adscode
adscode

KKTC Diplomaları Artık Sorunsuz mu?

KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC üniversitelerinden alınan diplomalar için YÖK onayının kalktığını açıkladı. Bundan böyle Türkiye'deki bir üniversiteden alınan diploma ile…

KKTC Diplomaları Artık Sorunsuz mu?
Günün Yazısı

Önemli bir gelişme! Peki bu uzun ömürlü olur mu? Daha da önemlisi, KKTC'de giderek azalan öğrenci sayısınının artmasına bir katkı sağlar mı?

Alınan karar, her ne kadar en üst makamların onayından geçse de uygulamayı görmek gerekir.

Şu an için bırakın KKTC'yi, ABD'den gelen her diploma da gözü kapalı kabul edilmiyor. YÖK'ün tanıdığı, tanımadığı üniversiteler var. Yani bu konu da tek taraflı açıklamalar yetmez.

YÖK'ün  de çıkıp tamam artık KKTC üniversitelerini her yönüyle tanıyoruz deyip, bunu başvuru ve yerleştirme kılavuzlarına da yazması gerekir.

Ama bütün bunlar yapılsa bile öğrenci akışında bir patlama olacağını beklemek hayalcilik olur.

Bu çok geç alınmış bir karar. Önceki yıllar için yararı olabilirdi. Ama şimdi tek başına yeterli olmaz.

Çünkü artık Türkiye'de de fazlasıyla vakıf üniversitesi var ve kontenjanları boş. Bu yıl fiyat indirimine gidip, KKTC'nin elindeki düşük ücret avantajını da ellerinden  alırlarsa şaşırmamak gerekir. Ama onlar için çok daha ciddi olan problem, Balkan ülkelerinin peynir ekmek gibi diploma pazarlamaları. İşte bu yüzden yurtdışını düşünen öğrencilerin illk tercihi KKTC olmaz, olsa olsa sonlar da gelir.

Ama şaşırtıcı bir şekilde  çok farklı yeni özendirici paketler açarlarsa her şey değişebilir.

Üniversiteler için, ki buna Türkiye ve diğer ülkelerdeki en iyi üniversiteler de dahil, öğrenci bulmak, hele hele iyi ve paralı öğrenci bulmak, artık aslanın ağzının da ötesinde, midesinde. Onu oradan bulup çıkarmak ise hüner istiyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)