adscode
adscode

Küçük hatalar puan kaybettiriyor

Sınava çok iyi hazırlansa dahi, pek çok öğrenci sınav anında heyecan nedeniyle hiç yapmayacakları hataları yapıyorlar. Soru kökünü iyi okumamak, soruya ön yargılı yaklaşmak, cevapları, optik cevap kağıdına…

Küçük hatalar puan kaybettiriyor
Sınavlar
Sınava çok iyi hazırlansa dahi, pek çok öğrenci sınav anında heyecan nedeniyle hiç yapmayacakları hataları yapıyorlar. Soru kökünü iyi okumamak, soruya ön yargılı yaklaşmak, cevapları, optik cevap kağıdına yanlış kodlamak, bu hataların başında geliyor

Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında iki dönem halinde düzenlenen merkezi ortak sınavların ilki yarın yapılacak. İki gün sürecek oturumlarda öğrenciler yarın Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden, perşembe günü de Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere altı temel dersten sınav olacaklar. İkinci dönem sınavları ise 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde yapılacak. 

TEOG kapsamında alınan puanlar hem devlet liseleri ve puanla öğrenci alan özel okullara girişte kullanılacak hem de ilgili dersin birinci veya ikinci yazılısı olarak kabul edilerek karne notunda etkili olacak. Sınava girmeyenler ilgili dersin bir yazılısından “sıfır” alacak. O nedenle iyi bir lise hedefi olmasa dahi derslerinden zayıf not almak istemeyen 8. sınıf öğrencilerinin sınava girmesi gerekiyor.

Soru köküne dikkat!

Sınavlara iyi hazırlanmak kadar sınav anında dikkatli olmak da çok önemli. Öyle ki pek çok öğrenci sınavda, en kolay sorularda dahi hata yaparak, puan kaybedebiliyor. Bilfen Okulları, Oğuzkaan Koleji, Doğa Okulları ve Nesibe Aydın Okulları eğitim uzmanları bu hataları ve dikkat edilmesi gerekenlerişöyle sıralıyorlar:

- Soruyu doğru çözebilmek için doğru anlamanız gerekir. Önce soruyu dikkatlice okuyun, sonra cevap şıklarına geçin. Aksi takdirde yanılabilirsiniz.

- Soru kökündeki, yapamaz, değildir, olmamalıdır gibi olumsuz ifadelere dikkat edin. Bu ifadeleri hatalı okumanız, soruyu da hatalı yanıtlamanıza sebep olur. Bu nedenle altı çizili ya da kalın yazı karakterli ifadeleri dikkatli okuyun.

- Sorunun tamamını okuduktan sonra çözüme geçin, öğrenciler eksik veya yanlış okuduğu, noktayı, virgülü görmemediği için hata yapabiliyorlar.

- Paragraflı sorularda önce soru kökünü okuyun. Böylece paragrafı okurken hazırlıklı olur ve paragrafı ikinci defa okumanıza gerek kalmadan, doğru cevabı daha kolay bulursunuz. Paragraf sorularını metne bağlı kalarak, kendi yorumunuzu katmadan cevaplayın.

- Uzun sorulardan korkmayın, bu tarz sorularda çoğunlukla cevap sorunun içinde oluyor.

- Matematik sorularını işlem basamaklarını yazarak çözün. Akıldan işlem yapmayın, konuyu çok iyi bilseniz dahi hata yapma olasılığınız yüksek.

Yanlışlar etkilemeyecek

- Cevabını bilmediğiniz ya da çözemediğiniz soruları bir işaretle belirleyip bir sonraki soruya geçin. Çözemediğiniz soruları ikinci tura bırakın. Böylece bildiğiniz soruların çözümünü daha hızlı yapmış olursunuz. İkinci turda bu soruların cevap şıklarında eleme yaparak, size en doğru gelen şıkkı işaretleyin. Unutmayın ki TEOG sınavlarında yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor, soruyu boş geçmeyin.

- Yanlış  cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. O nedenle soruları boş bırakmayın, mutlaka cevaplayın.

- Soruları okurken kalem kullanın, önemli gördüğünüz ifadelerin altını çizin. Sayısal ve şekilli soruları mutlaka kalem kullanarak çözün. Bu yöntem soruyu daha iyi anlayıp hızlı çözmenizi sağlar.

- Soruyu doğru çözmek kadar optik cevap kâğıdına doğru kodlamak da önemli. Sorunun cevabını optik cevap kâğıdına hemen kodlayın. Bu kodlama işlemi sırasında bir sonraki soru öncesi zihniniz rahatlar ve son çözdüğünüz soruyla bağını kopararak yeni soru için hazır hale gelir. Sorunın cevabını hemen kodlamak soruların toplu halde kodlanırken hata yapılmasının önüne geçer.

SINAVA DAİR NOTLAR

- TEOG-2 kapsamında öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil olmak üzere 6 temel dersten sınav olacaklar.

- İki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi merkezi ortak sınav kapsamında yapılacak. Alınan puanlar karne notunda etkili olacak.

- Sınavda, her dersten çoktan seçmeli, 20 soru sorulacak; 40 dakika süre tanınacak.

- Soru iptali olması durumunda ilgili soru, o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecek.

- Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında, kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava girecekler.

- Merkezi ortak sınavlara giremeyen ve geçerli mazereti olan öğrenciler için 17-18 Aralık’ta Mazeret Sınavları yapılacak.

- Geçerli mazereti olmadan ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin o derse ait sınav puanı sıfır olarak kabul edilecek ve ortalamaya da dahil edilecek. O nedenle velilerin öğrencinin sınava girmeme sebebini en geç sınavın tamamlandığı tarihten itibaren 5 iş günü içerisinde okul yönetimine bildirmesi gerekiyor.

Teneffüste sınavla ilgili konuşmayın

Sınava yüklenen anlam, aile ve çevrenin hedefleri, sık sık eleştiriye maruz kalma, başkalarıyla kıyaslanma, yeterli ve düzenli ders çalışmama gibi durumlar öğrencilerde kaygı seviyesini artırıyor. Kaygı düzeyi aşırı artınca da öğrenciler bildikleri soruları dahi yapamıyorlar. Bu noktada sınav stresi ve kaygının aşılması için şunlara dikkat edin:

- Uyku düzeninizi bozmayın. Uyumadan 30 dakika önce elektronik cihazlardan uzaklaşın. 

- Sınavla ilgili içsel konuşmalarınızda ve başkalarıyla sohbetlerinizde kaygı düzeyini yükseltecek olumsuz ifadelerden uzak durun. “Çok çalıştım, elimden geleni yapacağım” gibi pozitif ifadeler kullanın. 

- Sınav öncesi rahatlama egzersizleri yapın. Derin derin nefes alın ve gevşeyin. 

- Sınavlardan çıktıktan sonra 30 dakikalık arada arkadaşlarınızla soru kritiği yapmayın. Bu tartışmalar moralinizi bozabilir. Yüzünüzü yıkayın ve etrafta dolaşarak kan dolaşımınızı artırın.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)