adscode
adscode

İzmir’in insanları belgesel oldu

İnsan Kent: İzmir.İzmirlilerin gözünden İzmir

İzmir’in insanları belgesel oldu
Üniversite
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanları ve öğrenciler, çektikleri uzun metrajlı belgesel “İnsan Kent”le İzmirlilerin gözünden İzmir’i anlattı.


Filmin genel yönetmenliğini yapan Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazlı Bayram, binlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yapan, her coğrafyadan, dinden ve kültürden insanların hoşgörüyle bir arada yaşadığı İzmir’in bu yapısını, yıllarca önce ya kendileri ya da ataları İzmir’e gelen farklı coğrafyalardan 11 farklı insanın gözünden “İnsan Kent” belgeseliyle ölümsüzleştirmek istediklerini söyledi. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, filmin galasında, filmden esinlenerek yazdığı “İzmirdeniz” isimli şiiri okudu.

ÇEKİMLERİ 1 YIL SÜRDÜ
Filmin galası, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde yapıldı. Galaya İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, akademisyenler, çekim ekibi, filmin kahramanları ve öğrenciler katıldı. İletişim Fakültesi öğretim üyeleri, öğrenciler ve Medya Merkezi çalışanlarının 1 yıllık emeğiyle çekilen filmde, ataları yüzlerce yıl önce İzmir’e gelen Musevilerden, Balkan göçmenlerine, Levantenlerden Anadolu’nun çeşitli coğrafyalarından göçle İzmir’e gelen 11 insanın gözünden, “İzmir” anlatıldı. İnsan Kent’te fotoğraf sanatçısından, bağlama ustasına, otelde yalnız bir hayat süren yaşlı bir kadından, 14 yaşındaki öğrenci bir kız çocuğuna, ressamdan balıkçıya kadar farklı mesleklerden insanlar yer aldı. Filmin müziklerini de Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü öğretim üyeleri yaptı.

İZMİR’İN İNSANİ ZENGİNLİKLERİ
Prof. Dr. Nazlı Bayram, “Temamız tamamen göç değil, biz İzmir’in insani zenginliklerini anlatmak istedik. Önemli olan İzmir’in tarihsel olarak hep farklı kültürlerin katkısıyla, getirileriyle oluşan zenginlikleri. 100 yıl bu topraklarda Rumlar, Yahudiler vardı. Şimdi de Anadolu’nun her coğrafyasından, Balkanlar’dan gelen insanlar var. Bu kentin renkleri, tüm bu insanlar. İzmir’in bu renklerini anlatmak istedik. İzmirliler olarak bu renkliliği korumamız gerekiyor. İzmir’i İzmir, şehri güzel, sıcak, hoşgörülü yapan, bu insan dokusu. Konuştuğumuz insanlar yaşadıkları yere ilişkin bazı görüşlere sahip, bu görüşleri, eleştirilerini, önerilerini iletiyorlar. Kimileri, ‘Binaları, tarihi, denizi mahvettiler’ derken kimileri kadın olmanın, göçle gelmenin zorluklarını anlatıyor. Farklı hayatları, İzmir’in bir coğrafyasını, bir mekanını, oradaki hayatı anlattık. Kısacası İzmir’i anlattık” dedi.

REKTÖR BARKAN’DAN İZMİR ŞİİRİ
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Barkan da galada açılış konuşması yapmak yerine filmden esinlenerek İzmir için yazdığı “İzmirdeniz” şiirini okudu. Barkan, şiirinde, şu satırlara yer verdi:

İzmir insan, İzmir su,
İzmir deniz,
İzmirdeniz
Körfezin iyodu, tuzu
Nefesine karışır da çıldırtır huysuzu,
Gönlüyle duyar, gözüyle dokunur,
Merttir, yüzünden okunur,
Yüreğiyle düşünür, duygularıyla söyler,
Teniyle dinler,
Eşelesen Ege toprağını, soy, sopunu önüne serer,
Kültürün Kabesi, İzmir
İzmir kan, can, canan,
İzmir deniz,
İzmirdeniz

“İZMİRLİLER ADINA TEŞEKKÜRLER”
Film gösteriminin ardından, hayatlarına belgeselde yer verilen, Yusuf Tuvi, Babacan Kılıç, Nigar Balın, Sevim Pişirgen, Feridun Emre, Nafiye Tanhan, Stefano Negro, İklima Çelik, Kadir Uykur, Eli Filidis ve Yasemin Balcı’ya çiçeklerini Aziz Kocaoğlu ve protokol üyeleri verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “4 milyon 100 bin İzmirli adına bu filmi hazırlayan ve İzmir’i İzmirlilerin gözünden anlatan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.










 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)