adscode
adscode

Kanser ilacında mahkeme kararı

Türkiye’de ruhsatlandırılmadığı için ödemesi, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun onayına bırakılan “Pertuzumab” etken maddeli bir ilaç hakkında, mahkemeden hasta lehine önemli bir karar çıktı.

Kanser ilacında mahkeme kararı
Sağlık
Dünyada ruhsatlandırılmış olan ve tedavide kullanılan ancak Türkiye’de ruhsatlandırılmadığı için ödemesi Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) onayına bırakılan “Pertuzumab” etken maddeli bir ilaç ile ilgili mahkemeden hasta lehine karar çıktı. 

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Ankara 4. İdare Mahkemesi, tedavide kullanılacak ilacın belirlenmesi konusunda sorumluluğun doktorda olduğunu vurgulayarak, kurumun verdiği ret kararını iptal etti. Kararı, Danıştay da onayladı. Hastane ve mahkemeler arasında mekik dokuyan hasta Z. N.A. ilaçlara ödediği parayı geri alamadan geçen aylarda yaşamını yitirdi.
HAYATTA KALABİLMEK İÇİN EVİNİ SATTI AMA...

Meme kanseri tedavisi gören 51 yaşındaki N.A. tedavisinin aksamaması için ilacı yurtdışından parası ile alma yolunu seçmiş, bir kutusu 10 bin TL olan ve diğer başka iki ilaç ile birlikte kullanılması gereken ilacın maliyetini karşılamak için evini satmış ve 150 bin TL harcamıştı.

"ETKİNLİĞİNİ BİLMİYORUM DİYE REDDEDİYOR, SONRA KULLANIMINI ONAYLIYOR"

Avukat Egemen Büyükkaragöz, kararın emsal teşkil edebileceğini belirterek, müvekkilimin harcadığı paranın iadesi için de yakınlarının yargı sürecini başlatacağını söyledi. Büyükkaragöz, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun G.Y. adlı bir hastanın yaptığı benzer başvuruyu kabul ettiğini anımsatarak “Bir yandan ‘etkinliğini bilmiyorum’ diyerek reddettiği başvuruyu, G.Y. isimli hastanın kullanması için onaylıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Bu durum anayasanın eşitlik hakkına da aykırıdır” dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)