adscode
adscode

LGS için son tüyolar!

İlk kez uygulanacak LGS'de Türkçe'nin yanı sıra sayısal derslerden de uzun paragraflı sorular çıkması bekleniyor. Hatalı okuma nedeniyle "kesinlikle" ya da "sadece" gibi ifadeler gözden kaçtığı için en…

LGS için son tüyolar!
Sınavlar
Bu yıl ilk kez uygulanacak olan, 1 milyona yakın öğrencinin ter dökeceği Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) geri sayım başladı. 2 Haziran Cumartesi günü iki oturum halinde yapılacak sınavın sonuçları Türkiye genelindeki toplam bin 367 liseye girişte kullanılacak. 126 bin 510 öğrenci LGS'yle liselere yerleştirilecek. Sınav Sözel ve Sayısal olmak üzere 2 bölüm halinde uygulanacak. Öğrencilere toplam 90 soru yöneltilecek. Sözel Bölüm'de Türkçe, inkılap tarihi, din kültürü ve yabancı dili içeren 50, Sayısal Bölüm'de ise matematik ve fen bilimlerini içeren 40 soru bulunacak. Sözel Bölüm için toplam süre 75, Sayısal Bölüm için 60 dakika süre tanınacak. Öğrencilerin zamanı iyi kullanabilmesi için her bir soru başına 1.5 dakika ayırmaları gerekiyor.

PARAGRAFLI SORULAR

Sorular TEOG'dan farklı olarak bilginin yanı sıra öğrencinin yorum ve analiz gücünü de sınayan sorulardan çıkacak. Okuduğunu anlama soruları sadece Türkçe'den değil, sayısal derslerden de gelecek. Türkçe'nin yanı sıra sayısal derslerden de uzun paragraflı sorular çıkması bekleniyor. Hatalı okuma nedeniyle "kesinlikle" ya da "sadece" gibi ifadeler gözden kaçtığı için en çok bu sorularda hata yapılıyor. PISA ve TIMSS sınavlarına benzemesi beklenilen LGS sırasında sakin olmak, etkin okumak, sorunun tamamını okumak ve süreyi iyi kullanmak başarıyı arttırmanın en önemli püf noktalarından biri.

MATEMATİKTEN TABLO

MEB'in yayımladığı örnek sorulara göre Türkçe ve sosyal sorularında bir tek metin üzerinden birkaç kazanımı sorgulayan sorulara yer verilecek. Matematikte de bilginin yanı sıra analizi ön plana çıkaran tablo ağırlıklı sorular yer alacak. Din kültüründe de güncel ve kültürel olayları bir paragrafta toplayıp dersin kazanımlarını sorgulayan net soruların çıkması bekleniyor.

KATSAYILAR FARKLI OLACAK

LGS'de en fazla puan katsayıları 4 olarak belirlenen Türkçe, matematik ve fen sorularından gelecek. Din, inkılap tarihi ve yabancı dil testlerinde her sorunun katsayı 1 puan olacak. Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Ancak sınav bir bütün olarak değerlendirilemeyecek. Her test kendi içerisinde değerlendirilmeye tabi tutulacak. Matematikte yapılan 3 yanlış, matematik testindeki 1 doğruyu götürecek. Aynı durum diğer testlerde de geçerli olacak. Böylece test test ayrı ham puanlar oluşturulacak.

2008 OKS'YE BENZEYECEK

Geçmişten bugüne uygulanan liselere giriş sınavlarını inceleyen Eğitim Uzmanı ve Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz LGS'nin Orta Öğretim Kurumlar Sınavı'na (OKS) benzeyeceğini söyledi. Yılmaz "LGS sınavla öğrenci alınacak okul sayısı, puan hesaplama ve sınavların uygulanış biçimi ile en son 2008'de yapılan OKS'ye benzemektedir. Hatta sınavda sorulacak soruların seçiciliği açısından da 2018 LGS son OKS'ye benzeyecektir diye düşünüyoruz" bilgisini verdi.

CEYDA KARAASLAN/ SABAH

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)