adscode
adscode

"Kış Sabahları En Tehlikeli Zaman"

Kardiyolog Dağdeviren, kışın sabah saatlerinin, damar tıkanıklığı ve hipertansiyonu olanlar ile kalp hastalığı riski taşıyanlar için tehlikeli olduğunu söyledi.

"Kış Sabahları En Tehlikeli Zaman"
Sağlık
"Birçok araştırma ilginç bir şekilde, karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki arabasının camlarındaki karları temizleyen ya da işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor" diyen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Dağdeviren, kışın sabah saatlerinin, kalp hastalığı riski taşıyanlar için günün en tehlikeli zamanı olduğunu vurguladı.

Dağdeviren, genellikle yaz aylarında kalp krizi vakalarının arttığına inanıldığını ancak araştırmaların, tehdidin kış aylarında daha güçlü olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Araştırmaların, kalp krizinin kış aylarında diğer mevsimlere göre üç kat daha fazla olduğunu gösterdiğine dikkati çeken Dağdeviren, "Yine araştırmalar, kalp krizinin kışın, yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiğini gösteriyor. Solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında daha fazla kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği bazı hormonal değişiklikler ve kapalı havaların oluşturduğu stres, bu durumun nedenleri arasında yer alıyor" diye konuştu.

Dağdeviren, soğuk havanın damarlardaki büzülmeyi uyardığını ve tansiyonu yükseltici etkisi bulunduğunu anlatarak, şöyle devam etti: "Soğuk havada vücut, mevcut ısısını korumak üzere cilde daha az kan gönderir ve bunu da tüm damarlarda, özellikle cildi besleyen damarlarda büzülme oluşturarak yapar. Bu büzülme otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olur. Koroner kalp hastalarında kalp krizi riskinin artışı yanında, kalp hastalarında kışın artan grip salgını da ciddi problemlere yol açabilmektedir. Kışın sabah saatleri, özellikle bilinen damar tıkanıklığı olan, kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olanlar için günün en tehlikeli zamanıdır. Birçok araştırma ilginç bir şekilde, karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki arabasının camlarındaki karları temizleyen ya da işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor." 


ntv.com.tr

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)