adscode
adscode

Lise Nakilleri İçin Öğrencilerin Kaç Tercih Hakkı Var?

Lise nakilleri için öğrencilere 3 tercih hakkı! Lise nakilleri için bu yıl öğrencilere 3 nakil tercih hakkı verilecek ve boş kontenjan şartı aranmayacak.

Lise Nakilleri İçin Öğrencilerin Kaç Tercih Hakkı Var?
Sınavlar
Özel okul kayıtları erken olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, liselere giriş için yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sisteminde bazı yenilikler yaptı.

Lise nakilleri için öğrencilere 3 tercih hakkı! Lise nakilleri için bu yıl öğrencilere 3 nakil tercih hakkı verilecek ve boş kontenjan şartı aranmayacak. Özel okul kayıtları erken olacak. Milli Eğitim Bakanlığı, liselere giriş için yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sisteminde bazı yenilikler yaptı.

 Şubat ayında ilgili kurumların görüşleri alınmak üzere taslak olarak hazırlanan "Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-kılavuzu"nda 3 önemli değişiklik yer alıyor. Yeni sisteme göre özel okullara kayıt daha erken tarihlerde alınacak. Veliler bu yıl tek yerine 3 nakil tercihinde bulunabilecek, akillerde okullarda boş kontenjan şartı aranmayacak. Kayıtlar sistem tarafından otomatik yapılacak, veli kayıt yaptırdığı okula fiziki olarak başvurmak durumunda olmayacak

KOLEJLERE ERKEN KAYIT

Yeni kılavuzda en önemli değişiklik özel okullarla ilgili oldu. Özel okullara kayıt işlemlerinin süresi kısaldı. Daha önce 24 Haziran- 10 Temmuz arasında olan kesin kayıtlar 05 Temmuz’a çekildi. Çocuklarını özel okula göndermekte kesin kararlı aileler devlet okulları için tercih listesi doldurmayacak. Önce özel okula kayıt yaptıran veliler daha sonra çocuklarını devlet okuluna göndermek isterse nakil dönemlerinde bu işlemi yapabilecek.

Özel okullara kayıt sisteminin geçen yıla göre en büyük farklarından biri de e-okulda oldu. Eski sistemde özel okullara yapılan kayıtlar e-okulda görülmüyordu. Dolayısıyla özel okula kayıtlı öğrenciler merkezi yerleştirme sistemine dahil olabiliyordu. Yeni sistemde özel okulların yaptığı kayıtlar, e-okul sisteminde görülecek.

KONTENJAN AÇILABİLECEK

Geçen yıl tek olan nakil tercihleri taslak kılavuzda 5’e çıkarılmıştı. Kılavuzun son halinde bu sayı 3’e indirildi. Ayrıca nakil işlemlerindeki boş kontenjan şartı da kaldırıldı. Veliler istediği okula nakil başvurusu yapabilecek. Okullar daha sonradan kontenjan açabilecek. Nakiller Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğüne göre yapılacak.

OKULA GİTMEDEN KAYIT 

Öğrenciler bu yıl herhangi bir ortaokul müdürlüğünden tercih yapabilecek ve tercih formunu onaylatabilecek. Öğrenciler geçen yıl istediği okuldan tercih yapabiliyor, ancak e- okuldan yaptığı tercihi, kendi okulundan onaylatmak durumunda kalıyordu. Kayıtlar sistem tarafından otomatik yapılacak, veli kayıt yaptırdığı okula fiziki olarak başvurmak zorunda olmayacak.

SONUÇLAR 8 HAZİRAN’DA

Bakanlık, tercih ve yerleştirme sürecine ilişkin takvimi de belirledi. Buna göre, TEOG sonuçları 8 Haziran’da açıklanacak. Kontenjan tabloları 24 Haziran’da ilan edilecek. Devlet okullarına tercih işlemleri 6-16 Temmuz’da saat 13.00’e kadar alınacak. Toplam 25 tercih yapılacak. Yerleştirme sonuçları, 14 Ağustos’ta duyurulacak. Yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları, 3 dönem halinde yapılacak. 

Buna göre, ilk nakil başvuruları, 17-21 Ağustos’ta yapılacak ve sonuçları 24 Ağustos’ta açıklanacak. 2’nci dönem başvuruları ise 24-28 Ağustos’ta yapılacak ve sonuçlar 31 Ağustos’ta duyurulacak. 3’üncü dönem yerleştirmeye esas nakil tercih başvuruları da 31 Ağustos-4 Eylül’de yapılacak ve sonuçlar 7 Eylül’de açıklanacak.

TERCİH YAPMAYANA OTOMATİK SİSTEM

Tercihve nakil sürecinde tercih yapmayan ve yerleşemeyen öğrenciler 12 yıl zorunlu eğitim kapsamında sistem tarafından otomatik olarak açıköğretim kurumlarına yerleştirilecek. Bu öğrenciler talep etmeleri durumunda, 7 -10 Eylül arasında, 3 tercih yaparak YEP üstünlüğüne göre yerleştirme isteyebilecekler. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacak.

GÜZEL SANATLAR DA KILAVUZA GİRDİ

MEB’inkılavuzunda bu yıl Güzel Sanatlar ve Spor okullarına girişlerle ilgili de detaylar yer aldı. Kılavuzda bu okullara gitmek isteyen öğrencilerin en geç 10 Temmuz’a kadar kayıt yaptırmaları gerekiyor.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    3 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (3)