adscode
adscode

Kadınlar obezitede erkekleri ikiye katlıyor

Türkiye'de kadın obezite oranının yaklaşık erkeklerin iki katı olduğu, obezitenin kadınlarda 30 yaşından sonra hızla arttığı bildirildi.

Kadınlar obezitede erkekleri ikiye katlıyor
Sağlık
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, obeziteyle ilgili son verilere göre, Türkiye'de kadınlarda obezite oranının yüzde 39,2; kiloluluk oranının ise yüzde 29,6 olduğunu kaydetti.

Erkeklerde obezite oranının yüzde 19,9 iken, kiloluluk halinin yüzde 38,4 olduğuna işaret eden Yardım, ''Yani kadınlarda obezite, erkeklerde kilolu olma durumu fazla. Obezite için baktığımızda kadınlar, erkeklerden 2 kat daha obez'' dedi.

Türkiye'de neredeyse  her 10 kadından 7'sinde vücut kitle endeksinin yüzde 25'in üzerinde bulunduğunu, hafif şişmanlık ve obez olma durumu olduğuna dikkati çeken Yardım,  bunun nedenlerini ise şöyle sıraladı:

''Obezitedeki risk faktörlerinde birinci olarak beslenmedeki dengesizlik , sağlıksız beslenme, ikinci olarak da fiziksel aktivitedeki yetersizlik başta geliyor. Yetişkin kadınlar özellikle doğum sonrası kilolarını  fazla atamıyor. Fiziksel aktivite obeziteyi çok etkiyor. Fiziksel aktivite kadınlarda, erkeklerden daha az. Kadınlar erkeklere göre sosyal yaşamda daha az yer alıyorlar, çalışan kadın erkeklerden daha az sayıda. Sağlıksız beslenmenin bir nedeni  kadınların daha az çalışıyor olmaları olabilir , evde daha fazla vakit geçiriyor olmaları olabilir. Evde daha çok duran  bir kadının atıştırma durumu da artıyor''

30 yaşından sonra kadınlarda obezite oranının arttığına dikkati çeken Yardım, ''30 yaş öncesi kişilerin daha aktif olduğunu biliyoruz, ancak 30 yaş sonrasında kadınlarda doğum faktörü, fiziksel aktivitedeki azalma, 40'ından sonra da çalışma hayatında bulunmama, emeklilik gibi nedenlerde bu oranlar artıyor'' şeklinde konuştu.

Sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Sağlıklı beslenmek için her öğünde  ''süt ürünleri, et ürünleri, sebzeler ve tahıllar'' dan oluşan 4 gruptan uygun miktarlarda tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yardım, yağlı ve karbonhidratlı yemeklerin pişirilme sıklığının azaltılması, beslenmede kızartma yerine daha çok haşlamalara yönelinmesi ve bireylerin atıştırmalıklara dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)