adscode
adscode

KIŞ SAATİ UYGULAMASINDAN NEDEN VAZGEÇİLDİ?

Eğitim-İş yaz saati uygulamasına ilişkin açıklama yaptı.

KIŞ SAATİ UYGULAMASINDAN NEDEN VAZGEÇİLDİ?
Sendikalar
Enerji Verimliliği Ödül Töreni'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yaz saati düzenlemesiyle ilgili olarak "Danıştay'ın dünkü kararını açıkçası, esas yönüyle hiçbir etkisi yok. Usul ile ilgili olarak düzenleme yapılacak, yaz saati uygulamasında aynı istikamette devam edeceğiz. Bu yaz saati uygulaması ile Türkiye'ye büyük katkı sağladık. Yaz saati uygulaması ile enerji bağlamında her konuda geçen sene 540 milyon liralık tasarruf sağlamışız" dedi.

Bu habere karşılık EĞİTİM-İŞ Antalya Şube Başkanı Fatin ILTAR, yaz saatinin kalıcılaştırılmasıyla enerji tüketiminde tasarruf yerine israf ortaya çıktığını, bunu ortadan kaldırmak için kışın yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. 

Fatin İltar'ın açıklaması:

Elektrik Mühendisleri Odasınca yapılan araştırma ve açıklamada, sanılanın aksine elektrik tüketimi 2016-2017 'de aylık elektrik tüketim artışlarının yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılması ile enerji tüketiminde tasarruf sağlamadığını görülmüştür.

2016 ve 2017 yılının ilk aylarında gereksiz bir elektrik tüketimi yaratıldığı görülürken bir önceki yılın aynı ayına göre elektrik tüketim artışları hesaplandığında; 2016 yılının Kasım ayında yüzde 6.66; Aralık ayında yüzde 5.97 elektrik tüketim artışı kaydedildiği belirlenmiştir. Aralık 2016 ve Ocak 2017`de Türkiye`nin elektrik ihtiyacının karşılanamadığı doğalgaz ve elektrik üretim krizi yaşanmıştır. Bu nedenle bu aylardaki tüketim artışları, elektrik verilemediği için baskılanmıştır. Buna rağmen elektrik tüketim artışı Ocak 2017`de de yüzde 5.75 olmuştur. Artış oranı Şubat 2017`de yüzde 6.22, Mart 2017`de ise yüzde 6.43`e ulaşmıştır. Bu israfın önüne geçilmeli ve ülkemiz coğrafi yaşantısı göz önünde bulundurularak kış saati uygulamasına geçilmelidir.

Birçok ülkeye baktığımız zaman, bu uygulamanın gerek milli gelirlerine gerekse de diğer ülkeler ile olan saat uygulamasındaki zaman farklılığının azaltılması açısından bu yönde hareket ederken, ülkemizde sabit bir uygulama ile bırakın diğer ülkeler ile olan zaman farklılığını ülke içinde Iğdır'dan Edirne'ye ciddi bir zaman farklılığına neden olmaktadır.

Şu anki uygulama ile özellikle öğrenciler ve kamu çalışanları daha çok elektrik tüketmektedirler. Sabah aydınlığını kullanamayarak tüm kurumlar özellikle okullar akşamları geç çıkacakları için daha fazla elektrik tüketeceklerdir. Çocukların ve kamu çalışanlarının karanlıkta okulda ve işyerlerinde zorunlu olarak kalmaları trafikten, insanların sağlığına, ekonomiden yurtdışı ile olan ilişkilere kadar uzanan çeşitli olumsuz etkileri göz önünde bulundurulmalıdır. Devleti yönetenlerin sosyal devlet anlayışı içerisinde insan yaşamını kolaylaştırarak halkın hayatını daha yaşanılabilir bir hale getirmekle yükümlü olduklarını hatırlamaları faydalı olacaktır.

Enerji tasarrufu yerine israfa yol açan, enerji tüketiminde artışa neden olan bu uygulamaya son verilmelidir. Can güvenliğini de dikkate alarak karanlık ve ıssız saatlerde günlük yaşamı zorlaştıran bu yaz saati uygulamasından vaz geçilerek, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir. 

Yargıtay'ın bozduğu kararın uygulanması gerekmektedir. Hukuk devleti olan ülkemizde alınan kararların  tıpkı TEOG ve YGS de olduğu gibi ben yaptım oldu zihniyetinden çıkıp. Gençlerimize örnek bir davranış sergilenmeli verilen karar uygulanmalıdır.

Hem yasal açıdan hem de ülkedeki bu israfın önüne geçilmesi açısından yaz saati uygulamasından vazgeçilip kış saati uygulamasına geçilmelidir. Ülkenin kaynaklarının doğru harcanması gelecek yeni nesillere aktaracağımız bir zenginliktir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)