adscode
adscode

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLERİ KALDIRIYOR

İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin koordinatörlüğünde yürütülen çalışmalarla İstanbul Üniversitesi, “Engelsiz Üniversite” olma yolunda hızla ilerliyor.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ENGELLERİ KALDIRIYOR
Üniversite
İstanbul Üniversitesi’nde engelli öğrencilerin öğrenim süreçlerini kolaylaştırmak, ihtiyaçlarını karşılamak, sorunlarına çözüm önerileri sunmak, akademik, fiziksel, sosyal ve psikolojik yaşamlarını engelsiz öğrenciler düzeyinde sürdürmelerini sağlamak amacıyla birçok çalışma yürütülüyor. İstanbul Üniversitesi’nin “Engelsiz Üniversite”ye dönüşme sürecini İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın ile görüştük.

İÜ Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin 2002 yılından beri görev yaptığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Bu merkezde çok uzun yıllardır çaba gösteren hocalarımız var. Engelli öğrencilerin akademik, toplumsal ve sosyal hayata uyumlarıyla ilgili birçok çalışma başlattık. Öğrencimiz okulu kazandıktan sonra kendisine tebrik mektubu ulaşıyor ve Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ilgili bütün bilgiler öğrencinin eline geçiyor. İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt ve Avcılar Yerleşkesi’nde engelli öğrenci koordinatörlüklerinin ofisleri mevcut. Kayıt olan öğrencilere ofislerin bilgileri ulaştırılıyor ve öğrenci ilk andan itibaren engellilikle ilgili herhangi bir uyum sorunu yaşarsa kime başvuracağını biliyor” şeklinde konuştu.

Engelli öğrenciler dışında engelli personelle ilgili çalışmalara 2010 yılında başladıklarını belirten Prof. Dr. Aydın, “Erişilebilirlik ile ilgili çalışmalar sırasında engelli personelimizi de bu erişilebilirliğin içine dâhil ettik. Bütün engelli personelimizin listesini çıkarttık ve hepsi ile temas kurduk. Merkez olarak Türk toplumunda engellilikle ilgili çalışıyoruz ama İstanbul Üniversitesi personelini de 2010 yılından beri çalışmalarımıza dâhil ettik. Personelimizin arasından iyi ilişkiler kurduklarımız ve bizimle çalışanlar oldu. Daha sonra kurulan ‘Engelli Personel Komisyonu’ ile bu çalışmalara daha da fazla eğilme şansımız oldu” dedi.

“Engelli Öğrencilerin Kaynaşmasına Yardımcı Olmalıyız”

Yaklaşık olarak 14 yıldır İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde faaliyetler yürüttüklerini söyleyen Prof. Dr. Aydın şunları dile getirdi: “Sadece engelliler için yapılan hiçbir şey engelli kişilerin hoşuna gitmiyor. Zaten bütün etkinliklerin de kaynaştırmalı olması gerekiyor. Dolayısıyla biz yaptığımız etkinlikleri engelli bireye özel yapmıyoruz. Örneğin geçen sene ağaç dikimi ile ilgili bir etkinlik yaptık ve bunu engelli öğrencilerimize de engelli olmayan öğrencilerimize de duyurduk. Dikime yaklaşık 150-200 kişilik bir öğrenci grubu ile birlikte gittik. Bu etkinlikte engelli öğrenciler de vardı. Engelli olmayan öğrencilerle kaynaştılar ve birbirlerini tanıma fırsatı buldular. Bu yüzden etkinliklerimizi hep kaynaştırmalı yapmaya ve etkinliklerin odağına farklı şeyler koyarak, farklı işleri birlikte yaparak farkındalık kazanmaya önem veriyoruz.”

“Engelli Erişimine Uygun Binalar Tasarlıyoruz”

Engelli bireylerin en büyük sorunlarından birinin mimari ulaşılabilirlik olduğunu dile getiren Prof. Dr. Aydın, “Ne kadar iyi etkinlikler yaparsanız yapın, eğer birey etkinlik yaptığınız yere ulaşamadıysa bir anlamı kalmıyor. Veya birey o etkinliğe geldiğinde kendisi iletişimi sağlayamıyorsa o etkinlik yararlı olmayacaktır. Yeni yapılan binaların da engelli erişimine uygun yapılması lazım. Merkez olarak İstanbul Üniversitesi’nde bu tür faaliyetleri koordine etmeye çalışıyoruz. Üniversitemizde birçok fakülte engelli erişimine uygun olarak restore edildi ve yeniden yapılandırıldı” diye belirtti.

“Türkiye’deki Bütün Öğrencilere Hizmet Veriyoruz”

İstanbul Üniversitesi’nde 2010 yılında “Engelsiz Bilgi Merkezi”nin açıldığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Engelsiz Bilgi Merkezi şu anda Türkiye’nin en güçlü merkezlerinden biri oldu. Görme engelliler kütüphanesi kısa sürede sadece görme engellilere değil, işitme engellilere de hizmet verebilir hale gelecek. Sesli kitap üretiyoruz ve çok büyük bir ağla bütün sesli kitap üreten görme engelli kütüphanelere bağlı bu kütüphanelerin koordinasyonunu da bizler yapıyoruz. Çok kapsamlı bir görme engelliler kütüphanesi var ve teknolojiyi bu anlamda dört dörtlük kullanıyoruz. Sadece kendi öğrencilerimize değil Türkiye’deki bütün öğrencilere hizmet veriyoruz” dedi.

İstanbul Üniversitesi’ndeki engelli öğrencilerin kendilerinden farklı öğrencilerle eşit şartlarda eğitim görmeleri için çok sağlam bir yönerge olduğunu belirten Prof. Dr. Aydın, “Bir problem olduğunda bu yönergeyi veya yasaları öne çıkararak bu problemleri çözmeye çalışıyoruz. Engelli öğrencilerin eşit koşullarda eğitim alabilmesi için tüm desteği veriyoruz” diye belirtti. İstanbul Üniversitesi’nin Engelsiz Üniversite olma yolunda hızla ilerlediğini de dile getiren Prof. Dr. Aydın, “İstanbul Üniversitesi engelsiz olmak adına daha güçlü hale geliyor. Biz de güçlenerek bu gücü arttırmaya çalışıyoruz” dedi.

“Engellilik Araştırmaları Konusunda Farkındalık Yaratmalıyız”

Geleceğe yönelik de güzel projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Engelli bireyin her şeyi karşıdan beklediği model bitsin, engelli kişinin aktif, kendini topluma dahil olan, kendi kaderini eline alan birey olma modeli gelsin istiyoruz. Bu modelin gelmesi, bakış açısının gelmesi de ciddi bir mücadele gerektiriyor. Dünyada ‘Engellilik Araştırmaları’ olarak adlandırılan ve engellilik araştırmalarıyla ilgili sorunların hepsinin bir arada ele alındığı bir alt disiplin, yeni bir bilim dalı var. Bunun içinde mimari, sosyoloji, sağlık, hukuk, insan hakları, psikoloji, eğitim ve iletişim var. Bunların hepsini ele aldığımız bir alt bilim dalı. Bu konuyla ilgili yaptığımız çalışmalar sonucu ‘Engellilik Araştırmaları’ adı altında yeni bir yüksek lisans programı oluşturduk ve YÖK kabul etti. Bu programda engelliliğe bütüncül açıdan bakarak engellilikle ilgili akademik çalışma yapacak ve uygulamaları bilimsel temele oturtacak akademisyen yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.

İnsanlara engellilik araştırmalarını tanıtmak ve farkındalık yaratabilmek amacı ile 24-26 Kasım 2016 tarihlerinde Birinci Engellilik Araştırmaları Kongresi’ni yaptıklarını belirten Prof. Dr. Aydın, “Kongrede sosyal bilimciler, hukukçular, eğitimciler olacak. Birçok oturumda görme, işitme vb. engellilerle ilgili problemler tartışılacak. Akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum bu kongrede bir araya gelecek. Yaklaşık 450-500 kişilik bir katılım bekliyoruz. Türkiye’nin her yerine duyurduk. Kongrenin birinci gününün sonunda ‘Engellilik Araştırmaları İletişim Ağı’ toplantısı olacak. Engellilik alanında hak temelli çalışan engelli kişilerle birlikte olmak istiyoruz. Bu networkü oluşturmak istiyoruz. Türkiye’de bu konudaki çalışmaları daha ileriye götürecek arkadaşlarımıza böyle bir eğitim olanağı sağlamak ilk defa üniversitemize nasip olacak gibi duruyor” dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)