adscode
adscode

İstanbul Üniversitesi’nin Seçimini Yok Sayan YÖK’e Tepki

Prof. Dr. Raşit Tükel’in İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimlerinde birinci olmasına rağmen YÖK’ün listesinde ikinci sıraya yer vermesine karşı bugün öğrenciler, Çarşamba günü akademisyenler eylemde.

İstanbul Üniversitesi’nin Seçimini Yok Sayan YÖK’e Tepki
Üniversite

Prof.Dr. Raşit Tükel’in İstanbul Üniversitesi (İÜ)rektörlük seçimlerinde en yüksek oy almasına rağmen Yükseköğretim Kurulu’nun cumhurbaşkanına ikinci sıradan önermesine tepkiler geliyor.

Tükel, YÖK’e kararını açıklama çağrısı yapmış ve en yüksek oy alanın atanması taleplerini yinelemişti. İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra akademi dışından da bu taleplere destek var.

Tükel’i aday gösteren İÜ Demokratik Üniversite Girişimi, YÖK’ün kararını reddettiklerini duyurdu. Girişim 25 Mart Çarşamba günü “Oyumuza ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz” başlığıyla saat 12.30'da Beyazıt kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

“Rektörümüz Raşit Tükel” diyen İÜ öğrencileri ise bugün saat 13:00'da YÖK'ün, Raşit Tükel'i ikinci sıraya düşürmesiyle ilgili forum düzenliyor. Forum ardından saat 15:00'da forumda aldıkları kararları Beyazıt Meydanı'nda basın açıklaması ile duyuracak.

Tükel’e desteklerini açıklayan Birleşik Haziran Hareketi Ankara Basın, Bilim, Kültür, Sanat Meclisi de YÖK’ün sıralamasının demokratik işleyişe ve üniversite özgürlüğüne karşı bir eylem olarak değerlendirdiğini duyurdu.

YÖK, üniversitedeki seçimlerde 1202 oy alarak ilk sırada yer alan İÜ Demokratik Üniversite Girişimi’nin adayı Prof.Dr. Raşit Tükel’e ikinci sıradan yer verdi. 908 oy alan Prof. Dr. Mahmut Ak'ı ilk sırada, 382 oy alan Prof. Dr. Harun Cansız'ı ise üçüncü sıradan önerdi. Cumhurbaşkanı bu üç isim içinden atama yapacak.

Öğretim üyeleri: Oyumuza ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz

İÜ Demokratik Üniversite Girişimi,  “üniversitelerin 35 yıldır askeri bir darbenin ürünü olan 2547 sayılı Yükeköğretim Kanunu’nun cenderesi altında olduğunu” söyledi.

“Yasanın yol açtığı uygulamalar, akademik özgürlüklerin önündeki en büyük engellerdir. İlgili yasanın 13. Maddesi uyarınca yöneticileri belirlenen üniversiteler, itaat anlayışının uygulama alanına dönüştürülmüştür. Yasanın öngördüğü anti-demokratik seçim sürecinde, gerekçe açıklanmadan keyfi bir biçimde sıralama değiştirilebilmekte, seçim sonucu dikkate alınmadan atama yapılabilmektedir.”

Girişim, YÖK Genel Kurulu’nun 12 Mart’taki rektörlük seçiminde “Demokratik, katılımcı, özerk ve özgür üniversite” ilkeleriyle seçime giren Tükel’in ikinci sıraya düşürülmesi kararını reddettiklerini duyurdu.

“Bizler, Prof. Dr. Raşit Tükel’e oy veren ve destekleyen üniversite bileşenleri, YÖK’ün bilim insanlarının iradesine karşı aldığı bu kararı reddediyor ve kararın hangi gerekçeyle alındığının kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. Prof. Dr. Raşit Tükel’in rektörlüğü dışındaki bir uygulama meşru olmayacaktır.”

BHH: Meşru Rektör Tükel’dir

Birleşik Haziran Hareketi Ankara Basın, Bilim, Sanat, Kültür Meclisi ise YÖK’e sıralamayı değiştirmesi gerekçesini açıklama, diğer adaylara ise çekilme çağrısı yaptı.

“Prof. Raşit Tükel'in YÖK sıralamasında ikinci sıraya düşürülmesini demokratik işleyişe ve üniversite özgürlüğüne karşı bir eylem olarak değerlendiriyoruz. İstanbul Üniversitesi'nin değerli öğretim üyelerinin yarıya yakınının eğilimini değersizleştiren bu tutum, YÖK'ün yanlı yapısının bir göstergesidir.

“Bu olumsuz kararı düzeltmek ve haksızlığı önlemek için diğer adaylar adaylıktan çekilmeli; öğretim üyelerinin iradesine saygı gösterilerek Raşit Tükel'in tek aday olması sağlanmalıdır. Bilimden yana ve demokrat kişiliğiyle üniversitenin sorunlarına çözüm üretebilecek bir yönetici olacağına inandığımız Raşit Tükel'i, öğretim üyeleri ve öğrenciler gibi bu haklı mücadelede destekliyoruz.

“Meclisimiz gerçekleri kamuoyuna duyurmayı görev saymaktadır.  İstanbul Üniversitesi'nin meşru rektörü Prof. Dr. Raşit Tükel'dir.” (BK)

Bianet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)