adscode
adscode

İşte Türkiye'nin 2023 sağlık vizyonu

​Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık alanında hizmet sunumu, teknoloji, ilaç sanayi ve yetişmiş insan gücü açısından dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer almasını hedeflediklerini…

İşte Türkiye'nin 2023 sağlık vizyonu
Sağlık
Sağlık Bakanlığı'nın 'Sağlıkta 2023 Vizyonu' çerçevesinde geliştirilen 'Sağlık Enstitüleri, Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Şehir Hastaneleri' projelerini düzenlediği bir basın toplantısı ile açıklayan Bakan Müezzinoğlu ' Bu projeleri tamamladığımızda Türkiye bilimsel ve sağlık eğitimi bakımından dünya standartlarını belirleyecek seviye gelecektir. Ülkemizin hızlı gelişimine paralel olarak sağlık alanında üniversiteler başta olmak üzere ilaç sanayi ve tıbbi teknoloji araştırmalarının mükemmelliyet merkezlerinde daha geniş olanaklarla yapılmasına imkan sağlayacak Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nı hayata geçiriyoruz. İlk aşamada 6 enstitü kuracağız. Bu yıl sonuna kadar Kanser Enstitüsü ve Sağlık Akreditasyon Enstitüsü hayata geçecektir' dedi. Bakan Müezzinoğlu geliştirdikleri projeler ile 2023 yılında kendi ürünü ilacı olan, teknolojik gelişmelere öncülük eden ve çeşitli hastalıklarda tedavi yöntemlerini bulup uygulayan 10 güçlü ülke arasında olacaklarını da kaydetti.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu 'Sağlıkta 2023 Vizyonu' projesini açıkladığı toplantı öncesinde Emirgan Korusu'nda halk ve basın mensuplarıyla 'Sağlıklı Yaşam Yürüyüşü' yaptı. Yürüyüş sonrasında basın mensuplarıyla biraraya gelen Bakan Müezzioğlu, Türkiye'nin şimdiye kadar sağlık Ar-Ge'sine yeterince pay ayıramadığını belirterek 'Ülkemiz dünyadaki bilimsel gelişmeleri yakından takip eden, ancak tıbbı teknolojiler ile ilaç sanayisinde ithalatçı bir ülke konumunda. Bu konumdan çıkmamız lazım. Tükettiğini üreten ve bunun bir kısmını yurt dışına ihraç eden bir ülke olmamız lazım. Sağlık Enstitüleri bu boşluğu önemli ölçüde dolduracaktır. Sağlık Enstitüleri Bilim Kurulları'nın, üniversitelerden, ilaç sanayisinden ve tıbbi teknoloji firmalarından gelecek projeleri inceleyerek, değer bulunan projelere maddi kaynak ve araştırmalar için tam donanımlı labarotuvar olanakları sağlayacaktır.' şeklinde konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, Sağlık Enstitüleri ile ilgili kanunun TBMM alt komisyonunda kabul edildiğini ve kanunun genel kurula da çok yakında geleceğini belirterek, 'İlk etapta Kanser Enstitüsü ve Türkiye Sağlık Akreditasyon Enstitüsü'nün açılacak. 3 yıl içinde de Kronik Hastalıklar, Bio Teknoloji, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ve Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu enstitüler sağlıkta TÜBİTAK gibi çalışacak. 6 enstitünün merkezi İstanbul olacak.' dedi.

Sağlık Bakanlığı'nın, sağlık enstitüleri, sağlık eğitimi ve şehir hastaneleri konusuna odaklandığını sözlerine ekleyen Bakan Müezzinoğlu 'Enstitülerimiz tarafından geliştirilen dinamiklerin en güçlü olarak uygulanabileceği yer şehir hastaneleridir. 15 şehir hastanesi projesini hayata geçiriyoruz. Bu hastanelerin yatak kapasitesi 24 bin olacak ve dünyanın her yerinden gelen hastalara hizmet verecektir. Bu konu ile ilgili finansman ve uluslararası hukuki sözleşmeleri tamamladık. 1 Temmuz'dan itibaren 15 şehir hastanesi fiilen sorumluluk üstlenmiş olacak. Ortalama 30 ayda sağlık alanında hizmet vermeye başlayacaklar.' diye konuştu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Açılıyor

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, gelişen ve değişen sağlık politikalarının ihtiyacı olan sağlık profesyonellerinin yetiştirilmesinde önemli bir rol oynayacak 'Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin İstanbul'da kurulacağını da açıkladı. Yalnızca sağlık alanına odaklı ilk devlet üniversitesi olma özelliğini taşıyan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi'de Tıp Fakültesi yanında hemşirelik gibi alanlarda eğitim verecek Sağlık Bilimleri Fakültesi ile master ve doktora eğitimi amacıyla Sağlık Bilimleri Enstitüsü olacağını dile getiren Bakan Müezzinoğlu, Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü'nün Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne tahsis edileceğini de sözlerine ekledi.

Bakan Müezzinoğlu, üniversitenin, öncelikli olarak Birleşmiş Milletler resmi dillerinde yurt içinde ve yurt dışında eğitim vereceğini, ülkemizin bulunduğu coğrafyada sağlık bilimleri eğitimi alanında var olan çekim gücünü önemli ölçüde güçlendireceğini de söyledi. Müezzinoğlu; 'Nasıl ki bundan 12 yıl önce vatandaşlarımız yurt dışında çare ararken, şimdi sınır ötesinden hastalar için çekim merkezi oldu isek, sağlık bilimleri eğitimi alanında da 10 yıl içinde çekim merkezi haline geleceğiz' şeklinde konuştu. Bakan Müezzinoğlu, kurulacak üniversitenin diğer vakıf ya da devlet üniversitelerine rakip olmayacağını da dile getirerek, 'Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi 56 Eğitim Araştırma Hastanesi ile doğrudan bağlantılı olacak. Üniversitemiz, yurtdışında da Eğitim ve Araştırma Hastaneleri açacaktır. Bunun ilk örneğini Sudan'da gerçekleştirdik. Somali'de hastane inşaatını bitirdik. Önümüzdeki hafta Pakistan'da da hastane açacağız. Kırgızistan'da da hastane projesi için çalışmalara başladık.' şeklinde konuştu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)