adscode
adscode

Kolejler kendi puanıyla öğrenci alacak

Yabancı özel okullar bu yıl da TEOG’u baz alarak kendi hesapladıkları puana göre öğrenci kabul edecek. TEOG sınavlarının ağırlıkları, derslerin katsayıları farklı hesaplanacak. Tercih listesi hazırlanmayacak.

Kolejler kendi puanıyla öğrenci alacak
Eğitim
Özel liseler öğrencilerini alırken TEOG derslerinden yapılan sınavların puanlarını dikkate alacak. Ancak TEOG sınavlarının ağırlıkları ve derslerin katsayıları farklı hesaplanacak. Yani gözde liseler kendi oluşturacağı puanlara göre öğrenci alacak. Aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı okulların büyük kısmı merkezi yerleştirmeye girmeyecek. Bu okullar kendi taban puanlarını açıklayacaklar. Sonra da önkayıt ve kesin kayıt takvimini duyuracaklar.

TERCİH LİSTESİ OLMAYACAK
Bu okullar için veliler devlette olduğu gibi tercih listesi hazırlamayacak. Veliler de açıklanan taban puana göre bu okullara önkayıt, ardından da kesin kayıt yaptıracak. Veli istediği kadar okula önkayıt yaptırabilecek ancak kesin kayıt yalnızca tek okula olacak. Özel okullar genellikle 3 önkayıt ve 3 kesin kayıt dönemi yapıyor. Ardından da boş kontenjanları kalırsa serbest kayıt dönemine geçiyor. Her kayıt döneminde okullar taban puanlarında değişikliğe gidebiliyor.

HER OKULUN KATSAYISI FARKLI
Bu yıl da Başta Amerikan Robert Lisesi olmak üzere Üsküdar, Tarsus, İzmir Amerikan ile Fransız liseleri TEOG'un Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak, okul notlarını dikkate almayacak. İşte yabancı özel okulların nasıl puan hesaplaması yapacağına yönelik detaylar:
 Özel Fransız liseleri: Saint Benoit, Saint Joseph, Notre Dame de Sion, İzmir Saint Joseph, Saint Michel gibi Fransız liseleri Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile inkılap tarihi derslerinden yapılan toplam 8 sınavın sonucunu kullanacak. Birinci ve ikinci dönem yapılan sınavların etkisi yüzde 50 olacak. Okul notları dikkate alınmayacak.
 Özel İtalyan liseleri: 6 dersten yapılan toplam 12 sınavın tümünü kullanacak. Ancak okul notları dikkate alınmayacak.
 SEV Okulları: Sağlık ve Eğitim Vakfı'na (SEV) bağlı olarak hizmet veren okullar Türkçe, matematik, fen bilimleri ve inkılap derslerinin sonuçlarını dikkate alacak. Bu 4 dersin sınav sonuçları eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak. Aday öğrencilerin okul ortalamaları, puan hesaplamalarına dahil edilmeyecek.
 Alman Lisesi: Türkçe, matematik, fen ve teknoloji ile yabancı dil dersleri sınavlarını dikkate alacak. Dönem sınavların sonuçları yüzde 50 etkili olacak. Okul notlarını dikkate almayacak.

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)