adscode
adscode

İstanbul Üniversitesi'nde Bilim ve Tarih Buluşması

“Uluslararası 35. Bilim Aletleri” Sempozyumu ve “İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar” Sergisi, 26 Eylül 2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi II. Bayezid Türk Hamam…

İstanbul Üniversitesi'nde Bilim ve Tarih Buluşması
Üniversite
“Uluslararası 35. Bilim Aletleri” Sempozyumu ve “İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar” Sergisi, 26 Eylül 2016 tarihinde İstanbul Üniversitesi II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi’nde düzenlenen törenle açıldı. Tören, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın katılımları ile gerçekleştirildi.

Törende açılış konuşmasını yapan İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, bu sempozyum ve serginin İstanbul Üniversitesi çatısı altında yapılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, “Kuruluşu 15. yüzyıla kadar geri götürülebilen İstanbul Üniversitesi, ülkemizin en eski ve en büyük üniversitesidir. Aynı zamanda, dünyanın en eski üniversitelerinden birisidir. Eğitim faaliyetleri yanında araştırmaya önem veren, destekleyen bir üniversitedir. Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralamasında 11 senedir dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında girmektedir” dedi.

Türk Bilim İnsanları İçin Uluslararası Anlamda Bir Fırsat

Bilim Aletleri Sempozyumu’nun 35.’sinin Türkiye’de ilk defa İstanbul Üniversitesi bünyesinde düzenlendiğini ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Bu bilimsel etkinliğin İstanbul Üniversitesi ile Uluslararası Bilim ve Teknoloji Tarihi ve Felsefesi Birliği arasındaki işbirliğini güçlendirmeye, aynı zamanda Türk bilim insanları ile uluslararası kurumlardaki meslektaşları arasında yeni ortak çalışmalara vesile olmasını dilerim” şeklinde konuştu.

“Bilimsel ve Kültürel Sergilere Ev Sahipliği Yapıyoruz”

İstanbul Üniversitesi’nin Türk kültür mirasını koruma konusuna özel önem verdiğini belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “Sergideki aletler ve yazma eserler ve yeni restore edilen II. Bayezid Hamamı, bu çabalara tanıklık etmektedir. Serginin yer aldığı II. Bayezid Hamamı, 16. Yüzyılın başında, Beyazıt Camii külliyesinin bir parçası olarak inşa edilmiştir. Bu tarihi yapı, 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi’ne giren ‘İstanbul Tarihi Alanları’ içinde yer almaktadır. Üniversitemiz mülkiyetinde olan bu yapı içinde, 2015 yılında tamamlanan restorasyondan sonra, bir Türk Hamam Kültürü Müzesi oluşturulmuştur. Üniversitemizin desteğiyle bu mekânda bugün açılacak olan İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar sergisi gibi, çeşitli bilimsel ve kültürel sergiler düzenlenmektedir” ifadelerini kullandı. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasını sempozyumun başarıyla sonuçlanmasını ve bilim mirasımızı tanıtmak amacıyla açılan bu serginin geniş kitlelere ulaşmasını dileyerek sonlandırdı.

“Bilimsel Araçlara İlgi Artacak”

İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Feza Günergun ise konuşmasında, “Bu şekilde uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmanın bu alana olan ilginin artmasına da ön ayak olacağını belirterek, “Bu organizasyon Türk Bilim Tarihi uzmanlarının, tüm dünyadan uzmanlarla buluşma fırsatı yakalaması adına önemli bir gelişme. Bu sempozyum için 17 ülkeden 70 üzerinde katılımcı İstanbul’da buluştu ve 54 rapor ve 8 afiş önümüzdeki günlerde sunulacak” dedi.

Koleksiyonları ziyaret etmenin SIC sempozyumlarında önem arz eden bir gelenek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Günergun, “Biz bu geleneği İstanbul’da devam ettirmek istiyoruz. İstanbul Üniversitesi bilimsel araçların sergilendiği bir alana sahip olmadığı için, çeşitli bölüm ve fakültelerde bulunan koleksiyonları bir araya getirerek bir sergi oluşturma fikri ortaya kondu. Sempozyum ve sergi arasında ahenk sağlamak adına, Doğu ve Batı arasında bilginin hareketliliği konusu seçildi. Osmanlı dönemine ait, 13. ve 20. yy arasını kaplayan parçaları sergiliyoruz. Üniversite koleksiyonumuzda bulunmayan parçalar için, özel koleksiyonculardan yardım istedik ve birbirinden özel parçalarını sergilememize izin verdikleri için hepsine buradan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İÜ Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Uluslararası Bilim ve Teknoloji Tarihi ve Felsefesi Birliği Bilim Aletleri Komisyonu’nun ortaklaşa düzenlediği Uluslararası 35. Bilim Aletleri Sempozyumu’nun teması “Doğu İle Batı Arasında Bilim Aletleri”.  Bilimsel aletlerin tarihi konusunda uzman çok sayıda bilim adamının katıldığı sempozyum 30 Eylül 2016 tarihine kadar İÜ Kongre Kültür Merkezi’nde devam edecek.

Sempozyum kapsamında, İstanbul Üniversitesi koleksiyonlarında bulunan önemli bilim yazmalarını ve bilim aletlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen “İstanbul Üniversitesi Koleksiyonlarında Bilimsel Aletler, Yamalar, Baskılar” sergisinde İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki bilim yazma ve baskılarından bir seçki ile İÜ Fen ve Mühendislik Fakültelerinde bulunan bilimsel aletlerden örnekler sergileniyor. Sergi 26 Aralık 2016 tarihinde kadar II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi’nde ziyaret edilebilir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)