adscode
adscode

Lise tercihinde puana değil yeteneğe bakın

TEOG sonuçlarına göre lise seçimini yerleştirme puanına göre yapmak yanlış mesleklere yönelmenize neden olabilir.8. sınıf öğrencileri artık tercih peşinde...

Lise tercihinde puana değil yeteneğe bakın
Sınavlar
8. sınıf öğrencileri artık tercih peşinde...

28 Nisan'da tamamlanan TEOG sınavının ardından lise yerleştirme telaşı başlayacak.

Bu süreçte öğrencilerden çok veliler heyecan yaşıyor. Anne babalar için sancılı ve biraz da karmaşık bu dönemde en doğru lise tercihini yapmak için puan kadar çocukların ilgi ve yeteneklerinin de dikkate alınması gerekiyor. Sadece yerleştirme puanı esas alınarak yapılan tercihler çocuklarınızın mutsuz bir lise hayatı yaşamasına ve yanlış mesleklere yönelmesine neden olabilir. Eğitim uzmanları lise seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıralıyor:

 ÖNCELİKLE LİSE TÜRÜ BELİRLENMELİ

Seçilecek olan lise ya da liselerin özellikleri araştırılmalı. Önemli olan velinin "Çocuğum için hangi tür lise tercih etmeliyiz?'' sorusuna doğru yanıtı bulmasıdır. Çünkü her lise türünün farklı kariyer planları sunması, velilerin çocukları için hangisinin uygun olduğuna karar vermesine yardımcı olur.

 FİZİKİ ÖZELLİKLERE DİKKAT

Fiziki yapı eğitim kalitesini ve öğrencinin sosyal gelişimini birebir etkiler. Burada önemli olan okulun bina özellikleri değil, dersliklerin büyüklüğünün öğrenci sayısı ile orantılı olmasıdır. Çok kalabalık, öğrencinin kendi görüşlerini iletmesini ve öğretmenle birebir iletişim kurmasını engelleyecek sınıflar öğrencinin akademik gelişimini olumsuz yönde etkiler.

EĞİTİM MÜFREDATI

 Seçeceğiniz her lise size farklı kariyer planları sunuyor. Öğrenim göreceğiniz üniversiteye ve mesleğe göre lise seçmek olmazsa olmaz maddeniz olmalı. Seçeceğiniz her lisenin size farklı kariyer planları sunduğu gerçeğini unutmamak gerek. Ağırlıklı olarak mühendis yetiştiren Alman Ekolü Okullar, daha çok siyasal bilimler mezunu veren Fransız Ekolü Okullar bunun en güzel örneklerinden bazıları. Çocuğunuz Tıp ya da Sağlık Bilimi seçecekse doğru lisenin Fen Lisesi olduğu şüphesiz.

OKULLARI MUTLAKA GEZİN


ÖSYS BAŞARISINI ARAŞTIRIN

 Üniversite başarısı bir okulun kimliği gibidir. Her öğrenci ve velinin iyi bir lise seçmedeki amacı iyi bir üniversiteye yerleşmektir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmaları çom iyi irdeleyin.

 DESTEK HİZMETLERİ YETERLİ Mİ?

Okulun rehberlik servisinin çalışmaları öğrencinin sosyal ve zihinsel gelişimini desteklemelidir. Özellikle mesleki rehberlik çalışmalarının yapılması öğrencinin bundan sonraki eğitim yaşamını sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmesi için önemlidir.

 SOSYAL HAYAT NASIL?

Öğrencinin sosyal becerilerinin gelişmesini sağlayacak olan kulüp çalışmalarının ve eğitsel kol faaliyetlerinin aktif olarak sürdürülmesi önemlidir. Bu tür faaliyetler kişinin sorumluluk alma, takım çalışmasına uyum sağlama, kendi güçlü ve zayıf yanlarını tanımasına fırsat verir.

KADRONUN ÖNEMİ

Okulun üniversite sınavı ve diğer akademik alanlardaki başarısını, katıldığı olimpiyatları, projeleri, yarışmaları inceleyerek bir okulun eğitim kadrosunun yeterliliği ve okulun eğitim öğretim düzeyi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bu noktada, okulun rehber öğretmeninin önemli rolünü lütfen unutmayın ve araştırın. Özellikle üniversite hazırlık döneminde rehber öğretmenin yapacağı mesleki rehberlik çalışmaları öğrencinin bundan sonraki eğitim yaşamını sağlıklı bir şekilde yönlendirebilmesi için önemlidir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)