adscode
adscode

İstanbul Üniversitesinden gönüllüler ve STK'ları buluşturacak proje

İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi ile Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezince yürütülen proje ile gönüllü öğrencilerin ve STK'ların bir araya getirilmesi amaçlanıyor.

İstanbul Üniversitesinden gönüllüler ve STK'ları buluşturacak proje
Üniversite
"Gönüllü Akademisi ve Gönüllülük Eğitimleri" projesi ile öğrencilere gönüllülük bilincinin kazandırılması, gönüllülüğün yaygınlaştırılması ve gönüllülerle STK'ların buluşturulması amaçlanıyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Araştırma Merkezi ile Sosyal Sorumluluk Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu sponsorluğunda yürütülen proje tanıtıldı.

Yürütücülüğünü İÜ öğretim üyeleri Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel ve Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk'ün yaptığı projede, İÜ Sosyoloji Bölümü'nden 30 kişilik bir öğrenci ekibi görev aldı.

"Toplumsal duyarlılıktan uzak bir gençlik yetiştirmek istemiyoruz"
İÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Rektör Ak, gönüllülüğün modern toplumlarda insani gelişmişlik düzeyinin önemli göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.

Ak, "Bireylerin hiçbir karşılık beklemeden toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunmaları, daha yaşanabilir bir dünya için çalışmaları, kendilerini geliştirme çabalarına büyük katkı sağlayacaktır." diyerek, akademisyenler olarak görevlerinin, gençlere hayata daha bütüncül bakmayı öğretmek olduğunu kaydetti.

Gençlere bireyci değil, daha toplumcu düşünme yeteneğini kazandırılması gerektiğini vurgulayan Ak, "İstanbul Üniversitesi olarak sadece derslere odaklanıp toplumsal duyarlılıktan uzak bir gençlik yetiştirmek istemiyoruz. Öğrencilerimizin dersleri kadar, önce kendi mesleki alanları ile ilgili, sonra bütün toplumu ilgilendiren alanlarda söz söyleme ve çözüme katkı sağlama cesaretini kazanmalarını istiyoruz. Bu yüzden öğrencilerimizin sosyal faaliyetlerini destekliyor, topluma faydalı sivil toplum kuruluşlarına daha aktif katılmalarını arzu ediyoruz. İyiliklerin sürekli olması ve daha sistemli bir biçimde yapılması, sorunların çözümünü daha da kolaylaştıracaktır."

Ak, gönüllü faaliyetlerin öneminin farkında olduklarını dile getirerek, gerek kamu, gerekse özel sektörle birçok alanda işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti.

Örgün öğretimdeki 125 bin öğrenci ile gönüllülük ve sosyal sorumluluk alanında büyük bir hazineye sahip olduklarını aktaran Ak, "Üniversiteler, bulundukları çevreye ve topluma karşı daha sorumlu ve duyarlı davranıp STK'larla ilişkisini güçlendirmelidir. Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Sosyoloji Anabilim Dalı içerisinde açtığımız STK ve Sosyal Sorumluluk Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı tam da bu amaca hizmet ediyor. Üniversite olarak bugün açılışını yaptığımız proje ile öğrencilerimize gönüllülük bilincini kazandırmayı, gönüllülüğü yaygınlaştırmayı, gönüllülerle STK'ları buluşturmayı ve bunu da akademik bir disiplin içerisinde yapmayı arzuluyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Gönüllü Ol İstanbul"
Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Yusuf Adıgüzel de "www.gonulluol.istanbul" adresinden gönüllüler ve gönüllülerle birlikte çalışmak isteyen STK'ları buluşturacak "Gönüllü Ol İstanbul" portalı hakkında bilgi verdi.

Proje yürütücülerinden Yrd. Doç. Dr. Murat Şentürk ise projenin temel amacının, hem öğrenci hem de öğretim üyesi düzeyinde İÜ'de gönüllülüğü yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

Şentürk, 2 yıllık bir çalışmaya dayanan projede gönüllülük araştırması, gönüllü portalı ve bir akademi programı olmak üzere üç temel bileşenin bulunduğunu ifade ederek, "İÜ öğrencilerinin gönüllülük algılarını, deneyimlerini ve eğilimlerini anlamak amacıyla 2 bin 448 öğrencinin katılımıyla 'Üniversite Öğrencilerinin Gönüllülük Algıları, Deneyimleri ve Eğilimleri: İstanbul Üniversitesi Örneği' başlıklı bir saha araştırması yaptık. Araştırmanın bulguları ve sonuçları kitap haline getirilerek 'Üniversitede Gönüllü Olmak' başlığıyla yayımlandı." diye konuştu.

Gönüllü Akademisi
Proje koordinatörü Büşra Turan, Gönüllü Akademisi hakkında bilgi verdi.

Gönüllü Akademisi'nin, İÜ öğrencilerinin gönüllülüğü konuşacağı, izleyeceği, dinleyeceği, yazacağı, katılacağı ve yaşayacağı 8 haftalık bir program olarak tasarlandığını belirten Turan, akademinin üniversite öğrencileri arasında gönüllülüğün yaygınlaşması için önemli bir adım olacağını kaydetti.

Toplantıya, İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı Bülent Katkak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)