adscode
adscode

Küçük Bilim Adamları Keşifte

Erzincan'da minik öğrenciler merak ettikleri şeyleri deney yaparak öğreniyor.

Küçük Bilim Adamları Keşifte
Üniversite

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Ayfer Budak tarafından yürütülen 'Küçük Bilim Adamları Keşifte' adlı TÜBİTAK projesi kapsamında, 6., 7., 8. sınıf öğrencilerinin, günlük hayatta karşılaştığı birçok doğa ya da yaşam olayının altında yatan bilimsel gerçekler çeşitli basit deney, drama, gezi ve uygulamalarla, yaşayarak ve eğlenerek kavramaları amaçlanıyor. 

Projede ayrıca, öğrencilerin günlük hayatta karşılaştığı doğa ya da yaşam olaylarının altında yatan bilimsel gerçekleri gözlem, drama, bilimsel araç/gereçler (mikroskop ve basit araç gereçler), arazi çalışmaları, grup ve atölye çalışmaları yoluyla anlamaları sağlanacak. 

Proje ile Erzincan merkez ilköğretim okulları, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı kurumlar ile ilçelerdeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO)'nda eğitim öğretim gören 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerine ulaşılması hedefleniyor. Proje hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ayfer Budak, şunları ifade etti: 

"Projemizin ismi 'Küçük Bilim Adamları Keşifte'. Bir TÜBİTAK projesi. 6., 7., 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak yaptığımız bir proje. Bu proje kapsamında biz öğrencilerin bazı bilimsel olayları ya da yaşam olaylarını yaparak ve yaşayarak, deney yaparak çeşitli problem çözme stratejileri kullanarak ve böyle laboratuvar ortamlarında, bizim matematik eğitim sınıflarımız var, bu tür sınıflarda uygulamalar yaparak öğrenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bu proje kapsamında öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri arkadaşlarımız rol almakta. Bunun dışında, hedef olarak bu tür etkinliklere erişemeyecek öğrencileri seçmeye çalışıyoruz. İlçelerdeki YİBO (Yatılı İlköğretim Bölge Okulu)'lara gideceğiz. Bunun dışında, sosyal hizmetlerdeki öğrencilere yer vermeye çalışıyoruz. Her hafta 20 öğrenci seçiyoruz. Bunları web sayfamızdan duyuruyoruz. Öğrenciler, başvuru formlarını dolduruyorlar. Projemize yoğun bir talep var. Her öğrenciye şans vermek için farklı öğrenciler seçmeye çalışıyoruz proje kapsamında. 

Kasım ayını Fizik'e ayırdık. Tamamen Fizik etkinlikleri olacak. Aralık ayında da Matematik etkinlikleri yapacağız. İki ay gibi bir ara verdikten sonra Mart, Nisan gibi tekrara başlayacağız. Biyoloji etkinliklerinde öğrencileri daha çok doğa gezilerine çıkartmayı planlıyoruz. Doğa gezileri kapsamında, doğadaki hayvanlardan ya da bitkilerden toplayıp mikroskop ile incelemelerini sağlayacağız. Mayıs ayında da karma bir uygulama yapacağız. Fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi dallarda deneyler yapacağız. Bu şekle planladık." 

Küçük Bilim Adamları Keşifte Projesi'ne katılarak deneyler yapan minik öğrenciler ise ders olarak gördükleri şeyleri deneyler yaparak, nasıl gerçekleştiğini gördüklerini, hem eğlenip hem öğrendiklerini, projeye dahil olmaktan mutlu olduklarını dile getirdiler.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)