adscode
adscode

Kodris İnceleme Yazısı

İELEV Okulları olarak yaklaşık 270 öğrenci ile 6. ve 7. sınıflarda Kodris’i deneyimleme imkânı bulduk.

Kodris İnceleme Yazısı
Kodlama

Kodris’i tercih etmemizi birincil sebebi Pyhton öğretmesiydi. Sonunda Scratch dışında, (malum Scratch iyi hoş ama blokla programlama da bir yere kadar ) hem de kod tabanlı  bir online kodlama öğreten bir platform bulduk. Hem de Türkler tarafından yapılmış. Kodris platformunun kod ve blok kısımlarının senkronize çalışması Kodris’i diğer platformlardan ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi. Daha birçok özelliği ile öne çıkıyor. Kodris üzerinde bir inceleme yaparak, tüm meslektaşlarla deneyimlerimi paylaşmak istedim ve platformun modüllerine göre konu başlıklarına ayırarak detaylıca bir inceleme yaptım.

Kodris Studio

Bu kısımda oyunlaştırılmış kodlama eğitimi veriliyor. Programlamanın temelleri olan değişkenler, döngüler, if yapıları, diziler gibi konular, oyunlaştırılarak 250 sahnede öğretiliyor. Python’ın karmaşık görünen yapısı, basitten zora doğru hazırlanmış sahneler ile kolay anlaşılır ve eğlenceli hale getirilmiş. Konular ilerledikçe, çocuklar kendini bir maceranın içinde buluyor ve çözümler de yavaş yavaş zorlaşmaya başlıyor. Başta “Aaa bu çok kolay” diye düşünürken, sahneler ilerledikçe “Bir dakika ya, nasıl çözeceğiz bunu şimdi” diye düşünmeye başlıyor. Dolayısıyla, içerik oyunlaştırıldığından olsa gerek, çocuklar, kodlama öğrenir gibi değil de bir oyunda level atlamak için uğraşıyormuş gibi eğlenceli bir şekilde kodlama öğrenmeye başlıyor.

Platformun en en en önemli özelliği kod yazılabiliyor olması, kod derken baya bildiğiniz kod yazıyorsunuz  Kod yazılabilen mod ile blok modu (görsel sürükle-bırak) senkronize çalışıyor. Bloğu sürükleyince otomatik kod oluşuyor, kod yazınca otomatik blok oluşuyor. Blok modu kullanan öğrencilerimizin çoğu da, bir süre sonra gerçek kodlara aşinalık kazanarak, kod moduna geçiyor. Bu iki modun senkronize çalışması, öğrencinin ilgili konu ile algoritma kurmada zorlandığı anda blok moda geçerek, kolayca algoritma kurmasını sağlıyor. Zaten kodlama eğitiminin temelinde de algoritma kurma mantığı yattığı için bu özellik çok iyi düşünülmüş. Bir sonraki sahneye geçebilmek için mevcut sahneyi çözmek gerekiyor. İlgili sahneyi en kısa kodu yazarak çözerseniz sistem size 3 yıldız veriyor. Daha uzun yolla çözümlere ise, 2 veya 1 yıldız veriyor. Bu noktada çocuklara, önemli olanın en kısa kodu yazmak olduğunu söylemenize gerek kalmıyor. Doğal olarak, çocuklar her sahneyi 3 yıldız alarak geçmeye çalışıyor.


 

Ortaokul seviyesinde işlenen konular ve konulara ait sahne sayıları şöyle:

ORTAOKUL

Konu Adı

Sahne Sayısı

Nesneler ve Hareketler

15

Yardımcı Karakterler

5

Repeat 1

10

Repeat 2

10

Değişkenler 1

10

Değişkenler 2

10

Diziler

15

For Döngüsü 1

10

For Döngüsü 2

10

Yardımcı Metotlar

10

Koşul İfadeler - if

15

Koşul İfadeler - if elif

10

Koşul İfadeler - if else

10

Boolean Değerler

10

While Döngüsü

10

Fonksiyonlar

15

Parametreler

15

Karşılaştırmalar

15

AND OR NOT 1

10

AND OR NOT 2

10

Değer döndürme

10

Hata ayıklama

15

 

 

Toplam

250


 

Öğretmen Rehberi

Öğretmenlere rehberlik etmesi, aynı zamanda da öğretmenlerin işlerini kolaylaştırmak adına İlkokul, ortaokul ve lise için ayrı ayrı hazırlanmış 300 sayfalık bir öğretmen rehberi hazırlanmış. Bu rehber sayesinde, kodlama eğitimi vermek öğretmenlerimizin işini de çok kolaylaştırdı. Her bir ders saati için dakika dakika öğretmene neler yapması gerektiğine dair detaylı bir klavuzdan bahsediyorum. Rehberdeki konu anlatımlarında, sırasıyla günlük hayattan örnekler, sınıf içi etkinlikler ve Kodris platformundaki sahnelerin çözümleri var. Öğrencilere, konuyla ilgili beyin fırtınası yapmaları için sorulabilecek sorulara kadar her şey detaylı bir şekilde düşünülmüş. Kodris’in nimetlerinden tam anlamıyla yararlanmak için öğretmen rehberini takip etmek yeterli.

Müfredat & Yıllık Plan

İlkokul, ortaokul ve lise için ayrı ayrı hazırlanmış müfredatla beraber, yıllık plan da mevcut. Yıllık plan, sistematik bir şekilde kodlama eğitimi vermeye olanak sağlıyor. Kodris ekibinden öğrendiğimize göre geliştirdikleri bu öğretim programı Ankara Üniversitesi danışmanlığında geliştirilmiş ve Talim Terbiye Kurulu’nda onay aşamasındaymış.

Öğretmen Paneli

Sınıf bazında ve öğrenci bazında öğrenme düzeylerini takip ettiğimiz online modül. Öğrencilerin isimleriyle sınıf oluşturmak için bir Excel dosyasından kopyala/yapıştır yapmak yetiyor. Öğrencilerin bütün çözümlerini canlı bir şekilde izleme imkânı veren ve özel olarak hazırlanmış ölçme değerlendirme sistemi olan “değerlendirme sahneleri” aracılığıyla öğrencilerin konuları hangi seviyede öğrendiklerini izleyebiliyoruz. Birden fazla okuldaki sınıfların öğrenme sürecini takip etmek için öğrenci takip ekranı harika bir özellik. Benim işimi çok kolaylaştırıyor. Okullarımızdaki bütün öğrencilerimizin çözümlerini canlı bir şekilde izleyebiliyorum sistemden . Öğrencilerin doğru veya hatalı bütün çözümlerini görebiliyoruz. Programlama konusunda önde giden öğrencileri tespit etmek ve öğrencileri bu anlamda yönlendirebilmek için de kullanılabilecek güzel bir özellik. Sahneleri sınıf bazında kısıtlayarak tüm sınıfların öğretmenin kontrolünde ilerlemesini sağlayan bir özellik de mevcut. Örneğin 6/C sınıfı bu hafta 80. Sahneyi geçemesin gibi bir kısıtlama yaparak öğrencilerin öğretmen kontrolünde ilerlemesini sağlayabiliyorsunuz. Tabi bu özelliği kullanmak, öğrencinin ilerlemesini durdurmak anlamına gelmiyor. Önde giden öğrenciler için Kodris’in ekstra modülleri var. Bu modüller öğrencilere önerilebilir. Öğrencilere eğitimin başında kullanıcı adı ve şifrelerinin bulunduğu bilgileri içeren öğrenci kartları ve eğitim sonunda motivasyonu diri tutmak adına sertifika yazdırılabiliyor.

Destek

Gerek ders esnasında gerekse de sonrasında Kodris ekibinden kısa sürede destek alma imkanı bulduk. Mesai saatleri içerisinde canlı destek hizmetleri bulunmakta.

Genel Değerlendirme

Kodlamayı bloklara hapsetmiş sistemlerden sonra, kod yazılabilen aynı zamanda da bloklarla desteklenmiş, programlamayı korkutmadan ve gerçekten! öğretebileceğimiz bir online platform.

Ayrıca, ilk defa ülkemde ülkemin insanlarının geliştirdiği böyle güçlü bir platformu kullanıyor olmak beni çok mutlu ediyor. Bu girişimlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Kodris’i incelediğimde programlama dilleri öğretirken öğrencilerimin Türkçe karakterle ilgili sıkıntı yaşayıp, hocam çalışmıyor demeleri geldi aklıma. “Siz yapın, Türkçe yapın” derdim. Öyle veya böyle ülkemin insanları sonunda bunu başarmış. İlk defa Türkçe karakter problemi yaşamadan, “Eee napalım Amerikalı yazmış, Türkler yazsaydı” demediğimiz bir platform kullanıyoruz 

Ben de çok beğendim, öğretmenlerim de. Tavsiye olunur. Hadi bakalım gençler, sürekli soruyordunuz kodlamayı nasıl öğreteceğiz diye, işte size artık gerçek kodlama öğretmek fırsat ;)

Yonca Özgün

İELEV Okulları Eğitim Teknolojileri Direktörü


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)