adscode
adscode

Kredi ve burslara yeni yıl zammı

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürü Sinan Aksu, üniversite öğrencilerinin 400 liraya çıkartılan kredi ve burslarının 6-10 Ocak 2016 tarihleri arasında ödeneceğini…

Kredi ve burslara yeni yıl zammı
Burslar
KYK Genel Müdürü Sinan Aksu,  kurumun bugün ikisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olmak üzere, 81 il ve 170 ilçede toplam 594 yurtta 453 bin 232 yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini, 2018 yılı sonu itibariyle bu kapasitenin 700 bine çıkartılmasının hedeflendiğini ifade etti.

2002 yılında 451 bin öğrenciye sadece öğrenim kredisi veren kurumun, son 13 yılda bu sayıyı 3 kattan fazla arttırarak 1 milyon 500 bin öğrenciye burs veya öğrenim kredisi verir hale geldiğini belirten Aksu, "2002 yılında ödenen öğrenim kredisi miktarı aylık 45 lira iken, Ocak 2016’da yüzde 788’lik bir artışla aylık 400 lira olacak" dedi.

Aksu, 2002 yılında aylık 11 lira olan beslenme yardımının da 240 liradan, Ocak 2016’dan itibaren 270 liraya çıkarıldığını kaydetti.

330 lira olan burs-kredi miktarının, hükümetin eylem planında yer aldığı şekliyle 400 liraya yükseltildiğini anlatan Sinan Aksu, kredi ve burs ödemelerinin 6-10 Ocak günleri arasında ödenmeye başlanacağını söyledi.

TC NUMARASINA GÖRE HESABA YATACAK

Kredi ve bursların, ocak itibarıyla öğrencilerin hesaplarında olacağını vurgulayan Aksu, şu bilgileri verdi:

"TC numarasının son rakamı ’0’ olan öğrencilerin ödemeleri 6 Ocak’ta, son rakamı ’2’ olanlar 7 Ocak’ta, son rakamı ’4’ olanlar 8 Ocak’ta, son rakamı ’6’ olanlar 9 Ocak’ta, son rakamı ’8’ olanların ödemeleri de 10 Ocak’ta hesaplarına yatırılmış olacak. Öğrenciler, kendilerine verilen şifrelerle internet üzerinden kredi ve burslarının yatırılacağı Ziraat Bankası şubelerini de öğrenebilirler. Ayrıca öğrencilerimiz bankamatik kartlarını da bankadan temin edecekler."

KREDİ VE BURS BAŞVURULARINDA YENİLİKLER

Aksu, kredi ve burs başvurularında bu yıl bir dizi yeniliğe gittiklerini kaydetti. Daha önce herhangi bir iş yerinde sigortalı olarak çalışan öğrencilere burs ya da kredi için başvuru imkanı sağlanamadığını hatırlatan Aksu, "Hükümetin eylem planında, çalışan öğrencilerin de bu imkandan yararlanabilmesi yer aldı. Biz de süratle bir düzenleme yaparak çalışan öğrencilere de başvuru imkanını sağladık ve düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi" diye konuştu.
Bu yıl kredi veya burslara müracaat eden öğrenci sayısının 851 bine çıktığını, bunlardan 150 binine karşılıksız burs verdiklerini ifade eden Aksu, başvuru yapan diğer tüm öğrencilere de kredi imkanı sağlandığının altını çizdi.

GERİ ÖDEME REEL FİYAT ENDEKSİ ÜZERİNDEN

Kredilerin geri ödemelerinin normal faiz üzerinden değil reel fiyat endeksi ile hesaplandığını dile getiren Aksu, "Öğrenciye devlet burada büyük bir imkan sağlıyor. Ödemeler okul bittikten 2 yıl sonra başlatılıyor. Öğrenciler işe başlayana kadar kredi ödemelerini erteleyebiliyor ve krediyi kaç yılda aldıysa o kadar yılda geri ödeyebiliyor. Dolayısıyla öğrencilere, eğitim hayatları döneminde bu krediyi kullanmasını tavsiye ediyorum" değerlendirmesini yaptı.

Bu yılki yeniliklerden birinin de şehitlerin kardeşleri için yapılan düzenleme olduğunu bildiren Aksu, "Bu yıldan itibaren şehit çocuklarının yanı sıra yükseköğrenim gören kardeşlerine de burslar için öncelik verdik. Şehitlerimizin yükseköğrenim gören kaç kardeşi varsa, onlara burslarda öncelik verilecek" bilgisini paylaştı.

BESLENME YARDIMINDA YÜZDE 12'LİK ARTIŞ

Yurtlarda barınan öğrencilerin beslenme yardımlarının da 240 liradan yüzde 12’lik artışla 270 liraya yükseltildiğini belirten Aksu, ailelerinden uzakta olan yurtlarda barınan öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması yönünde destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Aksu, yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere de ülkelerin refah düzeyine göre burs ve kredi ödemesi yapıldığını sözlerine ekledi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)