adscode
adscode

Liselere Kayıtta Cevap Bekleyen Sorular

Liselere kayıt maratonu özel okullarla başladı. Ama kayıtların çok yoğun geçtiğini söylemek abartılı olur.

 Liselere Kayıtta Cevap Bekleyen Sorular
Günün Yazısı

Liselere kayıt maratonu özel okullarla başladı. Ama kayıtların çok yoğun geçtiğini söylemek abartılı olur. Çünkü, büyük çoğunluk, devlet liselerini bekliyor. Oradaki şansını denemeden, özellere kesin kayıt yaptırmak istemiyor. Yine aynı şekilde, kolej puanlarının düşmesini bekleyenler de hiç acele etmiyor...


Kayıtlarla ilgili çok yoğun sorular geliyor.
Ortak olanları ve cevaplarını, bu köşede sizlere paylaşacağız.
İşte onlardan bazıları:

. Tercih yaparken kaçar dilim alttan ve üstten yüzdelik dilim aralığını kullanmak mantıklı?
- Yüzdelik dilimlerde bir, kaç dilim altı ya da üstü olabilir ama çok daha fazlası abartıya kaçar ve bir işe yaramaz. Ama puanlar değişken olduğu için üst puan dilimlerde az, orta puan dilimlerinde çok daha fazla oynamalar olabilir.

. Bu seneki yerlestirmelerde okul puanları yaklaşık kaç puan artabilir?
- Okuluna göre değişir ama puandan çok yüzdelik dilimlere ve en son alınan öğrencinin başarı sırasına bakmak daha doğru olur.

. İl yüzdelik dilimini mi yoksa ülke yüzdelik dilimini mi esas almalıyız?
- Büyük kentlerde, özelliklere İstanbul'da Türkiye genelindeki yüzdelik dilimi dikkate almakta yarar var. Çünkü Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş gibi liseler, Türkiye'nin her yerinden tercih alıyor. Ama yerelde, il sıralaması daha gerçekçi olur.

. Özel okuldan kaydımızı aldığımızda, yatırdığımız ücret yanıyor mu?
- Bazı okullar aldıkları ücreti olduğu gibi iade ediyor ama bazıları yüzde 20 civarında kesinti yapıyor ve bu durum MEB tarafından iptal edilmediği sürece yasal.

. Puanlar neye göre belirleniyor, Fransız okullarında puanlar düşer mi?
- Puanlar, kontenjanın üç katı öğrenci esas alınarak belirleniyor ve Fransız okullarında her yıl olduğu gibi bu yıl da ciddi puan düşmeleri olacaktır.

. Kayıtlar ne zaman kadar devam eder?
- Kayıtlar hem özel okullarda, hem de devlet liselerinde okulla açılıncaya kadar, nakiller ise okul açıldıktan sonra da devam edecektir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)