adscode
adscode

'Kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşemez'

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, kadınlar özgürleşmeden toplumun özgürleşemeyeceğini belirterek, "Barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük gibi insani değerlerin yok sayıldığı bir dünyada kadınlara…

'Kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşemez'
Sendikalar
Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir, kadınlar özgürleşmeden toplumun özgürleşemeyeceğini belirterek, "Barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük gibi insani değerlerin yok sayıldığı bir dünyada kadınlara yer olmadığının farkındayız ve bu nedenle şiddetsiz ve sömürüsüz bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Demir, günümüzde sömürü çarklarının en fazla kadın emeği üzerinden döndüğünü vurgulayarak, "Güvencesizleştirme, kayıt dışı çalıştırma, asgari ücretin altında maaş, en fazla kadın emekçileri etkiliyor. Kadınlarımız çalışma hayatında en dezavantajlı kesimlerden birini oluşturuyor. TÜİK'in verilerine baktığımızda, çalışan her yüz kadından 52'si kayıt dışı çalışmaktadır" dedi.
Demir, kadınların sadece emek süreçlerinde, fabrikalarda, atölyelerde, dersliklerde, tarlalarda eşitsizliğe, sömürüye, ve şiddete maruz kaldığını belirtti. Demir, her yıl Türkiye'de ve dünyada binlerce kadının öldürüldüğünü, tecavüze ve tacize uğradığını kaydetti.
Demir, "Türkiye'de, kadına yönelik şiddet, kadın emeği sömürüsü, kadın bedeni sömürüsü, kadın yoksulluğu, kadın işsizliği, çocuk gelinler ve okula gönderilmeyen kız çocukları, tacizciyi, tecavüzcüyü, saldırganı koruyup kollayan hukuk sistemi, kadının özgürleşmesi önünde en büyük engeller olarak durmaktadır" dedi.

-"KADININ SİYASETTEKİ YERİ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL"-

Kadınların siyasetteki yerinin istenilen düzeyde olmadığını, evin mutfağı gibi siyasi partilerin mutfaklarının da kadın için sonuna kadar açık olduğunu vurgulayan Demir, şunları kaydetti:
"Ancak, karar alma mekanizmalarında kadınlara hala yer yok. Atatürk'ün 79 yıl önce seçme ve seçilme hakkına kavuşturduğu kadınlarımız, TBMM'de yüzde 14.26, yerelde ise ancak yüzde 1.1 oranında temsil edilebiliyor. Sistem, onlara bir vitrin malzemesi gibi davranmaya devam ediyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre Türkiye, siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadın-erkek eşitliği endeksinde 136 ülke arasında 120'nci olmuştur. Yani ülkemiz, kadın erkek eşitliğinin esamisinin okunmadığı son 20 ülke arasındadır. Biz, inanıyoruz ki kadınlar özgürleşmeden toplum özgürleşemez. Barış, demokrasi, eşitlik ve özgürlük gibi insani değerlerin yok sayıldığı bir dünyada kadınlara yer olmadığının farkındayız ve bu nedenle şiddetsiz ve sömürüsüz bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)