adscode
adscode

KPSS'de Kodlama Hatası Var İddiası!

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili öyle iddialar geliyor ki akıl sır almıyor.Bu iddiaların önemli bir bölümünü ÖSYM Başkanı Ömer Demir’e yönlendirdik.Bir kısmını araştırdı, sonuçlarını gönderdi.…

KPSS'de Kodlama Hatası Var İddiası!
Sınavlar
İlk tespitler, bizde sorun yok yönünde.
Peki, o zaman iddiaların ardı arkası niye hâlâ kesilmiyor?
Benzeri iddialar örneğin YGS ve LYS’de niye yok da KPSS’de var?
Daha da önemlisi, iddiaların neredeyse tamamı netlerin eksik hesaplandığı yönünde.
Ayrıca çok sayıda aday da soruların tümünü cevapladığı halde boşlarının olduğunu ya da tam tersini iddia ediyor.
ÖSYM’nin gönderdiği bazı belgelerde, adayların bariz bir şekilde yanıldığı dikkat çekiyor ama bazıları da havada kalıyor...
Bence en iyisi, bir bilirkişi heyetine ya da güvenilir bir denetim şirketine başvurmak.
Yoksa bu söylentilerin ardı arkası kesilmeyecek...

Enteresan bir görüş!

İşin teknik yönünü bilmediğimiz için fazla yorum yapamıyoruz ama işte bir bilenden gelen yorum:
“Arkadaşlar, programlama dünyasıyla ilgili bir insan olarak, sizinle görüşümü/tahminimi paylaşmak istiyorum. Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Eskiden oldukça zor olan sınav okuma işlemi şu anki teknolojiyle oldukça kolay hale getirildi. Şu anki kurgulanan sistemde soru kitapçığının numarasını formlara işaretliyoruz ve optik okuyucular bu numaraya yönelik sistemde var olan doğru kodları cihaza girdiği anda eşleştirerek puanlarımızı hesaplıyor. ÖSYM bu noktada işi iyice sağlama almak için kitapçık üzerinde var olan QR kodunu da sınav gözetmenine söktürerek ismimizin karşısına yapıştırıyor ve o sınıf aynı anda okutuluyor. Kitapçıklar elbette bir program yardımıyla otomatik olarak sistemde karmaşık hale getiriliyor ve 8 tip kitapçık oluşturuluyor. Tabii aynı zamanda şıklarda programlar karıştırılıyor, bu şekilde kopya çekilmesi önlenmeye çalışılıyor.
Buraya kadar mantık bu şekilde, peki bunca yanlış nasıl oluyor? Arkadaşlar çok basit! QR koduyla kurgu oluştururken programcılar sadece bir ya da iki kitapçık türünde belli sayıda sorunun kodunu QR koduna aktarırken hata yaptı yani zaten karmaşık olan soru sistemi örneğin 8 tip kitapçık serisine yanlış cevaplarla kodlandı. Durum böyle olunca da sadece belli bir grubun notları aşağı çekildi. Dikkat ederseniz, puanı yüksek olanlar da var. 
Ya da hepimizin puanları dip değerlerde değil. Ortalama herkes 10-20 arası bir puan kaybı yaşadığını dile getiriyor. Bu da benim görüşümü destekliyor.
Bize yayınlanan kısma ne kadar bakarsak bakalım bunu anlamanız imkânsız. Çünkü baktığımız yerde o an başka sorunun cevabı kodlanmış durumda. Bu kadar tesadüf bir şeyi kestirmek imkânsız. Kitapçık sayısından hareketle en az 50.000 adayın puanının yanlış hesaplandığını net bir şekilde kestiriyorum. 
Bu kadar olumsuzlukla, standart sapma oldukça etkilendi ve beklediğimden yüksek puan geldi diyen adayların işine yaradı...”
Özetin özeti: Gelin de çıkın işin içinden! Ve eminiz ki ÖSYM’nin de bu söylenenlere bir cevabı olacaktır...

Abbas Güçlü-Milliyet Diyalog

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)