adscode
adscode

“Kadın ve Çocuk Şiddeti A’dan Z’ye Artıyor”

​CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, çocuklara yönelen cinsel istismar ve tacizle ilgili düzenlemeler için kanun tasarı üzerine, Meclis genel kurulunda konuştu.

“Kadın ve Çocuk Şiddeti A’dan Z’ye Artıyor”
Türkiye'den Haberler
Şiddet ve istismarın önlenmesine zamanında odaklanmayan, şiddet olaylarının artmasının ardından düzenlemeye giden Meclis’in gerçek amacına ulaşamayacağını kaydeden Milletvekili Öz, önleyici değil, göstermelik cezalara başvuran politikaların kadın ve çocuk istismarına, yoksulluğuna çözüm getirmeyeceğini savundu. Kadın örgütlerinin taleplerini Meclis kürsüsünden paylaşana Milletvekili Öz, Gezi’nin yıldönümünde polise A’dan Z’ye talimat verdiğini söyleyen Başbakan’ın, A’dan Z’ye koruma ve ceza talep eden kadın örgütlerinin, çocuklarını yitiren ailelerin sesine duyarsız kaldığını hatırlattı.
 
Sakine Öz, “istediğiniz yasada istediğiniz ceza süresini artırın, bunun kalıcı bir anlamı olmayacak. Eğer çocuklarımızın refahına, adil yaşam koşullarına, geleceğine yatırım yapacak işlere imza atamıyorsak biz, bugün, öncelikle çocuklarımızı değil, tecavüzcüyü, tacizciyi ana gündeme taşımışız demektir. Tecavüzcüye, tacizciye, eş katiline vereceği cezayı öne alıp, kadınların hayata tutunması için güvenceli istihdama, koruma önlemlerine yatırım yapmayı erteleyen bir devlet kalıcı çözüm bekleyenleri oyalıyor demektir.” İfadesini kullandı.
 
Milletvekili Öz, kadın ve çocukların ekonomik, fiziksel, duygusal ve cinsel istismarına sosyal adaletle çare olacak yeni bir düzenleme talebinde bulundu.
 
Kadın ve çocuğa şiddet, istismarın önlenmesine dair birçok kanun teklifi ve önergeyle Bakanlıklara çözümü işaret ettiklerini belirten Sakine Öz’ün konuşmasında şu başlıklar öne çıktı:
 
“Çocuk İstismarı Ayrı Kanunla Düzenlenmeli”

 
Soma'da yaşadığımız iş cinayetinden sonra gördüğümüz üzere iş ve işçi güvenliğini insani duyarlılıktan son derece uzak bir biçimde torba yasalarda birkaç madde içinde geçiştiren Hükûmet, bu defa kadın ve çocuk haklarını, cinsel taciz ve istismarı, adalet arayan milyonlarca insanın sesini birbirinden tümüyle kopuk konuların içinde görüştürmeyi deniyor. Biz kadın ve çocuk haklarında esaslı çözüme odaklanıyoruz, Hükûmet ise, cinsel istismar ve şiddet gibi esaslı bir sorunu "mahkemelere yazı işleri müdürlüğü kurma" başlığıyla aynı torba içine atıyor. 
 
“Meclis, İş İten Geçince Harekete Geçiyor”

 
Verdiğimiz kanun teklifi ve araştırma önergelerini aylardır bekletenler, kadın ve çocuk istismarının, cinayet ve tecavüzlerin yoğunlaştığı bir dönemde yine kayıplar büyüyünce kanun değişikliğine gitmektedir. Bugün bu salonda kadınlar öldürüldükten sonra, çocuklarımız taciz ve tecavüzle karşı karşıya bırakıldıktan sonra ceza artırmayı konuşan bir Meclis var. Çocuklar kaçırıldığında, kayıplar arttığında, taciz ve tecavüz sayıları rekor kırdığında yasa çıkaran boş sıralar var karşımızda.
 
Kadın Milletvekillerine Sordu
 
İçimizde, kadın ve çocuklarla ilgili kurulmuş komisyonların üyesi kadın milletvekilleri var. Öncelikle onlara sormak isterim: Kadın ve çocuk istismarında bugüne kadar kurulmuş araştırma komisyonu raporlarınız Hükûmet tarafından yeterince dikkate alındı mı? Gerek Meclis gerekse Hükûmet onca uyarınıza rağmen zamanında ve kalıcı düzenleme getirdi mi? Biz, bugün, öncelikle kendi komisyonlarının raporları doğrultusunda sağlam irade ortaya koyamayan, millî iradenin ürettiği çalışmaya kulak tıkayan bir Hükümetle karşı karşıyayız. 
 
“İstismar da Fıtrata ve Geleneklere Sığmaz”
 
Kız çocuklarından eğitimi esirgeyen, küçük yaşta okul yolundan alıp ev duvarlarına hapseden, 8 milyona çocuğumuzu ev içi işlerde çalıştırmaya iten, erkeklerle eşit koşulda yaşama hazırlanmak varken çocuk yaşta evlenmeye yüz yüze bırakan bu Hükûmet geleceklerinden çaldığı çocuklarımıza nasıl bir hesap verecek? Bebeğiyle oynayacağı yaşta kendi doğurduğu bebeğe anne olmaya zorlanan binlerce kızımızın çocuk yaşta evliliğe "kader", "gelenek" ya da "fıtrat" deyip kabullenmesini mi bekleyecek? 

“A’dan Z’ye Şiddet Tırmanıyor, Hükümet Seyrediyor”

Siyaset, öncelik belirleme işidir sayın milletvekilleri. Gezi'nin yıl dönümünde hukuksuzca şiddet uygulanması için polise "A'dan Z'ye ne gerekirse yapın." talimatı veren Başbakan, sokağa çıkar "İdam" der. Aynı Başbakan kadın örgütleri Meclis önünde "A'dan Z'ye koruma ve ceza artırımı." deyince duymazlıktan gelir, istihdamı, kadın emeğini, çocukların yaşam hakkını görmezden gelir. Eğer Meclis ve Hükûmet kadınların ve çocukların gelecek beklentisine çözüm aramayı erteliyorsa, şiddete yol açan nedenleri yok etmeye çalışmıyorsa biz bu salonda daha çok uzun süre şiddet yasalarını konuşuruz. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)