adscode
adscode

LGS'de Tartışma Yaratan Sorular

LGS İle İlgili Şikayetler Bitmiyor! 2013-2014 eğitim öğretim yılı 8. sınıfların girdiği Merkezi ortak sınavlara ait çok tartışılan sorular, yorumları....

LGS'de Tartışma Yaratan Sorular
MEB



2013 LGS Tüm Soru ve Cevaplar




Sayın Güçlü merhabalar;

 
28 ve 29 Kasım 2013'de yapılan 8. sınıflar ortak sınavları ne yazık ki iyi hazırlanan, emek veren, akademik başarısı yüksek çocuklar için tam anlamıyla hüsran olmuştur. Bir tuhaflık vardı bu sınavda. Sorular garip, anlaşılmaz, hatalı... İnanılmaz kolay sorunun yanında, karmaşık, anlaşılmaz ve düzeyin çok üstünde soru da vardı. Sınav soruları sanki toplama sorulardan oluşmuştu. Örneğin Fen ve Teknoloji'den (B soru kitapçığı 7. soru) ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nden(B soru kitapçığı 10. soru) birer soru var ki inanılır gibi değil. Bu sınavda akademik seviyesi çok yüksek çocuklar daha düşük okullara, daha düşük çocuklar daha yüksek okullara girebilecekler. Bu öğrenci bilgi seviyelerini sıfıra düşürme değil midir? Normalde %10'a girebilen çocuk, bu sorularla %1'e bile girebilir. Fen Lisesinde bu çocuk ne yapacak peki? Mecburen Fen liselerinin seviyesi düşecek. Eğitim seviyemiz tehlikede bence. Bu sınav tamamen iptal olmalı. Bu konunun üstünde durmalısınız.

 

Saygılar.

 
Sn Abbas Güçlü,

LGS Kampı yazı dizinizi ben ve kızım ilgi ile takip ediyoruz.Öncelikle verdiğiniz emekler için çok  teşekkür ederiz.Eğitimle ilgili bir çok konuda düşüncelerimize tercüman oluyorsunuz.
Kızım 8. sınıfta ve sınavlara girdi.Türkçe ,İnkılap ve matematik derslerinden birer tane yanlışı çıktı.Türkçe ve  İnkılap sorularını yorum hatasından dolayı yanlış yapmış.Ancak matematik  eksik bilgi verilen, kartonun yüzünün etiketlerle kaplanması ile ilgili 16. soru.Soruda kartonun dikdörtgen olup olmadığı ve her iki yüzünün de kaplanıp kaplanmayacağı ile ilgili bigiler verilmemiş.Kızım soruyu 12  olarak işaretlemiş çünkü kartonun  her iki yüzünün de kaplanacağını düşünmüş. Bu sorunun cevabını sizin de aynı bu şekilde açıkladığınızı görünce bu maili göndermek ihtiyacı duyduk.Çünkü MEB sourunun cevabını 6 olarak kabul ediyor.
Acaba sorunun iptali için itiraz edebilir miyiz? Nereye ,nasıl itiraz edebiliriz?

***
Sayın Abbas Güçlü,

28-29 Kasım tarihlerinde yapılan 8. Sınıf sınav sorularının iyi irdelenmediğini, çelişkili cevaplar olduğunu siz de biliyorsunuz. Bir eğitimci olarak, çocuğu sınava girmiş bir anne olarak sınav konularını yakından takip ettiğim için soruların bir kısmının net olmadığı açıktır. Ancak Fen ve Teknoloji Bilgisi A Kitapçığı 9. sorusu (Balıklı soru) hariç, diğer sorularda doğru cevaba ulaşılabilmekte, 9. Soruda ise net olmadığından dolayı 3 doğru cevaba ulaşılmaktadır. Diğer bazı kurumlar da (Bahçeşehir Koleji Derneği Başkanları, Bilfen Kurumları, Uğur Dershaneleri) bu 9. sorunun tartışmaya açık olduğunu internette açıkladıkları için ben de sizinle paylaşmak istedim.
Soruda ‘hangisine ulaşılamaz?’ cevabı isteniyor. MEB’in cevap anahtarında cevabın B şıkkı olduğu bildirilmiştir. Soruya baktığımızda, soruda verilen maddelerden B şıkkına ulaşılamayabilir, ancak verilen bilgi açık olmadığı için kesinlik yok. Sorunun D şıkkına baktığımızda verilen bilgi doğru ancak soruyu okuduğumuzda bu bilgiye ulaşılamıyor. (Örneğin, sigaranın zararlarını anlatan, hücrelere verdiği zararı anlatan bir paragraf var ama D şıkkında kivinin C vitamin deposu olduğu bahsediliyor. Bilgi doğru ancak sigara ile bir bağlantısı yok, gibi.) Eğer 9. Soruda D şıkkına ulaşılabiliyorsa (-ki ulaşılamıyor) A şıkkı kesinlikle ulaşılamayan cevap oluyor. Yani doğru cevap A şıkkı oluyor. Çünkü D ve A şıkkı birbirine tezat olan şıklar. D şıkkının doğru bilgi olduğunu bilen bir çocuk konuya hâkim olan bir öğrencidir. Konuya hâkim olan öğrenci, ulaşılamayan cevabı A şıkkı işaretlemesi normaldir. Öyleyse akademik yönü güçlü olan öğrencilerin bilgisiyle yorumlarını harmanlayıp, MEB’in istediği cevaba ulaşamamasında suç ya da eksiklik kimdedir?
Sonuç olarak ulaşılamayan şıklar B ve D şıkları. Ancak D şıkkına ulaşılabiliyorsa A şıkkı ulaşılamayan şık olmuş oluyor.  Çalışmalarınızın ve yazılarınızın daim olması temennisiyle saygılarımı sunuyorum.Sayın Guclu

***

Teog fen sorularından 2 sorunun  (b kitapcigi 7. Soru -tilki ve tavsan sorusu  ile 8. Soru- nehirde yasan balıklar  ) hatalı olduğu ile ilgili bildiginiz gibi dünden bu yana  yüzlerce bildirim oldu . Eğitimciler , egitim kurumları , ogrenciler ve veliler  çeşitli  yollardan uyarıların yaptılar. Ancak MEB hala bu sorularla ilgili iptal duyurusu yapmadı. 

Bu durumda meb in bu sorular ile ilgili  doğru kabul ettikleri cevaplara nasil ulaştıklarını  kamuoyu ile aciklamali olarak paylaşması gerekir ki bilimsel olarak bunu kanitlayabilmeleri mümkün değildir çünkü sorular acikca hatalı hazırlanmıştır. 

Konu ile ilgili basinda kamuoyu olusturmak icin desteginizi rica eder , saygılar sunarım. 

***

Sayın Güçlü,

29 Kasım 2013 tarihli TEOG sınavının Fen ve Teknoloji oturumunda, A Kitapçığı 8 no'lu sorunun doğru cevabı olduğu iddia edilen D şıkkında hata görmekteyiz. Şıkta kutup tilkisi ve tavşanının kürklerinin kışın beyaza döndüğü söylenmektedir. Ancak bu hayvanların kürk renginin her mevsim beyaz olduğu düşünüldüğünde şıkkın çelişki yarattığı ve öğrenciyi C şıkkına yönlendirdiği görülmektedir. MEB’e de şahsi olarak müracaat etmiş olmakla birlikte sorunun tekrar incelenmesinde fayda görmekteyiz. Basın desteğinin önemi adına sizin de konunun takipçisi olmanızı rica ediyoruz.

 ***
TEOG Fen Sınavı

 

Fen ve Teknoloji oturumunda A Kitapçığı 8 no'lu sorunun doğru cevabı olduğu iddia edilen D şıkkında kutup tilkisi ve tavşanının kürklerinin kışın beyaza döndüğü söylenmektedir. Ancak bu hayvanların kürk renginin her mevsim beyaz olduğu düşünüldüğünde şıkkın çelişki yarattığı ve öğrenciyi C şıkkına yönlendirdiği görülmektedir.

***

TEOG Dİn Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sınavı

Bu ülkede din dersinden muaf pek çok çocuk var.Sadece beş dersten TEOG sınavına girdiler. Her şeyleri eşit iki çocuktan, din dersinden muaf olmayan çocuk bu dersten yanlış çıkarınca adaletli bir sınavdan sizce bahsedilebilir mi? Hele ki Din soruları çocukların seviyelerinin üstünde sorulmuş, okul seçiminde etkili olmuşken... Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sınavı iptal edilmeli.

 ***

Merhaba Abbas  Hocam Bu sene Oğlum TEOG sınavına girdi . Hocam Matematik B kitapçığı 18.  sorunun yani karton sorusunun yanlış olduğunu soru kökünde bir eksiklik olduğunu düşünmekteyim. Aynı düşünceyi İnternetten Bahçeşehir Koleji  uzmanları ve uzman eğitimcilerde paylaşmaktadır. Sizden öğrenmek istediğim bu sorunun iptali  konusunda Kime, nereye ve nasıl başvurmam gerektiği konusunda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim ve başarılar dilerim

 *** 

Merhaba Abbas bey;

Bugün yapılan TEOG İngilizce sınavında sorular son derece yanlış ,kapsamsız ve de anlamsız hazırlanmıştır.

Bize sene başından beri sadece kitaptan çıkacak,kitap dışında ne bir kelime ne de kazanım çıkacak dediler.Bunu

sayın bakanın açıklamalarından da gayet iyi görebildik.Ama bugün soruları görünce, devlet okullarında çalışan tüm ingilizce öğretmenleri dumura uğramıştır. Bazı kelimeler kitaptaki ilk 4 üniteden çıkmadı.16. üniteden soru vardı.

Paragraf sorularındaki fiiller ancak YDS e hazırlanan çocukların yapabileceği düzeydeydi. Tek bir soruda bile görsellerden 

yararlanılmadı.Ve elle tutulur gerçekten özenle hazırlanmış soru sayısı bir elin parmağını geçmedi.

Herkes forumlarda isyan ediyor.Lütfen sesimizi duyurun.Teşekkürler.

 ***

Sayın Güçlü, Milli Eğitim Bakanlığı 8.sınıflara uygulanan 28.11.13 tarihli Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavında A kitapçığı 18 soruda zekatın verilmesi ile ilgili soruda cevap D şıkkı olması gerekirken cevap anahtarında A olarak verilmiştir. İlahiyat fakültesinden bir hocamıza soruyu gösterdiğimde soruyu 6 dakika düşündü ve kendiside zorlandığını söyledi. A şıkkında ki ayetin sadakayla ilgili olabileceğini bu sebeple A şıkkının doğru olmaması gerektiğini belirtti. Diğer sınavlardaki hatalı sorular hemen tespit edilip iptal edileceği söylenirken bu soruyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Bu konunun takipçisi olacağınızı düşündüğüm için size yazıyorum. Lütfen bu konunun gündeme taşınması ve bu sınav sisteminin çocuklarımız üzerindeki olumsuz etkiler yarattığını kamu oyuna duyurmamızda bize yardımcı olunuz. Saygılarımla,

****

Teog fen sinavi hatalı soru

Teog fen sinavi b kitapçığı 7. Soru hatalı. Soru adaptasyonu soruyor ancak cevap olarak kabul ettikleri d seçeneği modifikasyondur. Bu soru iptal edilmeli.

***

Teogs ingilizce sorulaı

ingilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında sorular verilen müfredatın dışındadır. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken tamamen farklı bi sınav uygulanmıştır.

 ***

merkezi ortak ingilizce sınavı

İngilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında A kitapçığı, 3,4,5,6. sorular 16. Üniteye dahildir. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken okullarda ve dershanelerde öğrenciler bu konuları görmemiştir. Ayrıca genel olarak sınav soruları ortalama 8.sınıf öğrencilerinin seviyesinin bayağı bir üstündeydi.. sınav söylenen ve bizden istenen birçok şey görmezden gelinerek baştan savma hazırlanmıştır iptalini istiyorum..

***

Haftalardır bize verilen plan doğrultusunda çocuklarımızı çalıştırdık ama sorularla çalışmalarımızın hiç alakası yok. 20 soru arasında 1 tane dilbilgisi sorusu yok. Örneğin -ly ekinden, too/enough'dan, when/while'dan, kişilik sıfatları ve görünümden, trueb friend özelliklerinden, kısacası bu kadar konudan 1 tane bile soru olmaz mı? Bizi inanın kimse anlamayacak, ne idareciler, ne diğer branş öğretmenleri, ne de öğrencilerimiz. Yanlış yapan bizmişiz gibi görüncek ama ben şuna eminim bu sınav bu 20 soru çocukların velilerin ingilizceye bakışını daha da soğutan büyük bir yanlıştı. Umarım çocuklarım bunlara ragmen iyi sonuclar alırlar. 

***

TEOG İNGİLİZCE SORULARI

 

ing soruları öğretmene gönderilen kazanımların hiç biriyle örtüşmedi,ileri seviye sorular soruldu ve öğrencilerimizin tüm emekleri boşa gitti,ing sevdirmek için çaba sarfederken meb yapacağını yaptı ve çocukları ingden soğuttu yazıklar olsun!!!

***

TEOGS ingilizce soruları 

ilk 4 ünitedeki kazanımlardan sorulacağı söylendiği halde 1.ve2. üniteden hiç soru çıkmadıgı gibi ta 16. ünitedeki konulardan sorular vardı.öğrencileri zorlayıcı matematik dersinden bile daha zor sorular soruldu.amaçları bunca emeğimizi hiçe sayıp bizi ve öğrencilerimizi ingilizceden sogutmak mı,hala anlayamıyorum.. saygılarımla..

****

Ingilizce ogretmeniyim,mebin hazırladıgı sınav mufredatın cok dışında ve ogrencilerin seviyesinin cok uzerinde..kolej ogrencilerine hitap ediyo.ben doguda cocuklara ingilizceyi sevdirmeye ogretmeye calışırken,hasta halimle rapor almadan mufredatı yetistireyim diye derste kursta ozveriyle calısayım kazanımları vermeye calısayım alakasız yerden soru cıksın bu hiç adil degiĺ.zaten neyi duzgun yaptılar ki bu sınav düzgün olsun.

 ***

TEOG İNGİLİZCE

 bugün yapılan teog ingilizce sınavında kelimeler seviyenin çok üstünde ve kitapta yer almayan kelimeler çıkmıştır.Bazı kazanımlar hiç yer bulmamış, ileri ünitelerde işleyeceğimiz kalıplar ve kazanımlar sorulmuştur.Çeldiriciler birbirine çok yakın ve adeta kolejlere göre sorular hazırlanmıştır.İngilizce öğretmenleri tam anlamıyla isyan noktasındadır.lütfen sesimizi duyun

***

teogs ingilizce soruları

Anadolu Lisesi öğrencilerinin bile güçlükle çözebileceği zorlukta soruların tekrar incelenmesini ve ingilizce sınavının iptalini talep ediyorum.Ayrıca ilk dört ünite dışı konuların sorulması sınavın gecerliliğini etkiliyor.Biz ingilizce öğretmenleri olarak neden ingilizce öğrenemiyoruz sorusuna maruz kalmaktan cok yorulduk .Lütfen bu sisteme bir dur diyelim

***

merkezi ortak ingilizce sınavı

İngilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında A kitapçığı, 3,4,5,6. sorular 16. Üniteye dahildir. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken okullarda ve dershanelerde öğrenciler bu konuları görmemiştir. Ayrıca genel olarak sınav soruları ortalama 8.sınıf öğrencilerinin seviyesinin bayağı bir üstündeydi.. sınav söylenen ve bizden istenen birçok şey görmezden gelinerek baştan savma hazırlanmıştır iptalini istiyorum..

 

***


merkezi ortak ingilizce sınavı

 

ngilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında A kitapçığı, 3,4,5,6. sorular 16. Üniteye dahildir. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken okullarda ve dershanelerde öğrenciler bu konuları görmemiştir. Ayrıca genel olarak sınav soruları ortalama 8.sınıf öğrencilerinin seviyesinin bayağı bir üstündeydi.. sınav söylenen ve bizden istenen birçok şey görmezden gelinerek baştan savma hazırlanmıştır iptalini istiyorum..

 

***

teog din dersi 11. soru

 

Din bilgisi sinavinin 11. Sorusunun cevabı ders kitabına göre değerlendirildiğinde Tema Vakfı olmamalıdır. Çünkü ders kitabinin 50 ve 51. Sayfasında anlatilan konuda T. Diyanet Vakfı ve Tema Vakfı sayilmamiş , ancak son paragrafta doğal afetlerde yardım yapan kuruluşlar olarak genelleme yapılmıştır.Tema Vakfı da bu genelleme içindedir. Bu durumda sorunun tek bir doğru cevabı yoktur. Bu sorunun da iptali gerekir.

 

 


TEOG sınavı fen ve teknoloji soruları

sınavdaki a kitapçığına göre 9. sorunun cevap şıkları soru metninden çıkmamaktadır,bu konuda ne yapılacak,sorunn iptali söz konusu olur mu?

 ***


2.sinav okullarda okul arkadaslari ile olmasin kopya cok cekildi lutfen acil onlensin....birde fendeki tilki sorusunda yanlislik var c de cevap ....kol troll edilsin hakkimiz yenmesin yeter artik gozumuzun onunde cektiler acil onlem...

 

***

TEOG INGILIZCE

 

Bir ingilizce ve köy öğretmeni olarak bize değilde gidip sadece özel okul yöneticilerine sorarsanız bu sınavdaki ingilizce sorularına tabikide kolay derler benım koyde sinemaya gitmemiş öğrencimden sinema yorumlu soru koyarsan tabikide yapamaz ve biz bukadar emeğe karşı hep öğretemeyen ing öğretmenleri oluruz.Verilen müfredatla çıkan sorular arasındaki uçuruma lütfen dikkat çekin Abbas bey LÜTFEN

 

***


TEOG YANLIŞ SORU

 

Matematik testinde karton sorusunun yanıtı 12 olmalı çünkü kartonun iki yüzü var.BU SORUNUN YANITI 6 verilerek büyük bir hata işleniyor.tüm matematik öğretmenleri yanıt 12 diyor ama bakanlık büyük dershanelerin baskısıyla 6 deyip yanlışı doğru gösteriyor

 

***


teog mağdurları-ingilizce öğretmenleri isyanda

 

ingilizce öğretmenleri olarak ilk 4 ünitenin kazanımlarını verdik fakat soruların kazanımlarla kapsam geçerliliğiyle hiçbir alakası yok.tamamen özel okuldaki öğrenciler için hazırlanmış bir sınav.sorular çocukların seviyesinin üstünde.eminim lise öğrencileri bile bu sınavda zorlanır.hükümet ile cemaat arasındaki çekişmeler yüzünden olan çocuklara oldu.amaçları devlet okullarında ingilizce öğretilemiyor o zaman biz de özel okul açalım.gerçekten öğretmen olarak ve öğrencilerimiz adına verdiğimiz onca emeğe üzülüyorum.ingilizceyi de nefret ettirme derecesine getirdikleri için soruları hazırlayanlara alkışlarımı gönderiyorum(!!!!!!)

 

*****

TEOGS A kitapcığı din dersi soru 18

 

Soruda zekatın nasıl verileceğiyle ilgili afiş hazırlanması isteniyor. Doğru kabul edilen a şıkkında yetimlerden bahsedilip;isteyeni sakın azarlama ifadesine göre bu afiş ana tema yetimler ve isteyen dilenen veya sadaka için olabilir. Ama d şıkkında sevdiğiniz şeylerden allah yolunda harcamadıkca iyiye ulaşamazsınız diyerek zekatın farzına binaen sevdiğimiz şeylerden vermek zorunda olduğumuzdur. Doğru şık (d)olmalı

 ***

Fen sinavindaki tiki sorus dada yanlislik var c ve d secenekleride dogru sour nun iptal olmasi gerekir..

***


ortak sınav ingilizce soruları!!

 

sağ gösterip sol vurmak bu olsa gerek bizimle alay mı ediyorsunuz kafa mı buluyorsunuz okut diye verdiğiniz kitaptan, belirttiğiniz kazanımlardan neden soru sorulmuyor?

 

 ***

2013 TEOG TÜRKÇE 20. SORU İPTALİ

 

Bu soru da iki yanlış cevap bulunmaktadır. D seçeneğinde belirtilen ‘’amca’’ ifadesinin akrabalık bildirip bildirmediği kesin değildir. Cümle ‘’Semih amcam yarın sabah İzmir’e gidecek ‘’ biçiminde olsaydı onun akrabam olduğunu anlar ve küçük yazardım. TDK’nin açıklamasına göre de akrabalık bildiren sözcükler küçük yazılırken; akrabalık bildirmeyen sözcükler başına özel isim geldiğinde büyük harfle yazılır ve unvan olarak kabul edilir. A seçeneği kesinlikle yanlıştır. İsim tamlaması biçiminde kullanılmıştır ve doğu sözcüğü küçük yazılır bir özel isim niteliği taşımaz. Eğer Doğu Anadolu olsaydı Sıfatı olacaktı ve bir bölge adını karşıladığı için teklik kazanıp özel olcaktı. Bu sorunun iptal edilmesi gerektiği kanısındayım MERKEZİ SINAV TÜRKÇE 20.SORU 20)Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır A)Anadolu'nun Doğusuna yılın ilk karı düştü B)Lale Festivali 25 Haziran'da başlayacak. C)Dün ilk defa Van kedisi gördüm D)Semih amca yarın sabah İzmir'e gidecek.


***


İngilizce Ortak Sınavı

 

Öğrencilerimin sınav ortalaması 6,94 net Öğrencilerimin sınav sonucu %34,7 başarı Şimdi bana soracaklar bu sonuç ne diye. Ben de diyeceğim ki: Sen bana ilk 4 ünite dedin, kitabın dışına çıkılmayacak dedin, örnek sorular verdik dedin, kaynak kitap kullanma kullandırma dedin. Ben 1. sınavımı kitaba bağlı kalarak yaptım. Sonuç, 1. sınavdan 94 alan öğrenci, bu sınavda sadece 10 doğru yapabilmiş. Demek ki ben öğretmen değil ÖĞRETEMEYENİM... 1. sınavdan 94 alan öğrencimle dün soruları çözerken "10 doğrun var sadece" dediğimde ki hali, hala gözümün önünden gitmiyor... Denemelerde 18-19 yapıyordu çocuk... Yazık, çok yazık... 

***

 

toeg ingilizce sınavı

 

SınavA DAHİL DENEN 4 ÜNİTEDEN ÇIKAN SORU SAYISI 6 ÜNİVERSTEDE OKUYAN 8 ÖĞRENCİYE SORUN BAKALIM KAÇI BU SORULARI YAPABİLECEK AYRICA KAYNAŞTIRMA OLAN ÖĞRENCİLERİ BU SINAVA ALMALARI İLGİNÇ, HAYIR AYRIM YAPMAMAK İÇİN DERLERSE GÜLERİM ÇÜNKÜ SINIFLARI AYRI, SÜRE OLARAK 15 DK FAZLA AMA BİZ HER YIL O ÖĞRENCİLER İÇİN AYRI YILLIK PLAN AYRI SORU HAZIRLIYORUZ DÜZEYLERİNE UYGUN SİZCE AYRICA BİZ SINAV SORULARINI SINIF DÜZEYİNE UYGUN HAZIRLIYORUZ SENE SONUNDA ONLARI BIRAKMIYORUZ O ÇOCUKLAR BU SINAVDAN 0 ALIRSA BİZ YÜZ MÜ VERİP GEÇİRECEĞİZ?

 

 

***


rezalet ingilizce soruları

 

Bingölde çalışan bir ingilizce öğretmeniyim.Dünkü sorulan sorularla çocuklar için olan tüm çabam boşa gitti.İkinci dönemin konularından soruldu ve bazı sorular çocukların seviyesinin üstündeydi rüya ile ilgili paragrafı lise öğrencisi bile anlayamaz bu kadar kasmamalıydılar

 

 

***

 

TEOGS İNGİLİZCE SORULARI

 

Rapor almadık,etüd yaptık ,müfredatı yetiştirdik ve daha neler yaptık..Hem emeğimize hem çocuklara yazık..Vicdansızlıktır bu!Özel okul seviyesindeki bu soruları kabul etmiyoruz!'Damage to his car' değil ;'damage to brains'!!!İngilizce sınav komisyonu öğretmenlere, velilere, öğrencilere bir açıklama yapmalıdır!


***

 

İngilizce Ortak Sınavı

 

Öğrencilerimin sınav ortalaması 6,94 net Öğrencilerimin sınav sonucu %34,7 başarı Şimdi bana soracaklar bu sonuç ne diye. Ben de diyeceğim ki: Sen bana ilk 4 ünite dedin, kitabın dışına çıkılmayacak dedin, örnek sorular verdik dedin, kaynak kitap kullanma kullandırma dedin. Ben 1. sınavımı kitaba bağlı kalarak yaptım. Sonuç, 1. sınavdan 94 alan öğrenci, bu sınavda sadece 10 doğru yapabilmiş. Demek ki ben öğretmen değil ÖĞRETEMEYENİM... 1. sınavdan 94 alan öğrencimle dün soruları çözerken "10 doğrun var sadece" dediğimde ki hali, hala gözümün önünden gitmiyor... Denemelerde 18-19 yapıyordu çocuk... Yazık, çok yazık...


 

eşitders saatine eşit soru?

 

sbs de neden öğrencilerin haftalık gördüğü ders sayısına paralel soru gelmiyor,örneğin haftada 2 saat din dersi olmasına rağmen türkçe soru sayısı kadar soru var bu bir çelişki değilmi?

 

***

 

fen soruları

 

fen sorularının tutarsızlıkları çocukları strese sokmuş çocuklar bildikleri soruları dahi stresten kaçırmışlardır

 

 

***

 

TEOG MATEMATIK SORUSU

 

Sevgili Abbas abi. Bu TEOG Sınavıında b kitapçığı matematik. 2.soruda bilimsel gösterim kurallarına uyulmamış cevap şıkları yanlış yazılmıştı bu durumu öğretmenlerimlede görüştüğümde aynı sonuca vardık bu konuda sesimi duyurmama yardımcı olur musunuz

 

***

 

Teog-Karton Sorusu

 

Teog Matematik testinde öğrencilerimize sorulan karton sorusunda anlam kargaşası vardır.Bakış açısı gelişmiş öğrenciler kartonun iki yüzünün de kaplanacağını görerek cevabı 12 olarak verdiler.Ayrıca şıklarda 12 olduğuna göre iki yüz kaplanıyordur. Soruda ifade yanlışlığı vardır ve iptal edilmesi gerekmektedir.MEB hala bu soruyu neden iptal etmiyor.

 

 

***

 

TEOG MATEMATİK KARTON SORUSU

 

Sayın Abbas GÜÇLÜ, TEOG SINAVI matematik testindeki A kitapçığı 16. soru, B kitapçığı 18. soru olan(KARTON SORUSU) : Kenar uzunlukları verilmiş buradan kartonun dikdörtgen olduğunu anlıyoruz, etiketinde bir kenarı verildiği için ve soruda belirtildiği için kare olduğunu biliyoruz. burada yapılacak kartonun alanını bulmak ve kare şeklindeki etiketi (ÖNEMLİ) KARTONDA HİÇ BOŞLUK KALMAYACAK ŞEKİLDE yerleştirilmesi cümlesi dikkate alındığında ÇÖZÜM dikdörtgenin alanı 30cm2, etiketin alanı 5cm2 30/5=6 adet Etiket- Kartonda hiç boşluk kalmayacaksa 6X2=12, arka sayfada dahil edilir. Dolayısıyla Doğru Sonuç 12 olur. EĞER soru da sadece bulunan alan veya belirtilen yüz şeklinde sorulsaydı cevap 6 olurdu .Ancak Kartonda hiç boş kalmayacak şekildeki cümleden dolayı C:12dir. SORU KÖKÜ BÖYLE YANLIŞ OLMASAYDI. CEVABI 12 YAPAN ÇOÇUKLAR ZATEN ÖNCE 6 SONUCUNU BULDUKTAN SONRA 12 yi BULDUKLARINI SÖYLÜYORLAR DOLAYISIYLA ÇOK ÜZÜLEN VAR YA12 DOĞRU KABUL EDİLMELİ YADA BU SORU NEDEN İPTAL EDİLMEDİ DİYE ÇOK FAZLA SERZENİŞ OLDUĞUNDAN SİZE BU KONUYU İLGİLENECEĞİNİZDEN DOLAYI İLETTİM. ZATEN SİZİN GAZETENİZDEDE BU SORUNUN CEVABI 12 OLARAK VERMİŞTİR. İLGİLENECEĞİNİZDEN VE KONUYU ARAŞTIRACAĞINIZDAN DOLAYI ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİZ: A)6 B)8 C)10 D)12 MAKSAT 6’yı Buldurmaksa soru kökündeki hataya rağmen cevaplarda 12 olmasaydı yine olurdu . SİZİN GAZETENİZDE 30.11.13 TARİHLİ CEVABI 12 OLARAK ÇÖZMÜŞTÜR: MEB'den AÇIKLAMA YOK İLGİNİZE BU DURUM YORUM DEĞİL GERÇEK:

 

 

***

 

teog fen soruları

 

Sayın Abbas bey fen bilgisi tilki ve tavşan sorusu yanliş hazırlanmış .En az 10 fen hocasi ile görüştüm .sorunun cevabının c şıkkı olması gerektiğini söylüyorlar.soru iptal edilmeli. Böyle tereddütlü saçma sorularla çocuklarımızın psikolojisini bozuyorlar.Abbas bey ilginiz için teşekkür ederiz

 

 

***

TEOGS çalınan kitapçık ve Fen soruları.

 

Merhabalar hocam, LGS hakkında 2 sorum olacaktı. 1) ELAZIĞ'ın Baskil İlçesi Vakıfbank Ortaokulu'nda yapılan Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nda öğrencilere dağıtılan Fen ve Teknoji dersinin A grubu soru kitapçıklarından 1'i eksik çıktı. Buna göre fen sınavının iptali gerekmezmi? 2) Fen test kitabındaki (A) 8 ve 9 soru hakkında birçok tartışma var iptali için nasıl bir yol izlemeliyiz? Teşekkürler.

 

***

 

LGS'de yaşanan sıkıntılar.

 

Öğrencilerin aynı okulda sınava girmeleri en büyük hata kopya girişimleri olduğu kesin. Çocuklarımızı stresten kurtaracaklarını söylediler bu dönem altı kez strese girdiler ikinci dönem altı kez daha strese girecekler. Sınavlardan erken çıkan (beklentisi olmayan) öğrenciler okul koridor ve bahçesinde gürültü yapıp halay çekerek diğer öğrencilerin konsantrasyonunu azalttılar. İkinci dönem sınavları farklı okullarda yapılsın.

 

***

 

 

LGS'de yaşanan sıkıntılar.

 

Benim bir çocuğum geçen sene SBS sınavına girdi. geçen sene hiç tartışmalı soru yoktu. Bu sene 2 adet garanti iptal edilen soru ile halen iki adet (Fen dersindeki tilki tavşan ve Din Bilgisinden zekat sorusu) tartışmalı soru var. Bu iptal edilen soruların sınav esnasında çocuğumun moralini ne kadar bozduğunu yetkililer tahmin edebiliyor mu? İngilizce soruları gerçekten müfredat dışında idi. Gerçekten kolejde okuyanlara mı hizmet edildi. İngilizce öğretmenlerinin itirazlarına katılıyorum.

 

***

 

 

FEN SINAVI IPTALI

 

Fen sınav sorularının yanlış olmasındanve cogu sorularının süpheli olmasından dolayı ögrenciler sitires yapmislardır fen sinavinin tekrar yapilmasini istiyorum

 

***

 

TEOG Matematik B KİTAPÇIĞI 18. SORU İPTALİ

 

Matematik B kitapçığı 18. sorusunun "Eksik Bilgi" içerdiğini iddia ediyorum. Kenar uzunlukları verilen kartonun DİKDÖRTGEN olup olmadığı öğrencinin tahminine veya kırtasiyelerde çoğunlukla dikdörtgen olarak satıldığını hatırlamasına bırakılırken (soruda verilen kenar uzunluklarıyla paralel kenar da elde edilebilir) kaplanacak yüzün ön yüz (veya tek bir yüz) olduğu da belirtilmemiştir. Sonuç olarak bir kısım öğrenci, kartonun şekli konusunda emin olamazken, çaresizlikle dikdörtgen olduğunu kabul etmiş ve soruyu çözmüştür; ancak şekli dikdörtgen kabul eden öğrencilerin bir bölümü de ön yüz olarak belirtilmediğinden, "HİÇ BOŞLUK KALMAYACAK ŞEKİLDE" ifadesinden hareketle ön ve arka yüzü de kaplayarak 12 sonucuna ulaşmıştır. Sorulan şeklin ne olduğu ortak kabullerden anlaşılması beklenirken, kaplanacak yüzey hakkında bilgi de verilmeyince doğruya ulaşmak şansa kalmıştır. Bu soruda her öğrencinin hemen anlaması gereken iki bilgi verilmemiştir: 1-şeklin DİKDÖRTGEN olduğu; 2- sadece ÖN YÜZÜN (veya tek bir yüzün)kaplanacağı. Bu iki bilgi öğrencinin tasarrufuna bırakılmıştır. Saygılarımla.

 

***

 

teog fen soruları

 

Fen bilgisi 8. Soru kutuplarda tilki ve tavşan sorusu kesinlikle yanlışmıs.Okul ve dershane fen hocalarida bu sorunun cevabinin c şıkkı olduğunu söylüyorlar.biz sinava girsek bizde c şıkkını cevaplardık diyorlar.Bu şekilde soru hazırlayanların kınıyorum.Gereğini gerekli yerlere ileteceginizi umuyorum.Çok teşekkür ediyorum. 

 

***

 

Teog fen sinavi hatalı sorular hk.

 

Sayın Abbas GUclu Fen b kitapçigindaki 6. Ve 7. Soruların hatalı olduğu dünden buyana farklı platformlarda gerek egitimci ve egitim kurumlari gerekse ogrenci ve veliler tarafından paylaşıldı. Ancak hala MEB den bu soruların iptali ile ilgili bir aciklama gelmedi. MEB bu soruların ya olması gerektiği gibi iptalini açıklamalı yada bildirdiği cevaplara nasil ulaştıklarını kamuoyu ile açıklamalı bir sekilde paylaşmalıdır. MEB resmi sitesinde sorunlara itirazların 3 gün icinde yapılması geçtiği bildirilmiş Araya 2 gün haftasonu girdi sinav cuma gunu yapıldığına Gore Pazartesi gunu resmi başvuralar icin geç olur mü ? Kionunun basında takipçisi olmaniz dileğimle , Saygılar.

 

***

ingilizce soruları rezaleti

 

6 yıllık İngilizce Öğretmeniyim böyle bir rezalet daha görmedim.Nerdeyse benim sınava girdiğim yılki İngilizce soruları da bu zorluktaydı.İlk dört üniteden sorulacak denildiği halde 16. ünideten neredeyse 5 6 soru soran bu zihniyeti kınıyorum.Yazık günah emeklerimize yazık günah çocuklarımıza ve bu sorulara nitelikli diyen kolej öğretmenlerine...İngilizce sınavının iptal edilmesi lazım başka hiçbir yolu yok bu rezaletin

 

***

 

TEOG Türkçe B kitapçığı &. soru

 

Türkçe B kitapçığı 6. sorunun cevabı A şıkkı olduğu söylenmesine rağmen Soruyu değerlendirdiğinizde, basit bir şekilde, metni sorgulamadan bakarsanız cevabı A olarak işaretlersiniz fakat metnin son cümlesindeki “...başka ülkelerden, başka şehirlerden gelip geçenler kadar doğru bakabilirler mi bulundukları şehre?” ifadesinde şehrin insanlara katabileceği değerden bahsedilmektedir. Farklı şehirlerden gelip geçen insanlara çok değer katan bir şehri, o şehirde oturan birçok insan tanımıyor olabilir. Bu sebeple B şıkkının doğrudur. Kesinlikle iptal olması gereken sorulardan biri de bu sorudur!!!!!

 

***

 

Teog fen b kitapçığı soru 7 hatalı hazırlanmış

 

Bence Fen dersi B kitapçigindaki 7. Soru hatalı çünkü canlının çevreye uyumu sonucu gelişen özellik adaptasyondur, D seçeneğindeki ornek ise modifikasyondur ve MEB ders kitabında da modifikasyonun çevreye uyum sağlamak için kazanılmış olduğuna dair bir tanım veya ornek yoktur. O yüzden soru iptal edilmelidir.

 

***

 

 

 

 

Teog fen sinavi hatalı soru

 

Teog fen sinavi a kitapçigindaki 9 , b kitapçigindaki 6 . Soru hatalı hazırlanmış bir soru. Cevap olarak bildirdikleri b seçeneğine verilen ifadelerden ulaşılabiliyor halbuki soru ulaşılamayacak ifadeyi soruyor diger seçenekler de yanıt olamıyor. Bu sorunun iptal edilmesi gerekir , MEB in hatalı soruları iptal etmek icin illaki kamuoyu mü oluşmasını beklemiş gerekiyor ? Neden gerekli aksiyon alınmıyor ?

 

***

 

 

Teog fen b kitapçığı soru 7 hatalı hazırlanmış

 

Bence Fen dersi B kitapçigindaki 7. Soru hatalı çünkü canlının çevreye uyumu sonucu gelişen özellik adaptasyondur, D seçeneğindeki ornek ise modifikasyondur ve MEB ders kitabında da modifikasyonun çevreye uyum sağlamak için kazanılmış olduğuna dair bir tanım veya ornek yoktur. O yüzden soru iptal edilmelidir.

 

 

***

 

 

8. sınıf ingilizce

 

Sınavda genel itibariyle boşluk doldurma ve diyalog soruları sordular. Müfredatta ise ilk 4 üniteden sorulacak diyordu. İlk ünitelerden öğrendiğimiz kelimeler yabana mı gitti? diye sormak isterim...

 

***

 

fen soruları

 

Fen ve teknoloji sorularından A kitapçığı 8 no’lu sorunun cevabı D şıkkı olduğu belirtilmiştir. Ancak kesinlikle doğru değildir. Örnek verilecek olursa kutup ayıları her zaman beyazdır. Bu kesinlikle kavram karmaşasına neden olmuştur. Yine 9 no’lu soruda aynı şekilde balıkların evrim geçirmesi ve türlerin yok olması ile bilgi karmaşası yaşanmaktadır. Daha detaylı ve bilimsel düşünürseniz doğru iddia edilen cevap yanlıştır. Bu iki sorunun iptal edilmesi gerekiyor. Ciddi haksızlığa neden olmaktadır.

 


Veli, öğretmen ve öğrencilerden gelen şikayetlerden bazıları şöyle:

 

 

 

 

 

Haksızlık yapıldı!

 

 

 

MEB in  yapmış olduğu sınav gerçekten şaibeli çok üzüldüm benim oğlumda girdi okul notları çok güzel 95 ve yukarı fen ve teknoloji A kitpçığındaki 6.soruda hata var zaten tek yanlışı da o çıktı 3.sorumuz doğru .Din kültürü ve Ahlak bilgisi gerçekten çok çalışmıştık bu kadar lafı dolandırıp ne sorucağını şaşırılmış sorular vardı 5 yanlış çıktı 1.si . beytullah kelimesi kitapta böyle bir kelime geçmiyor, 2.si vakıflar. Keşke tüm vakıflara çalışsaydık biz kitaptaki vakıflara baktık .3. sü 18.ci soru zekat kime verilir kime verilmez biliyoruz ama kafa karıştıran cevaplar yazılmış, 11 ve 13. cü sorularıda şıklardan sorguladığında cevabı bulmakta zorlanmış.Değişik başka açıdan yorum yapmış.Bu yaştaki çocuklar prof..olsunlar nasıl yapsın .Yani bizi Atatürkçülük ve inkılap tarihi ile din kültürü soruları mahvetti bu kadar da yorum gerektiren sorular sorulmaz ki... Türkçe tam. matematik 1.fen ve teknoloji 1. ingilizce 1 diğer iki dersten 5 +5 oldu mu yani 

 

 

 

Sorular çalındı mı?

 

 

 

Gazetelerden okuduğuma göre Fen soru kitapçığının çalınması Fen sınavının Türkiye bazında tekrarlanmasını gerektirmiyor mu?

 

Çocuklarımızın emeklerinin çalınmasına göz yummak ne kadar doğru.... Bunun  gündeme taşınması gerekmiyor mu?

 

Saygılarımla...

 

 

 

 

 

Hata olduğunu düşünüyorum

 

 

 

Ben Ankara'da özel bir okulda Fen ve Teknoloji öğretmeniyim. Öğrencilerimle Fen ve Teknoloji sorularını oturup teker teker çözdük. Hatta gecenin ikisinde hala mesajlarla onların sorularını yanıtlamaya devam ettim. Ve sorular konusunda tereddütlerim var.Sorular genel olarak bakıldığında öğrencinin bilgi ve yorum yeteneğini ölçen düzeydeydi. 

 

Fakat,A kitapçığı 8. soruda verilen yanıt D olmasına rağmen  verilen seçenek adaptasyona değil, modifikasyona örnektir. Dolayısı ile cevaplarda bir hata olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili gerekli mercilerden bilgi almanızı ve mümkünse bu konuda bize yardımcı olmanızı bekliyorum. Aşağıda iletişim bilgilerim mevcut. Bana ve sınava giren tüm öğrencilerimize bu konu ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.

 

İyi çalışmalar, desteğiniz için şimdiden teşekkürler

 

 

 

 

Teogs ingilizce soruları

 

 

 

ingilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında sorular verilen müfredatın dışındadır. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken tamamen farklı bi sınav uygulanmıştır.

 

 

TEOGS ingilizce soruları

 

 

 

ilk 4 ünitedeki kazanımlardan sorulacağı söylendiği halde 1.ve2. üniteden hiç soru çıkmadıgı gibi ta 16. ünitedeki konulardan sorular vardı.öğrencileri zorlayıcı matematik dersinden bile daha zor sorular soruldu.amaçları bunca emeğimizi hiçe sayıp bizi ve öğrencilerimizi ingilizceden sogutmak mı,hala anlayamıyorum.. saygılarımla..

 

Merhaba Abbas bey;

 

Bugün yapılan TEOG İngilizce sınavında sorular son derece yanlış ,kapsamsız ve de anlamsız hazırlanmıştır.

 

Bize sene başından beri sadece kitaptan çıkacak,kitap dışında ne bir kelime ne de kazanım çıkacak dediler.Bunu

 

sayın bakanın açıklamalarından da gayet iyi görebildik.Ama bugün soruları görünce, devlet okullarında çalışan tüm ingilizce öğretmenleri dumura uğramıştır. Bazı kelimeler kitaptaki ilk 4 üniteden çıkmadı.16. üniteden soru vardı.

 

Paragraf sorularındaki fiiller ancak YDS e hazırlanan çocukların yapabileceği düzeydeydi. Tek bir soruda bile görsellerden

 

yararlanılmadı.Ve elle tutulur gerçekten özenle hazırlanmış soru sayısı bir elin parmağını geçmedi.

 

Herkes forumlarda isyan ediyor.Lütfen sesimizi duyurun.Teşekkürler.

 

 

 

Teogs ingilizce soruları


ingilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında sorular verilen müfredatın dışındadır. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken tamamen farklı bi sınav uygulanmıştır.

 

Merkezi ortak İngilizce sınavı

 

ngilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında A kitapçığı, 3,4,5,6. sorular 16. Üniteye dahildir. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken okullarda ve dershanelerde öğrenciler bu konuları görmemiştir. Ayrıca genel olarak sınav soruları ortalama 8.sınıf öğrencilerinin seviyesinin bayağı bir üstündeydi.. sınav söylenen ve bizden istenen birçok şey görmezden gelinerek baştan savma hazırlanmıştır iptalini istiyorum..

 

 

Tam bir skandal. Haftalardır bize verilen plan doğrultusunda çocuklarımızı çalıştırdık ama sorularla çalışmalarımızın hiç alakası yok. 20 soru arasında 1 tane dilbilgisi sorusu yok. Örneğin -ly ekinden, too/enough'dan, when/while'dan, kişilik sıfatları ve görünümden, trueb friend özelliklerinden, kısacası bu kadar konudan 1 tane bile soru olmaz mı? Bizi inanın kimse anlamayacak, ne idareciler, ne diğer branş öğretmenleri, ne de öğrencilerimiz. Yanlış yapan bizmişiz gibi görüncek ama ben şuna eminim bu sınav bu 20 soru çocukların velilerin ingilizceye bakışını daha da soğutan büyük bir yanlıştı. Umarım çocuklarım bunlara ragmen iyi sonuclar alırlar.

 

LGS İNGİLİZCE SORULARI

 

ing soruları öğretmene gönderilen kazanımların hiç biriyle örtüşmedi,ileri seviye sorular soruldu ve öğrencilerimizin tüm emekleri boşa gitti,ing sevdirmek için çaba sarf ederken meb yapacağını yaptı ve çocukları İngilizce’den soğuttu yazıklar olsun!!!

 

 

Amaç İngilizceden soğutmak mı?


ilk 4 ünitedeki kazanımlardan sorulacağı söylendiği halde 1.ve2. üniteden hiç soru çıkmadıgı gibi ta 16. ünitedeki konulardan sorular vardı.öğrencileri zorlayıcı matematik dersinden bile daha zor sorular soruldu.amaçları bunca emeğimizi hiçe sayıp bizi ve öğrencilerimizi ingilizceden sogutmak mı,hala anlayamıyorum.. saygılarımla..


Merkezi ortak ingilizce sınavı

 

ngilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında A kitapçığı, 3,4,5,6. sorular 16. Üniteye dahildir. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken okullarda ve dershanelerde öğrenciler bu konuları görmemiştir. Ayrıca genel olarak sınav soruları ortalama 8.sınıf öğrencilerinin seviyesinin bayağı bir üstündeydi.. sınav söylenen ve bizden istenen birçok şey görmezden gelinerek baştan savma hazırlanmıştır iptalini istiyorum..

 

Merkezi ortak ingilizce sınavı


İngilizce öğretmeniyim TEOGS İngilizce sınavında A kitapçığı, 3,4,5,6. sorular 16. Üniteye dahildir. Yıllık planda 1. merkezi sınav konusu dahilinde değildir. 1 - 4 ünitelerin bu sınav programına dahil olması gerekirken okullarda ve dershanelerde öğrenciler bu konuları görmemiştir. Ayrıca genel olarak sınav soruları ortalama 8.sınıf öğrencilerinin seviyesinin bayağı bir üstündeydi.. sınav söylenen ve bizden istenen birçok şey görmezden gelinerek baştan savma hazırlanmıştır iptalini istiyorum..

 

 

 

Eksik Kitap!

 

1) ELAZIĞ'ın Baskil İlçesi Vakıfbank Ortaokulu'nda yapılan Merkezi Sistem Ortak Sınavı'nda öğrencilere dağıtılan Fen ve Teknoloji dersinin A grubu soru kitapçıklarından 1'i eksik çıktı.  Buna göre fen sınavının iptali gerekmez mi? Daha önceki örneklerde sınavlar iptal edilmiş...

 

2)  Fen test kitabındaki (A) 8 ve 9 soru hakkında birçok tartışma var iptali için nasıl bir yol izlemeliyiz? Bu soruların iptali için yardımcı olur musunuz?

 


İki soru tartışmalı

 

Din ve fen bilgisi derslerinde tartışmalı sorular için nereye başvurmamız gerekiyor ve bu konuda başarıya ulaşma şansımız var mıdır? Din dersindeki Nasrettin hoca fen bilgisindeki tilki sorusu.Bir sorunun bile önemli olduğu bir yarışta bu konuda bizimle beraber olup yol gösterirseniz sevinirim.

 

 

Türkçe'deki İptal Edilebilecek Soru

Türk Dil Kurumu yazım kılavuzunda da belirtildiği gibi akarabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar yalnız Salih Amca sorusundaki amca unvan sıfatıdır  bu sebebten büyük yazılmalıydı eğer gerçek akraba amcası olsaydı iyelik eki alarak Salih amcam demeliydi Salih Amca dediğinde bu hangi amca belli değil gerçek amcamı yoksa Sarı Çizmeli Mehmet  Amcamı belli değil. Hem A hem d şıkkkı doğrudur.Sorunun iptal edilmesi gerekir.Komşumuza da teyze ,hala ,amca diyoruz onlar  bizim akrabamız mı oluyor.İptal için baş vurulmalıdır.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)