adscode
adscode

Kaliteli uyku hayatınıza yön veriyor!

Bugün Dünya Uyku Günü. Uzmanlar günde 7 saat uykunun yeterli olduğunu söylüyor. Peki uykunun sağlığınız üzerindeki etkilerini biliyor musunuz?

Kaliteli uyku hayatınıza yön veriyor!
Sağlık
Türk toplumu üzerinde yapılan çalışmalarda büyük bir kesim günde ortalama 7-8 saat uyuyor. Ülkemizde 6 saatin altında uyuyanlar ise %10. Yatış zamanımız (erken yatanlar/ geç yatanlar) ve ihtiyacımız olan uyku süremiz ise doğuştan belirleniyor. Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Figen Hanağası, “Uyku metabolizmalarının ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol oynayan sağlık için vazgeçilmez bir dönemdir” dedi.

Uyku neden önemli? 

Bir insan tüm hayatının yaklaşık üçte birini uykuda geçiriyor. Daha sağlıklı bir hayat için kaliteli bir uyku nefes almak, beslenmek kadar önemlidir. Uykunun hayatımız içinde boşa geçen bir zaman dilimi olduğunu düşünmek yanlış bir kanıdır. 

GÜNLÜK HAYATI ETKİLİYOR

Yaşam için, sağlık için ve vücudumuz için uyku, vazgeçilmez bir dönemdir. Bu sürecin kaliteli, düzenli ve yeterli olması, günlük yaşamımızı en iyi şekilde geçirmemizi sağlıyor. 

Sağlıklı uykunun faydaları? 

Ruh ve vücut sağlığımızı korumada yardımcı oluyor. Hafızamızın yenilenmesinden, bağışıklık sistemimize kadar vücudumuzun birçok sistemi uyku ile tazeleniyor ve ertesi güne hazır oluyoruz. 

Uykusuzluk nelere yol açar? 

Kalitesiz ve yetersiz uyku nedeniyle vücudumuzda birçok metabolik ve ruhsal bozukluklar ortaya çıkar. Birkaç örnek vermek gerekirse; bağışıklık sistemimiz bozulur, hastalıklara karşı direncimiz düşer, başağrısı, sersemlik hissi, iştah artışı olur, konsantrasyon azalır, olaylara karşı tolerans azalması ya da umursamazlık, durgunluk başlar. 

HASTALIĞA NEDEN

Uykusuzluk sonucu dikkatimiz azaldığı için iş ve trafik kazalarına neden olup çevremize de dolaylı olarak zarar veririz. Özetle uykusuzluk pekçok hastalığın oluşmasında önemli rol oynar. 

ZİNDE KALKMAK İÇİN NELER YAPMALI?

- Uykumuz gelince yatağa gitmeliyiz.  
- Uyuyamazsak yatakta fazla vakit geçirmemeliyiz.
- Yatak odası çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı tercihen karanlık ve hafif serin olmalıdır. 
- Yatak odası sadece uyku ve cinsel aktivite için kullanılmalı, çalışma odası ve televizyon odası olarak kullanılmamalıdır.
- Hafta sonu ve tatil süresince sabah kalkış saatleriniz çok değişmemelidir. 
- Gün içinde uyumamalı, dayanamıyorsanız saat 15:00’ ten önce ve çok kısa süreli şekerleme yapılabilir.
- Yatmadan önce sigara içilmemelidir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)