adscode
adscode

Kuantum parçacıklarıyla güneşten daha fazla elektrik üretilecek

Atatürk Üniversitesinde yürütülen ve TÜBİTAK tarafından öncelikli desteklenen projeyle güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesinde büyük verim artışı sağlanması hedefleniyor.

Kuantum parçacıklarıyla güneşten daha fazla elektrik üretilecek
Bilim Teknoloji
Artan enerji ihtiyacı ve bunun sürüdürülebilir temiz kaynaklardan karşılanması zorunluluğundan yola çıkan Türk bilim insanları, yürüttükleri projeyle üzeri kuantum parçacıklarıyla kaplı panellerle çok küçük alanlarda yüksek elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyor.

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Demir başkanlığındaki yaklaşık 10 kişilik ekip tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK'ın "Öncelikli Alanlar AR-Ge Projeleri Destekleme Programı"na kabul edilen ve yaklaşık 1 milyon lira destek sağladığı "Kuantum Parçacık Duyarlı Güneş Hücreleri İçin Yeni Nesil Nanokompozit Elektrotlar" projesiyle güneş enerjisinden çok daha yüksek miktarda elektrik enerjisi üretilmesi için çalışma yürütülüyor.

Prof. Dr. Demir, yaptığı açıklamada, üzerinde 2 aydır çalıştıkları ve 30 ayda tamamlanacak projede temel hedeflerinin, yeni nesil elektrotlar oluşturarak, güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmede verimin teorik değerlere uygulamada çıkarılmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Bunu, güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretiminde kullanılan klasik paneller yerine, yarı iletken malzeme olarak üzeri boyutları atomik düzeydeki kuantum parçacıklarıyla kaplı metal oksit paneller üreterek sağlamayı planladıklarını anlatan Demir, "Yaptığımız iş, yeni nesil elektrotlar oluşturmak. Bu elektrotlarda nano plakalı metal oksitler var. Bu metal oksitlerin üstlerini kuantum parçacıklarıyla donatıyoruz. Gelen güneş enerjisinin dönüşüm verimini teorik değerlere çıkarabilecek, gelecekte belki de enerjiyi bedavaya getirecek bir sistem şeklinde düşünüyoruz." diye konuştu.

100 hektardaki verim 1 metrekareden elde edilebilir
Demir, araştırma grubu olarak, sentezledikleri üzeri nano boyuttaki kuantum parçacıklarıyla donatılmış yeni nesil elektrotlar ile bugün güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmede 100 hektarlık alanda kurulu panellerden elde edilen verimin 1 metrekarelik güneş paneliyle sağlamanın mümkün olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu tür malzemeler nano yapılı olduğu için çok küçük alanda çok büyük dönüşüm verimlerine sahip olacaktır. Bu malzemeler kuantum parçacık duyarlı güneş hücreleri ki bunlar üçüncü nesil güneş hücresi olarak kabul ediliyor. Bugün Erzurum'un elektrik ihtiyacını klasik panellerle karşılamak istesek, bütün Erzurum Ovası'nın panellerle donatılması lazım. Kaldı ki bu panellerden elde edilecek enerji de Erzurum'un ihtiyacını karşılayamaz. Eğer bu nano parçacık duyarlı güneş hücreleriyle, yeni nesil güneş hücreleriyle bu işi yapmaya kalkarsak, 3-4 metrekarelik bir panel bütün Erzurum'un elektrik enerjisini karşılayabilir."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)