adscode
adscode

İnternetle İlgili Yeni Yasa Tasarısında Neler Var ?

İnternetle ilgili yeni yasa tasarısı yüzünden başımıza neler gelecek?

İnternetle İlgili Yeni Yasa Tasarısında Neler Var ?
Türkiye'den Haberler
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri" başlığıyla 60'tan fazla maddeden oluşan bir kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonundan geçti. Sözkonusu maddelerden özellikle bir tanesi, bilişim geleceğimiz adına pek hoş görünmüyor.    
İnternetle ilgili yeni yasa tasarısı yüzünden başımıza neler gelecek?
5651 sayılı internet yayınlarını düzenleme ile ilgili kanuna genişleme getiren teklifte öne çıkan ve tartışılanlar konular şu şekilde sıralanabilir:

Erişime engel ile ilgili karar 48 saatte verilecek.

Yayınların yayılması 4 saatte engellenecek.

TİB gerekirse erişim engelleyebilecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği oluşturulacak.

İnternet kafelerde kayıtlar belli süre saklanacak.

Sansürün yeni yasal düzlemi

cnnturk.com'dan Sercan Tezcanoğlu'nun haberine göre çok tartışılan düzenlemeyle internette özel hayatın gizliliğini ihlal eden bilgilerin yayılması, dört saatte engellenmeye çalışılıyor. 

Ayrıca içeriğin yayından çıkartılması ve erişim engellenmesi kararıyla ilgili muhatap sorununu çözmek için Erişim Sağlayıcılar Birliği oluşturulması istenmekte. Tüm servis sağlayıcılarının bu birliğe üye olması zorunlu kılınacak.

T24'ten Muzaffer Gençdoğan'ın haberine göre, AKP Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifin tüm maddeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki "Torba" Kanun Tasarısına taşınarak kabul edildi. 

TİB'in istediği bilgileri vermek zorunlu

Değişikliğe göre içerik sağlayıcı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın talep ettiği bilgileri vermek zorunda.

Yer sağlayıcıysa, sunulmasını sağladığı hukuka aykırı içeriği, kendisine bildirilmesinden itibaren yayından çıkarmakla yükümlü. Ayrıca trafik bilgilerini de bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamalı. İlgili yükümlülükleri yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında 10 bin lira ile 100 bin lira arasında idari para cezası uygulanabilecek.

Bu maddelerle ilişkin sosyal medyada oldukça fazla itiraz var. Kullanıcılar, Twitter'da #internetkanunuistemiyoruz etiketiyle tepkilerini dile getiriyor.

İnternet kafelere de yaptırım gelebilir

Tasarıya göre internet kafeler de ticari amaca bakılmaksızın suç oluşturabilecek içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulmasına ilişkin tedbir almak zorunda.

İhlal durumunda toplu kullanım sağlayıcılarına mülki amir tarafından uyarma, 1.000 - 15.000 lira arasında idari para cezası veya üç gün ticari faaliyetlerden men cezası verilebilecek.

Bakanlık ve TİB 

Tasarı daha önce oluşturulan"Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile Ulusal Siber Güvenlik Kurulu'nun hukuki alt yapısını hazırlıyor. Bu konularda Ulaştırma Bakanlığı ile TİB'e bazı yetkiler de verilmesi öngörülüyor.

Nihai karar ne zaman?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, önümüzdeki salı günü yapacağı toplantıda, alt komisyonda kabul edilen "Torba" Tasarıyı görüşerek aynen veya bazı değişikliklerle karara bağlayacak.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)