adscode
adscode

Kadınlarda kanserin 12 belirtisi

Ba­zen ge­çer de­di­ği­niz bir ağ­rı ya da yor­gun­luk, ateş, ök­sü­rük ve yut­kun­ma­da­ki de­ği­şim­ler kan­se­rin ilk be­lir­ti­le­ri ola­bi­li­yor.

Kadınlarda kanserin 12 belirtisi
Sağlık
As­lın­da uya­rı ver­di­ği hal­de gör­mez­den ge­li­nen be­lir­ti­ler­le or­ta­ya çı­kan ka­dın kan­ser­le­ri­ni ve han­gi be­lir­ti­le­rin dik­ka­te alın­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni Hi­sar In­ter­con­ti­nen­tal Hos­pi­tal Me­di­kal On­ko­lo­ji Uz­ma­nı Doç. Dr. Ah­met Be­kir Öz­türk ak­tar­dı.

1) Şiş­kin­lik

Ka­dın­la­rın or­tak so­ru­nu olan şiş­kin­li­ğe ka­rın ağ­rı­sı ve­ya pel­vik ağ­rı da eş­lik edi­yor­sa yu­mur­ta­lık kan­se­ri­nin ha­ber­ci­si ola­bi­lir. Şiş­kin­lik prob­le­mi­ni he­men he­men her gün ya­şa­ma­ya baş­la­dıy­sa­nız ve bir­kaç haf­ta­dan faz­la sü­rü­yor­sa mut­la­ka he­ki­mi­ni­ze da­nı­şın.

2) Ateş

Açık­la­na­ma­yan ateş grip, en­fek­si­yon ya da kan­se­rin ha­ber­ci­si ola­bi­lir. Kan kan­ser­le­ri­nin en önem­li ve er­ken işa­ret­le­rin­den bi­ri de ateş­tir.

3) Kalıcı öksürük

Grip, aler­ji ve ba­zı ilaç­la­rın yan et­ki­si ök­sü­rü­ğe ne­den ola­bi­lir. An­cak üç ya da dört haf­ta gi­bi uzun sü­re­li de­vam eden ök­sü­rük göz ar­dı edil­me­me­li­dir.  

4) Kilo kaybı

Bir­çok ka­dın ki­lo ver­me­ye ça­lış­ma­dan ki­lo kay­bı­nı mem­nu­ni­yet ve­ri­ci ola­rak dü­şün­se de as­lın­da di­ye­ti­ne dik­kat et­me­di­ği hal­de açık­la­na­ma­yan ki­lo kay­bı kan­ser be­lir­ti­si ola­bi­le­ce­ği gi­bi ti­ro­id gi­bi has­ta­lık­la­rın ha­ber­ci­si de ola­bi­lir.

5) Lenf nodlarındaki değişiklikler

Kol­tuk al­tı ya da bo­yun böl­ge­sin­de­ki lenf nod­la­rın­da mey­da­na ge­len şiş­lik­le­ri dik­ka­te alın ve mut­la­ka he­ki­mi­ni­ze baş­vu­run. Lenf nod­la­rın­da­ki de­ği­şik­lik­ler her­han­gi bir en­fek­si­yon kay­nak­lı ola­bi­le­ce­ği gi­bi kan­se­rin de ha­ber­ci­si ola­bi­lir.

6) Cilt sorunları

Cilt­te gö­rü­len ani de­ği­şik­lik­ler ba­zen fark edi­le­me­ye­bi­lir. An­cak cilt­te gö­rü­len renk de­ği­şik­lik­le­ri­ni mut­la­ka ta­kip et­mek ge­re­kir. Eğer ani­den de­ri­de ka­na­ma or­ta­ya çı­kar­sa, o da kon­trol edil­me­li­dir.

7) Yutma zorluğu

Uzun sü­re­dir de­vam eden ha­zım­sız­lık mi­de ya da ye­mek bo­ru­su kan­se­ri­nin ha­ber­ci­si ola­bi­lir. Son dö­nem­ler­de or­ta­ya çı­kan yut­ma güç­lü­ğü prob­lem­le­ri ye­mek bo­ru­su ile il­gi­li prob­lem­le­rin ya da ak­ci­ğer kan­se­ri­nin be­lir­ti­si ola­bi­lir.

8) İdrar veya dışkıda kan

Eğer id­rar ve­ya dış­kı­da kan fark eder­se­niz he­mo­ro­id di­ye­rek geç­me­yin. Özel­lik­le dış­kı­da şe­kil ve renk de­ği­şik­lik­le­ri söz ko­nu­suy­sa mut­la­ka he­ki­mi­ni­ze baş­vu­run. Mu­aye­ne­nin ar­dın­dan ge­rek­li gö­rül­dü­ğün­de ko­lo­nos­ko­pi tes­ti ile prob­le­mi­ni­zin ne­de­ni or­ta­ya çı­ka­rı­la­bi­lir.

9) Ağız lekeleri

Özel­lik­le si­ga­ra içi­yor­sa­nız ağ­zı­nız­da­ki de­ği­şik­lik­le­ri ta­kip edin ve mut­la­ka diş he­ki­mi­ni­ze baş­vu­run. Ağız içi ve­ya dil üze­rin­de olu­şan be­yaz le­ke­ler ağız kan­se­ri­nin be­lir­ti­si ola­bi­lir.

10) Yorgunluk

Pek çok has­ta­lı­ğa ev sa­hip­li­ği ya­pan yor­gun­luk kan­se­ri de işa­ret ede­bi­lir. Ame­ri­kan Kan­ser Der­ne­ği­’ne gö­re, yor­gun­luk lö­se­mi, ko­lon ya da mi­de kan­se­ri­nin er­ken be­lir­ti­si ola­bi­lir.

11) Adet dönemi dışında kanama

Me­no­poz dö­ne­mi ön­ce­si ka­dın­lar ara­sın­da adet dö­ne­mi dü­zen­siz­lik­le­ri gör­mez­den gel­me eği­li­mi ne ya­zık ki yay­gın­dır. An­cak bu dö­nem­de ger­çek­le­şen ka­na­ma­lar ko­lo­rek­tal kan­ser­le­rin be­lir­ti­si olan gas­tro­in­tes­ti­nal ka­na­ma­lar da ola­bi­lir. Özel­lik­le adet dö­ne­mi için­de ya da dı­şın­da gö­rü­len anor­mal ka­na­ma­lar ka­dın­lar­da en sık gö­rü­len ji­ne­ko­lo­jik kan­ser olan ra­him kan­se­ri­nin be­lir­ti­si ola­bi­lir.

12) Memede değişiklikler

Me­me böl­ge­sin­de kı­za­rık­lık, de­ri­nin ka­lın­laş­ma­sı gi­bi me­me kan­se­ri­nin çok na­dir gö­rü­len ag­re­sif be­lir­ti­le­ri­nin dı­şın­da me­me do­ku­sun­da mey­da­na ge­len ve bir haf­ta­dan faz­la sü­ren şiş­li­ğin mut­la­ka dik­ka­te alın­ma­sı ve he­ki­me baş­vu­rul­ma­sı ge­re­kir. Ay­nı şe­kil­de me­me gö­rü­nü­mü­nüz­de­ki de­ği­şik­lik ya da akın­tı da has­ta­lık ha­ber­ci­si ola­bi­lir. Bu du­rum­da he­ki­mi­ni­ze baş­vu­ra­rak mu­aye­ne ol­ma­lı ve ma­mog­ra­fi, ul­tra­son, MR ve ge­rek­li gö­rül­dü­ğü tak­dir­de bi­yop­si yap­tır­ma­lı­sı­nız.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)