adscode
adscode

Kanser tedavilerinde ''yerli ilaç'' hedefi

​Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Gültekin, ''2018'li yıllara kadar kanser alanında kullanılan ilaçların büyük bir bölümünün, yerli üretimini gerçekleştirmiş olmayı planlıyoruz"dedi.…

Kanser tedavilerinde ''yerli ilaç'' hedefi
Sağlık
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin,  Kanser Haftası nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada , dünya genelinde kanserin ölüm nedenleri  arasında birinci sırada, Türkiye'de ise ikinci sırada yer aldığını belirtirken, Avrupa Birliği başta olmak üzere ABD, Kanada, Japonya, Avustralya gibi birçok gelişmiş ülkesine göre kıyaslandığında Türkiye'dekikanser oranlarının bu ülkelerin gerisinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de kanser artış hızının dünyadaki artış hızına benzerlik gösterdiğine işaret eden Gültekin, ancak son yıllarda geçmiş yıllara kıyasla Türkiye'de kanser artışında hızın bir miktar azaldığını ifade etti. Erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğüne dikkati çeken Gültekin, çocuk kanserlerinde de löseminin ilk sırada yer aldığını bildirdi. Nüfusun genç olmasınında etkisiyle Türkiye'de kanserlerin ağırlıklı 60 yaş üstü olmakla beraber 40-50 yaş grubunda bir miktar fazla görüldüğünü ifade eden kanser programında  önlenebilir etkenler olması nedeniyle tütün ve obeziteyle mücadelenin önemini vurguladı.

Yerli kanser ilacı üretimi

Kanser alanında uluslararası standartta her türlü tedaviyi ulaşılabilir kılmaya büyük önem verdiklerini ifade eden Gültekin, bu kapsamında yerli ilaç üretiminin de stratejik öneme sahip oluğunu söyledi.

Türkiye'de ulusal kanser tedavileri politikasında yerli ilaç üretiminin Bakanlık olarak öncelik verdikleri ve teşvik ettikleri konulardan birisi olduğuna işaret eden Gültekin, şunları kaydetti:

''Bu anlamda Türkiye'de birkaç firma son yıllar içerisinde çok önemli gelişmelere imza attılar. Türkiye'de kullanılan ilaçların yüzde 70'inin yerli üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)