adscode
adscode

İTÜ Geleceğin Sağlık Teknolojileri Üzerine Çalışıyor

Türkiye’nin teknoloji üreten eğitim kurumlarının başında gelen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), tıp alanında önemli gelişmelere imza atmaya devam ediyor.

İTÜ Geleceğin Sağlık Teknolojileri Üzerine Çalışıyor
Üniversite
Akciğer kanseri için erken tespit maskesinden gırtlak kanseri teşhis cihazına; 3D yazıcı teknolojisiyle kişiye özgü diş tedavisinden biyonik proteze kadar pek çok konu üzerinde çalışmalar sürüyor.

Tıbbi tanı, erken teşhis ve tedavi teknolojileri geliştirmek, hastaların yaşam kalitesini ve beklentisini iyileştirmek açısından hayati önem taşıyor. Bu noktada İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ), sağlık teknolojisi üzerine yaptığı çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. İTÜ’lü bilim insanları bir yandan meme kanseri, akciğer kanseri, larenks kanseri gibi hastalıkların etkili bir şekilde tanısına olanak tanıyan yüksek hassasiyetli tanı ve tedavi araçları üzerinde çalışıyor. Öte yandan İTÜ Arı Teknokent’te genç girişimciler, 3D yazıcı teknolojisiyle diş problemlerinden biyonik ele kadar sağlık alanın ihtiyaç duyduğu pek çok konuya çözüm buluyor.

Mühendislik dallarının önemi

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin sağlık teknolojisi alanında çalışmaları hakkında şunları söyledi:

“21. yüzyıl, hem insan beyinin sırlarını çözmenin hedeflendiği hem de yapay zeka devrimini yaşadığımız bir çağ. Fizik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği gibi dallar bu problemlerin çözülmesine yönelik tıp bilimleri, temel bilimler ve mühendislik bilimleri arasında köprü görevi üstleniyor. Bu bilimler aracılığıyla insanların ihtiyaçlarını karşılayacak yeni teknolojiler üretiyor. Sağlık teknolojisi de bunlardan biri. İTÜ’de şu anda sağlık teknolojisine yönelik çeşitli çalışmalar yapılıyor.”

Prof. Dr. Karaca, ABD Ulusal Mühendislik Akademisi’ne (NAE) seçilen, Nanoteknoloji, Doku Mühendisliği ve Biyokoruma alanlarındaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Mehmet Toner ve ABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde kanserin erken teşhis edilmesine yönelik kurulan merkezin başındaki isim olan Prof. Dr. Sadık Esener başta olmak İTÜ mezunlarının sağlık alanında çok sayıda başarısının olduğunu dile getirdi. Üniversite tercih yapacak adaylara İTÜ mezunlarını örnek gösteren Prof. Dr. Karaca “Tıp yazmasanız da mühendislik alanındaki çalışmalarınızla tıp alanına katkıda bulunabilirsiniz” dedi.

Her şey erken teşhis için!

Son on yılda, çeşitli kanser türlerinin erken tanı ve tedavisini mümkün kılmak için birçok farklı tanı ve terapötik cihazlar piyasaya sürülüyor. Bununla birlikte, zamanında teşhis gerçekleştirmek ve yanlış teşhisi önlemek için yeni teknolojilerin geliştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. 2010 yılında çalışmalara başlayan İTÜ’lü bilim insanları, 7 yılda 6 farklı kanser teşhis ve tanı cihazı geliştirdi. Dünyanın ilk mikrodalga tomografi cihazı Mikrodalga Göğüs Tomografisi‘ni (MMT)geliştiren bilim insanları, EMALIZ cihazıyla, habis tümör dokusunu teşhis ederek cerrahi sınırları belirleme sürecini otomatikleştirdi. Kullanımı kolay, düşük maliyetli, kablosuz SCALA cihazı gırtlak kanseri teşhisi için geliştirildi ve yüksek hassasiyetle çalışıyor. NEFES cihazı ise akciğer kanseri başlangıcı gibi hastalıkların teşhisinde kullanılıyor.

Beyin hastalıkları üzerine çalışılıyor

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde araştırma grupları Computer Vision laboratuvarında, noronal aksonların bir çeşit resmini çeken Manyetik Rezonans (MR) görüntü tipleri kullanılarak insan beyin bağlantılarının dijital ortamda oluşturulmasını sağlıyor. Beyin fonksiyonel aktivasyonlarını resimleyen fonksiyonel MR ile beyindeki fonksiyonel bağlantılar ortaya çıkarılabiliyor. Bu amaçla matematik, istatistik alanlarından alınan kurumlara dayalı ve nörobilim alanından ilham alan yapay sinir ağları ile makine öğrenmesi tekniklerine dayalı yöntemler geliştiriliyor. Sonuçta elde edilen çıktılar Parkinson hastalarında aşırı titremeye neden olduğu düşünülen beyin çekirdeği ile beyin motor korteksi arasındaki bağlantıların incelenmesi, hastalığın anlaşılması ve tedavinin planlanmasında son derece önemli olduğu biliniyor. Bu çalışmalar Alzheimer, epilepsi ve benzeri beyin hastalıklarının incelenmesi ve teknolojik çözümler oluşturulmasına imkan veren veri bilimi uygulamalarıdır.

3 boyutlu yazıcıda biyonik el

5 İTÜ öğrencisi, bileği ve kolu olmayan 3 -18 yaş arasındaki çocuklar için 3 boyutlu yazıcıda biyonik el üretiyor. Denizyıldızının kopan kollarının yeniden çıkmasından esinlenerek projenin adını denizyıldızı anlamını taşıyan ‘Astero’ koyan öğrenciler, protezleri çocuklara tamamen ücretsiz bir şekilde ulaştırarak çocukların yüzlerini güldürmeyi amaçlıyor.Proje Takım Lideri İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Tamer Temizer, bu proje sayesinde yüzlerce çocuğun hayallerini gerçekleştirebileceklerini söylüyor.

Telsiz diş tedavi yöntemi

İTÜ mezunları da sağlık teknolojisi üzerine çalışmayı sürdürüyor. İTÜ mezunu Seyyid Bucak, Türkiye’nin ilk ve tek 3D yazıcı kullanılarak üretilen şeffaf apareyi üretti.

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde üretilen ORTHERO, dişlerdeki çapraşıklık, diş aralığı gibi problemleri metal diş telleri olmadan, kişiye özgü üretilen en ileri ortodontik tedavi yöntemiyle çözüyor. Görünmez, şeffaf, hızlı sonuç veren ORTHERO; metal diş telleriyle karşılaştırıldığında rahatsızlık vermeyen, istenildiği zaman takıp çıkarılabilen özelliğiyle ön plana çıkıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)