, Özel Coşkun Koleji yerine Şehit Mustafa Kaymakçı Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin açıldığını öğrendik. Şimdi yüzlerce boş kontenjan varken, bu okulların açılması tamamıyla siyasi ve ideolojik bir karar değil de nedir?” diye konuştu.


SORU ÖNERGESİ
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.


 


 

 

Onursal ADIGÜZEL

İstanbul Milletvekili

 

TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınav sonuçlarının ardından, Ağustos ayı içinde açıklanan boş kontenjanlar içerisinde, en çok boşluğun yaşandığı okullar arasında Anadolu imam-hatip liseleri dikkat çekmektedir. Yazılı ve görsel medyaya da yansıdığı üzere, geçen seneye göre kontenjanlarının azaltılmasına rağmen, İstanbul’da bulunan imam hatip liselerinin, yaklaşık yüzde 19’unun boş kaldığı ifade edilmektedir. İmam hatip liselerinin sayısında son yıllarda ciddi bir artış olmasına karşın, bu okullara taleplerin aynı oranda artmadığı, örneğin Anadolu İmam Hatip Liselerinin sayısının son bir yılda yüzde 12 artmasına rağmen öğrenci sayısının sadece yüzde 1 arttığı kaydedilmektedirÖte yandan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan ortaöğretim okullarından büyük bir kısmının İmam Hatip’e dönüştürüldüğüne yönelik çeşitli haberler medyaya yansımaktadır. Örneğin; İstanbul’da FETÖ terör örgütü ile irtibatı tespit edilerek kapatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen 40 özel ortaöğretim kurumundan 17’sinin İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürüldüğü belirtilmektedir.

Bu çerçeveden hareketle;

  1. Eylül 2016 tarihi itibariyle, İstanbul ilinde bulunan imam hatip ortaokulu, imam-hatip lisesi ve Anadolu imam hatip lisesi sayısı kaçtır? Bu okulların kontenjanı ve kayıtlı öğrenci sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılımı nasıldır?

  2. İstanbul ilinde, 4+4+4 eğitim sistemine geçiş ile birlikte açılan toplam okul sayısı kaçtır? Kaç tane yeni imam hatip ortaokulu, imam hatip lisesi ve Anadolu imam hatip lisesi açılmıştır? Kaç okul imam hatip ortaokulu, lisesi ya da Anadolu imam hatip lisesine dönüştürülmüştür?

  3. Bu okulların ihtiyaç dışında, o okullarda okuyan öğrencilerin ve velilerin görüşleri ve talepleri dikkate alınmadan dönüştürüldüğü iddiaları doğru mudur?

  4. İmam Hatip’e dönüştürülen okullarda öğrenim gören öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

  5. Eylül 2016 itibariyle, 15 Temmuz’un ardından İstanbul genelinde kapatılan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen okul sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı yeniden açılmıştır? Açılan eğitim kurumlarından kaçı İmam Hatip’e dönüştürülmüştür? İmam Hatip’e dönüştürülen bu okulların ilçelere göre dağılımı nasıldır?




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)