adscode
adscode

Kanseri belirtiler yakalatır

Çağın en tehlikeli hastalıklarından biri olan kanserin erken teşhisi hayat kurtarıyor. Bu sebepten ötürü belirtilere dikkat!

Kanseri belirtiler yakalatır
Sağlık
Sürekli süren, karında 2 hafta ya da daha uzun devam eden şişlik ciddiye alınmalıdır. Karında şişlik ya da genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülmüş olan yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal demek oluyor ki kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir 

1- Az miktarda yenen bir yemek ertesi bile tokluk hissetmek yumurtalık, pankreas ya da mide kanseri belirtisi olabilir. Pankreas kanseri, en zor tedavi edilen ve mümkün olan en erken evrede tespit edilmesi lazım gelen bir türdür. Hem erkek hem de kadınlarda görülmüş olan pankreas kanserinin diğer sık rastlanan belirtileri; iştah kaybı, istem dışı kilo kaybı, sarı renk gözler ve/ya da cilt (sarılık) ve solgun, iri, kaygan ve yüzen dışkıdır. 

2- Sık idrara çıkma ya da sık idrara çıkma isteği olmasına karşın idrara çıkamama, mesane kanserinin sinsi belirtilerindendir. Daha çok fazla ileri yaştaki erkekleri etkileyen bu hastalıkta, kırmızımsı sarı ya da koyu kırmızı idrar görülür. Sık idrara çıkma isteği, yumurtalık kanserinin de göze çarpan belirtilerinden biridir. Dışkılama alışkanlıklarında birkaç günden uzun devam eden farklılık (ishal, kabızlık v.s.) ya da dışkılama hissi, dışkılama ertesi rahatlayamama gibi belirtiler de kolorektal kanserlerin göstergesi olabilir. 

3- Memede kitle, meme kanserinin en sık rastlanan belirtilerinden biri olmasına karşın daha göze çarpan belirtileri de mevcuttur. Memenin tümü ya da bir kısmında şişlik, memenin derisinde kızarıklık ya da renk değişikliği, nadir görülmüş olan ancak bir hayli agresif olan ve yaşam kaybı riski taşıyan inflamatuvar (iltihaplı) meme kanseri belirtileri olabilir. Bu belirtiler sadece bayanlar için değil, erkekler içinde meme kanserinde dikkat edilmesi lazım gelen belirtilerdir 

4- Kilo kaybı istem dışında gerçekleşirse, kanserin habercisi olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı; mide, pankreas, akciğer ve vakit zamanda böbrek kanserlerinde sıkça rastlanan bir belirtidir. İstem dışı kilo kaybı, kişinin iştahı yerinde olmasına ve iyi beslenmesine karşın kilo kaybı yaşamasıdır. Buna ilaveten, bazı kişilerde mide bulantısı, kusma ve halsizlik belirtileri de görülebilir. 

5- Ses kısıklığı; soğuk algınlığı, alerji ya da kolay bir ses rahatsızlığı olarak değerlendirilebilir. Şayet süren ses kısıklığına dikkat edilmesi lazım gelir. Sigara kullanan kişilerin, süren ses kısıklığında doktora başvurması muhtemel gırtlak ya da akciğer kanserinin daha erken teşhis edilmesine ve daha aktif bir tedaviye imkan sağlar. Ayrıca, ses kısıklığı özofajeal, mide ya da tiroid kanseri belirtisi olarak da görülebilir. 

6- Ayak ya da el tırnaklarınızda görülmüş olan koyu renk çizgiler, endişelenecek bir durum olduğu manasına gelmeyebileceği gibi en çok yaşam kaybı riski taşıyan kanser türlerinden biri olan cilt kanserinin (melanom) belirtisi de olabilir. Bu belirtilerin göz ardı edilmemesi lazım gelir. Bunun yanında kronik yaralar, deri tüberkülozu, yara izleri, bazı kanserojen madde içeren kimyasallar ve risk taşıyan benlerin (rengi ve şekli farklı, çok büyük benler) cilt kanserinde etken rol oynayabileceği unutulmamalıdır. 

Kanser, belirtileri hakkında bilinçli olunması ve erken zamanda teşhis edilebilmesi sayesinde günümüzde artık tedavi edilebilen bir hastalık… Kanserden korunmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek ise vücutta meydana gelebilecek küçük değişiklikleri önemsemekle mümkün olabiliyor. 
haberturk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)