adscode
adscode

KYK BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2014-2015 eğitim yılı için kyk burs başvuruları ne zaman başlıyor?

KYK BURS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Burslar



Yurtkur kyk kredi ve burs başvuru yapacak öğrenciler için yurtkur dan yapılan yazılı açıklamada yurt başvurularının ardından ilerleyen günlerde burs ve kredi başvurularının da başlayacagı duyuruldu..

2014-2015 kyk yeni burs ve kyk ara sınıf burs başvuruları başladığında burs başvuru ekranları aktif olacaktır..

Kyk burs ve kredi almak için başvuru yapacak olan öğrencilerin başvuru tarihlerine dikkat etmesi ve kaçırmaması gerekmektedir..başvuruları kaçıranlar için ek başvuru süresi verilmeyecektir..burs başvuru tarihleri ve burs başvurusu için sayfamızı düzenli takip ediniz

kyk 2014-2015 burs başvurusu takip için tıklayın

Kurum T.C. vatandaşı yurt içinde yüksek öğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim ve katkı kredisi*, yurt dışında yüksek öğrenim gören öğrencilere burs/öğrenim kredisi vermektedir.
(*) 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir.

Burs nedir ?

T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanacak öğrenciler,

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu,anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
• Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
• Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
• LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),
• Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
• Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,
• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.

Not:Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenci hem burs hem de öğrenim kredisi alamaz.

Burstan Yararlanamayacak Olan Öğrenciler

Kurumdan burs yada öğrenim kredisi alan öğrenciler,

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 10 uncu maddesine göre burs verilen öğrenciler hariç olmak üzere, 5102 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarından burs almakta olan öğrenciler,

• Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
• Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
• Yabancı uyruklu öğrenciler,
• Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
• Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
• Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenci
• Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında , en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
• Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
• Burs Yönetmeliği hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler ,burstan yararlanamazlar.

Öğrenim Kredisi nedir?

Yüksek öğrenim gören T.C. uyruklu öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Öğrenim Kredisinden Yararlanacak Öğrenciler;

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu,anne ve babası her ikiside ölü vb.),
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler(intibak veya hazırlık sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
• Yüksek lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,
• Vakıf Üniversitesinde okuyan öğrenciler,
• İkinci öğretim de okuyan öğrenciler,öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

Not: Burs alan öğrenciye öğrenim kredisi, öğrenim kredisi alan öğrenciye ise burs verilmemektedir. Bir öğrenciye hem burs hem de öğrenim kredisi verilmez.

Öğrenim Kredisinden Yararlanamayacak olan öğrenciler

• Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, en az asgari ücret düzeyinde aylık veya ücretle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip öğrenciler,
• Bir yükseköğretim kurumundan mezun olan öğrenciler,(dikey geçiş ve master-doktora hariç)
• Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
• Sağlık sebebi dışında önlisans mezunlarından ara vermek suretiyle intibak programına başlayan öğrenciler,
• Önlisanstan lisans öğrenimine geçmek için intibak eğitimi yapan öğrenciler, (intibak programı süresince)
• Kredi isteğinde bulunduğu tarihte kayıtlı olduğu öğretim kurumunda bir öğretim yılından fazla başarısız olan öğrenciler,
• Kurumdan daha önce burs yada öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
• Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
• Yabancı uyruklu öğrenciler,
• Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerine göre kredi almaya yeterli bulunmayan öğrenciler, öğrenim kredisinden yararlanamazlar.

Not: Öğrenim kredisi almakta iken durumunda sonradan değişiklik olanlardan; değişikliğin meydana geldiği öğretim yılında Yönetim Kurulunca belirlenen öncelikle burs verilecek öğrenciler kapsamına girenlerin öğrenim kredileri bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla öğrencinin durumunda meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren bursa dönüştürülür.

Katkı Kredisi nedir ?

Yüksek öğretim kurumlarında bir öğrenci için cari hizmet ödeneği karşılığı Bakanlar Kurulunca tespit edilen miktarın Devlet katkısı dışında kalan ve borçlanma karşılığı Kurumca öğrenci adına öğretim kurumu hesabına ödenen paradır.

Ancak, 29.08.2012 tarih ve 28396 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulunun Kararı ”2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 4 üncü ve 11 inci maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır” hükmüne amirdir. Bu sebeple Kurumumuzca da katkı kredisi verilmemektedir.

Katkı kredisi borcu; öğrenci adına öğretim kurumu hesaplarına ödenen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Toptan Eşya Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Kredi Yurtlar Kurumu burs başvuruları ve kredi başvurusu kısa bir süre içerisinde alınmaya başlıyor.

Üniversite öğrencilerinin en çok merak ettiği konu KYK Burs ve Kredi başvuru şartları olarak karşımıza çıkarken, başvuru başlangıç tarihleri açıklandı.

KYK, Başbakanlık’a bağlı bir kurum olup “Kredi Yurtlar Kurumu” ismini temsil etmektedir. üniversite öğrencilerine burs, kredi veren hatta barınma imkanı tanıyan bir kurumdur.

KYK Bursu lisans öğrencileri için en son 2011 yılı başında yapılan zamla birlikte Lisans öğrencileri için 240 TL olmuştur.

Bundan önce her yıl 20 TL zam yapılan KYK bursuna 2011 yılında 40 TL zam yapılmış ve 200 TL’den 240 TL’ye çıkarılmıştır.

Yüksek Lisans KYK bursu ise Lisans ücretinin 2 katı kadar, yani 480 TL’dir. Doktora KYK bursu ise Lisans ücretinin 3 katı kadar, yani 720 TL’dir. 2012 yılı başında KYK bursuna 20 TL’lik bir zam yapılarak Lisans öğrencileri için 260 TL, Yüksek Lisans öğrencileri için 520 TL, Doktora öğrencileri için ise 780 TL olması tahmin edilmektedir.

Öğrenci Seçme Ve Yerleştirme sınavına girer ek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve birinci sınıf öğrencilerinin yurt başvuruları; Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından sınav sonuçları açıklandıktan sonra Kurumumuz internet sayfası www.kyk.gov.tr adresinden yapılmaktadır.

ÖNEMLİ UYARI
Başvuru sırasında "Baba Adı / Cilt No / Aile Sıra No bilgilerinizi hatalı girdiniz!" uyarısı alırsanız https://tckimlik.nvi.gov.tr/ adresinden "Nüfusa Kayıt Yeri ve Kişi Bilgisi ile T.C. Kimlik No Sorgulama" sı yapınız.
Eğer sorgulama yapamıyorsanız en yakın Nüfus Müdürlüğüne başvurarak bilgilerinizi doğrulatınız. Bu işlemden sonra yurt başvurunuzu yapabilirsiniz. Gençlik ve spor Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık bünyesinde faaliyetlerine devam eden KYK'ya ait yurtlarda barınmak isteyen öğrenciler internetten başvurabilecek.

2014-2015 öğretim yılında Lisans Yerleştirme Sınavı'na girerek yurt içi ve KKTC'de ilk defa herhangi bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve 1.sınıf öğrencileri ile herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ara sınıf öğrencileri için 11 Ağustos'a kadar KYK'nın "www.kyk.gov.tr" internet adresinden yayımlanacak, başvuru formundan yurt başvurusu yapabilecek. 2014/2015 KYK Burs Başvuruları 29 Eylül'de sona erecek. NOT : 2014-2015 Burs Kredi Başvuruları henüz başlamadı.

2014 Burs Başvuruları başladığında KYK-YURTKUR başvuru ekranı aktif olacaktır.


 "ÖNCELİKLİ" OLARAK BURS-KREDİ ALAN ÖĞRENCİLER KİMLERDİR?

Şehit çocukları, Gazi çocukları, Sosyal Güvenlik Kurumundan; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların kendileri ve çocukları ile vazife malulü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları, Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40 ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler, Anne ve babası vefat etmiş olanlar, Lise ve dengi öğrenimlerini Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar, Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, Terör sebebiyle köyleri boşaltılanlar, “Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular, İlk yüze giren öğrenciler öncelikli olarak burs almaktadırlar.

HANGİ DURUMLARDA BURS KESİLMEKTEDİR?

• Başarısız olması, • Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması, • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, • Öğretim kurumunun kapatılması, • Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması, • Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması, • Kesin hükümle mahkum olması, hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

ÖĞRENİM VE/VEYA KATKI KREDİSİ BORCUMU NE ZAMAN, NASIL VE NEREYE ÖDEYECEĞİM?
a) Normal öğrenim süresini tamamlayan veya kredi almaktan vazgeçen öğrenciler, borçlarını, normal öğrenim sürelerinin bitim tarihinden iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, b) Herhangi bir sebeple, kredisi kesilen veya öğrenim kurumundan atılan okullarını terk eden öğrenciler borçlarını, kredilerinin kesildiği tarihten iki yıl sonraki aydan başlamak üzere, kredi aldıkları sürede aylık taksitler halinde(2006 – 2007 öğretim yılından önce üçer aylık ) her dönemin son ayının en geç sonuncu iş günü mesai saati bitimine kadar, T.C. Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinden adını, soyadını ve T.C.Kimlik Numaranızı belirtmek suretiyle, tebligat beklemeksizin ödemekle yükümlüdürler. Taksitlerini daha sonraki bir tarihte ödeyenler, zamanında ödememiş sayılırlar.

HANGİ DURUMLARDA ÖĞRENİM KREDİSİ KESİLMEKTEDİR? • Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma, • Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, • Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme, • Öğretim kurumunun kapatılması, • Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması, • Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma, • Kesin hükümle mahkum olma, hallerinde öğrencilerin öğrenim kredisi kesilmektedir.



BURS VEREN TÜM KURUMLAR,VAKIF VE DERNEKLER İÇİN TIKLAYIN!


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)