adscode
adscode

Lise tercihinde önceliğiniz ne olmalı?

Tercih yapacak 1.3 milyon öğrencinin aklında bugünlerde tek bir soru var: Hangi lise?

Lise tercihinde önceliğiniz ne olmalı?
Sınavlar
AYSEL BOZAN YILMAZ

 Bu noktada liselerin üniversite başarısı, eğitim sistemi, yurtdışı üniversitelerle anlaşmaları gibi pek çok kriter dikkate alınmalı? Sonrasında önceliklere uygun liseler arasından sıralama yapmak yapmak en doğrusu...
 
İyi bir lise, iyi bir üniversitenin dolayısıyla iyi bir kariyerin ilk adımı. O nedenle bugünlerde tercih yapacak 1.3 milyon öğrenci, hangi liseleri tercih etmeliyim sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Pek çoğunun hayalinde Anadolu ve fen liselerine ya da yabancı kolejlere girmek var. Bu okullar arasında Galatasaray, Kabataş, İstanbul (Erkek), Çemberlitaş, Kadıköy Anadolu, Ankara Atatürk, Atatürk Fen, İzmir Fen, İzmir Bornova Anadolu, Karşıyaka Cihat Kora gibi en gözde devlet okullarıyla yabancı liseler bulunuyor. Ancak sınava giren adayların en fazla 50 bini bu okullar için iddialı.

Diğer öğrenciler için tercih yapmak daha da zorlaşıyor. Bu noktada adayların öncelikle hedeflerini belirlemeleri gerekiyor. Hedef Türkiye’de iyi bir üniversiteyi kazanmak mı, yurtdışı mı, yoksa yabancı dille eğitim almak mı? Bu noktada tıp, mühendislik gibi alanları hedefleyenlerin tercihi fen ve Anadolu liseleri oluyor. Mühendis olmak isteyenlerin bir diğer tercihi ise Alman ekollü okullar, sosyal bilimlere yönelenler ise Fransız liselerine gidiyor.
Tüm bu kriterler önemli ancak öğrencilerin büyük çoğunluğu, lise tercih ederken üniversite başarılarını dikkate alıyor.

Peki, üniversiteye girişte hangi liseler başarılı? 2015 ÖSYS sonuçları bu konuda önemli ipuçları veriyor.




Fen liseleri önde
Aşağıdaki tabloda da görüleceği gibi MF, TM puan türlerinin tümünde fen liseleri önde yer alıyor. MF puan türünde 353,746 puan ortalamaya sahip olan fen liselerinde TM puan türünde puan ortalaması 340, TS puan türünde de polis kolejlerinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Puan ortalaması 353,204. Bu okullar özellikle mühendislik düşünen adayların ilk tercihleri arasında yer alıyor. 

Polis kolejleri üniversiteye girişte iddialı okullar arasında. TS puan türünde 355,238’lik puan ortalamasıyla ilk sırada yer alırken, TS’de 325,596; MF puan türünde de 294,019 puan ortalamasına sahip oldukları görülüyor.

Özel fen liseleri, MF ve TM puan türünde fen liselerini takip ediyor. MF puan türünde ortalamaları 344,133; TM’de 332,897; TS’de 341,243. Sosyal bilimler liseleri ise TS puan türünde 351,077 puan ortalamasıyla polis kolejleri ve devlet fen liselerinin ardından en başarılı üçüncü okul olarak yer alıyor. Bu okullar MF’de puan ortalaması 234,999 ve TM’de ise 320,474.

Yabancı dil için kolejler
Öğrencilerin en çok girmek için yarıştıkları yabancı dilde eğitim veren özel liselerin MF puan türlerinde puan ortalaması 254,067; TM’de 252,414; TS’de ise 266,189. Kolejlerin en büyük avantajlarından biri de yabancı dil. İyi bir dil eğitimini hepsi sağlayamıyor ama önemli bir kısmında ikinci, üçüncü dil şansı da bulunuyor. Yine donanımlı eğitim kadroları, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal faaliyetleri, teknik altyapısı öğrencilerin tercihinde önemli bir etken. Yabancı kolejler ise yurtdışı üniversite olanaklarıyla öne çıkıyor.

Anadolu liseleri düşüşte
Anadolu liselerin pek çok öğrencinin ilk tercihlerinde ilk sıralarda yer alıyor. Bu okullarda önceki yıllarda yabancı dilde eğitim yapılıyordu, üniversite başarıları çok yüksekti, iyi bir sosyal ortam sunuyorlardı. Ancak yapılan son düzenlemelerle düz liselerin büyük çoğunluğu Anadolu lisesi oldu, yani tabela okullar haline geldiler. Artık Türkiye genelinde sadece 10 Anadolu lisesinde hazırlık sınıfı bulunuyor. Çoğunda yabancı dil eğitimi yeterli oranda dahi verilmiyor. Aralarındaki gözde okullar haricinde, bu okulların sayıları arttıkça üniversite başarıları da hızla düşüyor. Anadolu liselerinin MF puan türünde ortalamaları 253,228; TM’de 260,772; TS’de 281,493.

Meslek liseleriyle erken kariyer
Önceki yıllarda katsayılar nedeniyle üniversite başarısı düşük olduğu iddia edilen meslek liselerinde, katsayılar kaldırıldıktan sonra da pek bir şey değişmedi. ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre örneğin ticaret meslek liselerinin MF puan türünde ortalamaları 173,247; TM’de 194,837; TS puan türünde ise 219,525. Yine endüstri meslek liselerinin MF puan türünde ortalamaları 170,385; TM’de 186,756; TS’de de 213,51. Ancak bu okulların sınavsız geçiş hakkından yararlandıkları için önlisans programlarına öncelik verdiklerini hatırlatmakta yarar var. Lise yıllarında meslek sahibi olmak, hayata bir an önce atılmak isteyenler daha çok bu okulları tercih ediyorlar.
 
Önemli kriterler
Lise seçerken öncelikle yüzdelik diliminize uygun okulları listeleyin. Ardından devlet mi özel okul mu seçeceğinizi kararlaştırın. Çünkü bu yıl getirilen uygulama çerçevesinde özel okulları tercih edenler, devlet liseleri arasında tercih yapamayacaklar. Bu aşamayı da geçtikten sonra aşağıdaki kriterleri dikkate alarak, tercihlerinizi sıralayın:
-    Eğitim sistemi
-    Üniversite başarısı
-    Yurtdışı üniversitelerle anlaşmaları
-    Yabancı dil olanakları
-    Mezunlarının başarısı
-    Sosyal etkinlikleri
-    Eve yakınlığı
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)