adscode
adscode

Kötü karnede ailelerin de payı olabilir

2017-1018 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılı 19 Ocak Cuma günü sona eriyor. Doğa Koleji Rehberlik Bölüm Başkanı Sibel İzgiman, tatilde öğrencilerin neler yapması gerektiğini, ailelerin karne ile ilgili…

Kötü karnede ailelerin de payı olabilir
Okullardan Haberler
Karne heyecanı Tüm Türkiye’yi sardı. Doğa Kolej, hem öğrencilerin hem velilerin iyi bir sömestr geçirmesi için önemli önerilerde bulundu. Karneyi iyi okumanın önemine dikkat çeken Doğa Koleji Rehberlik Bölüm başkanı Sibel İzgiman, ailelerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri gerektiğini özellikle vurguladı.

Peki karneyi iyi okumanın ve güzel zaman geçirmenin parametreleri neler? Doğa Koleji tarafından yapılan değerlendirmelerde öncelikle karne yaşa göre değerlendirilmeli, çocuğun başarısı sadece dönem sonunda dikkate alınmamalı, kötü karneden aileler de kendini sorumlu tutmalı, karnenin başarının tek göstergesi olduğu düşünülmemeli ve karne hediyesinden ziyade aileler çocuklarıyla kaliteli ve güzel vakit geçirmelidir. Her çocuk başarılı olmak, takdir edilmek, anne ve babasını gururlandırmak ister. Her çocuğun ihtiyaç duyduğu en temel duygu da koşulsuz sevgidir. Bu nedenle karne nasıl olursa olsun yarıyıl tatili aile ile geçirilecek en güzel zaman aralıklarından biri olmalıdır. Karnesi nasıl olursa olsun her çocuk bir dönem boyunca çabaladı, yoruldu ve yarıyıl tatilini hak etti.

Yaşa göre karne geribildirimi verilmelidir

Karneler yaşa göre değerlendirilmeli ve geribildirim ona göre verilmelidir. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini karne okumaları yaşına göre yapılmalıdır. Bu hususu İzgiman şöyle değerlendirdi:

“İlkokul öğrencileri için karne heyecanı daha fazladır. Çocuğun karne başarısı takdir edilmeli, arkadaşları, kardeşleri ile kıyaslanmadan çocuğun öğrenme ve okul heyecanının devamı sağlanmalıdır.

Ortaokul öğrencileri için karne kendilerinin durumunu somut olarak görecekleri ve değerlendirecekleri bir geribildirim aracıdır. Ortaokul çağındaki bir öğrenci için bu değerlendirme aile ile birlikte yapılmalıdır. Bir ortaokul öğrencisi, okul için hala ailenin desteğine ve yönlendirmesine ihtiyaç duyar. Aileler çocukları ile birlikte karne değerlendirmesi yaparken öncelikle karnedeki olumlu ve başarılı olan dersler, beceriler takdir edilmelidir. Varsa beklentinin altındaki puanların nedenleri konuşulmalıdır. “Bu notların daha iyi olması için çocuğum neler yapabilir ve aile olarak biz neler yapabiliriz?” sorusunu yanıtları konuşulmalı ve birlikte kararlar alınmalıdır. Karne puanları tatil boyunca konuşulmamalı, çocuk kendini suçlu hissetmemelidir.

Lise öğrencileri için karne notları artık gencin kendi davranışları ve sorumluluk duygusu sonucu oluştuğu düşünülmeye başlanmalıdır. Öğrenciye kendi öz eleştirisini yapmak için olanak sağlanmalı, yetişkin iletişimi kurulmalıdır”.

Çocuğun başarısı sadece dönem sonunda dikkate alınmamalı

Karneler şüphesiz bir çocuğun hayatında eğitimi ile ilgili önemli belgeler arasındadır. Ancak çocuğun akademik başarısının değerlendirmesi sadece dönem sonlarında değil, süreç içinde yapılmalıdır. İzgiman, “aileler çocuğun akademik durumunun farkında olmalı ve çocuğunun karne notları sürpriz olmamalıdır” dedi

Kötü karnede ailelerin de payı olabilir

Çocuğun karne notları hayal kırıklığı yarattıysa aileler kendilerine şu soruları sormalıdır? Bu dönem çocuğumun öğretmeniyle, okuluyla iletişim kurdum mu? Çocuğumun akademik durumunun farkında mıydım? Çocuğum bu dönem elinden geleni yaptı mı? Çocuğumu yönlendirebildim mi? Bu notların daha iyi olması için ben neler yapabilirdim?

Karne notları, başarının tek göstergesi değildir

Karne, başarının tek göstergesi olarak düşünülmemelidir. Çocuğa gösterilecek ilgi ve sevgi sadece notlara endekslenmemelidir. Başarının tek koşulu, ders çalışmak değildir. Çocuğun duygu durumu, okulunu, arkadaşlarını sevip sevmediği, huzurlu bir aile ortamının olup olmaması gibi pek çok faktör öğrenci başarısında belirleyici olabilir. Bu nedenle çocuğun başarısı çok yönlü değerlendirilmelidir.

Karne hediyesinden önce çocuğa zaman ayrılmalıdır

Çocuğunuz bir karne hediyesi beklentisi içinde olabilir. Ödül almayı düşünüyorsanız ödül abartılmamalıdır. Maddi değeri olan ödüllerin etkisi kısa sürer. Bir çocuğa en büyük ödül ona sevgi gösteren, zaman ayıran ailelerdir. Karne notları nasıl olursa olsun aileler çocuklarına zaman ayırmalıdır. Tatil döneminde okul olmadığı için daha boş zamanı olan öğrencilerin aileleriyle kaliteli zaman geçirmeye ihtiyaçları vardır.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)