adscode
adscode

Kaç Netle Nereye Girer? TEOG’da Tek Liste 25 Tercih!

TEOG sınavında tercih sistemi değişti. MEB tarafından hazırlanan TEOG e-kılavuza göre tercih sayısı 25’e yükseltildi, özel okula gidecekler TEOG tercihi yapmayacak...

Kaç Netle Nereye Girer? TEOG’da Tek Liste 25 Tercih!
Sınavlar

Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG puanına göre lise yerleştirmelerine ait yeni düzenleme yaptı. MEB tarafından hazırlanan yeni TEOG e-kılavuzuna göre bir tercih listesi olacak ve tercih sayısı 25’i aşmayacak. Özel okul isteyenin devlet okulu tercih hakkı olmayacak. Tercih yapmayanlar aleni liseye yerleştirilecek.

Özel okul kayıtları 24 Haziran-10 Temmuz, devlet lisesi tercihleri 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olanMEB, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) yaşanan olumsuzlukları çözmek için yeni yerleştirme sisteminin kurallarını belli etti . 2015- 2016 eğitim-öğretim senesinde uygulanmak üzere hazırlanan “Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu” taslağı, görüş alınmak üzere bakanlık sitesine de konuldu. Taslak kılavuza göre bu sene uygulanacak yerleştirme sisteminin ayrıntıları:
 

- İL SINIRLAMASI YOK: Tek listede okul türü ve vilayet sınırlaması olmadan 25 okul tercih edilecek.
 

- İKİ TERCİH SEÇENEĞİ OLACAK: Tercihler internet üzerinden yapılacak olan . Tercih işlemleri ekranında, “Özel okula kayıt yaptırdım tercih yapmayacağım” ve “Tercih yapmak arzu ediyorum ” seçenekleri sunulacak. Tercih yapacak adaylara, 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak.  “Özel okula kayıt yaptırdım” şıkkını işaretleyene tercih ekranı açılmayacak.
 

- TERCİH YAPMAYAN AÇIK LİSEYE: İki tercihi de kullanmayanlar sistem tarafından otomatik olarak aleni liselere kayıt edilecek.
 

- TERCİHLER 6-16 TEMMUZ: Tercih işlemleri 6-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan . Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) ile talebe alan okulların yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar 14 Ağustos’ta açıklanacak. 17-21 Ağustos 2015’te İl ya da İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları’nca tercih mürracaatları alınacak.
 

- AÇIKTA KALANI KOMİSYON YERLEŞTİRECEK:  TEOG’da yerleşemeyenler , Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu’nca boş kalan kontenjanlar için vilayet ya da ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilecek.
 

- KAYITLAR OTOMATİK: Nakilerde kati kayıtlar 24 Ağustos’ta duyuru edilecek. Kayıtlar otomatik olarak yapılacak olan .
 

- EK YERLEŞTİRME YOK: Yerleştirme işlemleri bir defa olacak, yedek yerleştirme yapılmayacak.
 

- PUAN ÜSTÜNLÜĞÜ ESAS: Yerleştirme işlemleri YEP üstünlüğü, tercih önceliği ve kontenjana göre olacak.
 

- GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİ: Güzel sanatlar ve spor liselerine yerleştirmeler, tercihler istikametinde merkezi yapılacak olan . Öğrenciler tekrar kabiliyet sınavlarına girecek.
 

- YEP’E GÖRE ÖZEL: YEP’e göre talebe alan özel okullara 2015-2016 öğretim senesi için okul türlerine yerleştirme işlemleri yapılacak olan ve yerleştirme sonuçları aynı öğretim senesi için geçerli olacak.
 

- ÖZEL OKULLARA 17 GÜN SÜRE: Sınavla talebe alacak özel okullar, 24 Haziran -10 Temmuz tarihleri arasında kayıt işlemlerini yapacak. Mektep değiştirmek isteyen nakil döneminde devlete geçebilecek.
 

- BURSLU ÖĞRENCİ: Özel okullar için % 100 burslu okutacakları öğrencilerin yerleştirilmesi, bakanlıkça puan üstünlüğü esasına göre % 5’lik dilimden yapılacak olan.
 

- İSTEYENE SMS: Öğrencilerin yerleştirme sonuçları bakanlık sitesinde açıklanacak. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere sonuçlar mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile bildirilecek.
 

- EŞİTLİK HALİNDE YAŞ: Yerleştirmelerde YEP’lerin eşit olması halinde 8’inci sınıf Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflarda Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, özürsüz devamsızlık gercekleşen gün sayısının az oluşu tekrar eşitlik bozulmaz ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olana öncelik verilecek.
 

- ÖZEL EĞİTİM ÖĞRENCİLERİ: Engelli öğrenciler aleni liselere gönderilmeyecek. Yerleştirilmeleri yerleştirme ve nakil komisyonu kararı ile sağlanacak. Özel eğitim gereksinimi olan öğrencilerin puanları, yerleştirildikleri okulların puanlarını hiçbir biçimde etkilemeyecek.
 

- NEDEN TERCİH YAPMADIN?: Mektep müdürleri tercih yapmayan öğrencilerin nedenini e-okul sistemine işleyecek.

 

Kaç net, nereye girer?

Adayın II. Dönem testlerdeki netleri şu şekilde olsun:

- Türkçe 18 Net (20 sual üzerinden)

- Matematik 18 Net (20 sual üzerinden)

- Fen ve Teknoloji 18 Net (20 sual üzerinden)

- T.C. İnkılap ve Atatürkçülük 19 Net (20 sual üzerinden)

- Yabancı Dil 18 Net (20 sual üzerinden)

Bu netler istikametinde adayın Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP): 638 (700 puan üzerinden)

Bu adayın,

- 6. Sınıf Yılsonu Puanı 85 (100 puan üzerinden)

- 7. Sınıf Yılsonu Puanı 85 (100 puan üzerinden)

- 8. Sınıf Yılsonu Puanı 80 (100 puan üzerinden) olsun.

Bu adayın ilk dönem sınav puanının da (Kasım ayındaki ilk ortak sınav) 630 olduğunu varsayalım.

Bilgilerini girdiğimiz öğrencinin 500 üzerinden Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP): 442 oluyor.


Bu puanın alternatifi olan liseler:

- İstanbul Hacı Sabancı AL

- Kağıthane AL

- Borsa İstanbul Zeytinburnu AL

- Kartal Fatin Rüştü AL

- Pendik Fatih AL

 

Vatan

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)