adscode
adscode

Latife Hanım'ın özel eşyaları satıldı

​Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'dan, yeğeni Muammer Erboy'a intikal eden kahve takımı, tuğralı gümüş kartvizitlik gibi çok sayıda eşya, müzayedede satışa sunuldu.

Latife Hanım'ın özel eşyaları satıldı
Kültür Sanat
Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'dan, yeğeni Muammer Erboy'a intikal eden kahve takımı, tuğralı gümüş kartvizitlik, gümüş tatlı takımı ve gümüş kadehlerin de aralarında olduğu çok sayıda eşya, müzayedede satışa sunuldu.

Teşvikiye'deki Artı Mezat Sanat Galerisi'nde gerçekleşetirilen "Özel Koleksiyonlar Müzayedesi"nde çeşitli eserler sanatseverler için satışa çıkarıldı.

Latife Hanım'ın özel eşyaları arasında olan, Ayazpaşa'daki Muammer Bey Köşkü'nde misafirlerin kartlarını bırakmaları için kullanılan tuğralı gümüş kartvizitlik, 600 liraya satışa sunuldu ve 1.300 liraya alıcı buldu. Latife Hanım’a ait gümüş kadehler 1.500 liraya, tuğralı gümüş kaşıklık ise 3.500 liraya satıldı. Ayrıca gümüş tatlı takımı 8 bin liraya, semaver de 4 bin liraya alıcı buldu.

Müzayedede oryantalist ressamlardan Fausto Zonara'ya ait, arkasında kendi el yazısı ile "Çok değerli arkadaşım Prieur Bardin'e" yazılı "Galata Köprüsü" resmi ise 150 bin liraya satışa çıkarılırken, 180 bin liraya satıldı. Bu tablo, müzayedede satılan en pahalı eserler arasında yer aldı. Ketebe Mehmet Hilmi’nin yaptığı ve 100 bin liradan satışa çıkarılan Hilye-i Şerif'e ise alıcı çıkmadı.

Muammer Erboy'un koleksiyonundan satışı gerçekleştirilen eşyalar arasında, Süreyya Paşa için özel yapılan "Sevres Porselen" imzalı kahve takımı, Sultan II. Abdülhamid tuğralı büyük boyutlu şamdanlar da yer aldı. Müzayedede ayrıca diğer özel koleksiyonlara ait 18. Yüzyıl İznik tabakları, nadir bulunan ve her parçasında "İbrahim Efendi H. 1295" yazılı damga bulunan 6 parçalı Tophane kahve fincanı da yer aldı.

"Kanunun Stradivariusu" olarak bilinen, Mahmud Usta'nın eseri olup, 20. Yüzyılın virtüöz kanunileri Ahmet Yatman ve Hilmi Rit tarafından kullanılan kanun ile Emin Usta'nın elinden çıkan, 19. Yüzyıl sonu 20. Yüzyıl başlarına ait, Sultan Reşad'ın oğlu Şehzade Ziyaeddin Efendi'nin kullandığı kanun, ahşap kutusu içinde satışa sunuldu. 

Leonardo De Mango ile Georg Macco, Amadeo Preziosi'den "İstanbul Manzaraları", Rum ressamlara ait eserler, İstanbul'daki çeşitli Rum kiliselerinde, özellikle Ayia Efimia Kilisesi'nin mihrap kapısı üzerinde eseri olan Harilaos Xanthopoulos'dan "Kayıklar", Kırmızı Okul olarak bilinen Fener-Rum Okulu'ndan mezun olan Pindaros Platonidis'in "Küçüksu Çeşmesi" ve P. Triandafitidis'ten "Pazar Yeri", müzayedede sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Nazmi Ziya Güran'dan "Süleymaniye'den Peyzaj" konulu resmin yanı sıra Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Leyla Gamsız, Necdet Kalay, Pertev Boyar, Hayri Çizel, Sabri Berkel, Abidin Dino ve Abidin Elderoğlu'nun bazı eserleri de satışa çıkarıldı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)