adscode
adscode

'Kürtçe eğitime taraftarım'

Yazar Şeyhmus Diken, İhsanoğlu'da, Kürtçe için, "Bilim dili değil" dediği iddiasıyla toplantıya gelirken yoldan aldığı bir tandır ekmeğini vererek, "Bundan bir dilim alırsanız belki Kürtçe'nin bilim dili…

'Kürtçe eğitime taraftarım'
Eğitim
Bütün soruları alan İhsanoğlu, daha sonra yanıt verdi. İhsanoğlu, dil konusunda söylemediği şeyler üzerinden bir saattir suçlandığını belirterek, "Ben anadil konusunda çok önemli bir şey söyledim. Ama hiçbirinizden bunu duymadım. Ne genç arkadaşımdan ne de diğer değerli yazarlardan. Demek ki size kesik ve yanlış geliyor"dedi.

"ANA YURDUNDA DİLİNİ KONUŞAMAMAK TRAJEDİDİR"

İhsanoğlu, insanın ana dili ana sütü kadar mukaddes olduğunu belirterek, " Bunu konuşmak kadar temel insan hakkı olamaz.Bunun kıymetini çok iyi bilen bir insanım. Çünkü gurbette yaşadım. Bunu uzun uzun anlattım. Ama anadil ne demek onu biliyorum. Ben o hakkı tanıyan ve zevkini bilen insanım. Gurbetteyken bazı Türkler vardı, Kürtler vardı. Siz onlarla beraber yaşadık fark gözetmedik. Ona gider gelirlik ve Türkçe konuşurduk ve kendimizi anavatanda hissederdik. Kendi ana yurdunda büyüyüp kendi ana dilini konuşmamak büyük bir trajedidir. Bu insan haklarını aykırıdır. Bu kabul edilemez. Anadili Ermeni, Türkçe, Rumca, Arapça olacak ve siz konuşamayacağız. Bu bir çılgınlıktır. Ben bunları söyledim, duydunuz mu? Biz sayın başkanın konuşmasında dediği gibi biz heyecanla konuşuyoruz akılcılıkla konuşmuyoruz. Burada herkesi saygıyla dinledim. Ama isterdim ki başta söylediğim şeyler de takdir edilsin. Çünkü, benim söylediğim şeyleri kimse söylemedi. O bakımdan ana dil konusundaki tavrım budur. Bunun önüne geçilmesi cinayettir, devlet sopasının artık rafa kaldırılması lazım. Tarihle yüzleşmemiz yazım."

"BU ÜLKEDE SADECE KÜRTLERE HAKSIZLIK YAPILMADI"

İhsanoğlu, Türkiye'de Kürtlere yapılan yanlışın Türklere de başkalarına da yapıldığını, bunun çok örneği olduğunu söyledi. Zulümlerin sadece Kürtlere yapılmadığını söyleyen İhsanoğlu, "Biraz tarih kitaplarını karıştırırsanız görürüz. Bu sopa herkesin kafasını kırdı, canını kırdı. Kürtçe öğretmenlere kadro verilmelidir. Kürtçe'nin eski bir dil olduğunu biliyorum. 10'uncu asırdan beri şiirlerin yazıldığını biliyorum. Lehçelerinin ilişkisini biliyorum. Kürtçe'nin Kürt yazarlardan Osmanlı döneminde önemli eserler olduğunu, mesela Nefi'nin Kürtçe şiirleri olduğunu biliyoruz. İdris-i Bitlis'i ünlü tarihçinin eserlerini, Şerefname'yi biliyoruz. Kürtçe'nin yine modern dil olarak bu asırlarda olduğunu biliyorum. Kürkçe eğitime taraftarım. Bu meseleyi çok iyi inceleyen insanım. Benim dil konusunda iki kitabım var, isteyen arkadaşa gönderebilirim. Bugün bu bölgedeki medreselerde halen Arapça öğretilir. Saidi-i Nursi hazretleri Kürtçe bilmiyor muydu? Böyle meseleyi ideolojiye indirgeyip sonra vur abalıya. Ben Kürt, Türk, CHP, MHP'nin programını savunmuyorum ve onların adamı değilim. Bu millete bir alternatif seçim kabul ederseniz lütfedersiniz oy verirsiniz. Bunu yapsanız pişman olmazsınız. Ben size siyasi vaat yapmıyorum. Cumhurbaşkanı Anayasadaki hüküm nedir görev yetkileri bellidir"diye konuştu.

DHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)