adscode
adscode

Liseliler Yol Güvenliği İçin Harekete Geçti

Renault, Total, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışması, liselileri çevrelerindeki ulaşım ve yol güvenliği sorunlarının…

Liseliler Yol Güvenliği İçin Harekete Geçti
Lise

İstanbul'un tüm semtlerinden Anadolu lisesi öğrencileri, çevrelerindeki ulaşım ve yol güvenliği sorunlarının çözümü için harekete geçerek, fikir ve proje üretti: Kimi kendilerinden küçük öğrencileri trafik güvenliğine ilişkin bilinçlendirdi, kimi şarkı sözü yazdı, kimi uyarıcı filmler çekip sosyal medyada yaygınlaştırdı. Aralarında proje çizimi yaptırıp, daha genel trafik sorunlarına çözüm üretmek isteyenler bile çıktı. Tüm bu projeler,Renault, Total, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün düzenlediği Sizin Fikriniz Sizin Projeniz (SFSP) yarışması kapsamında oluşturuldu. Türkiye'de çok örneği bulunmayan bu yarışmada birinci olan Mensucat Santral Anadolu Lisesi'nin üç öğrencisi, Türkiye'yi Fransa'da 8 - 10 Haziran 2012 tarihlerinde 18 ülkenin katılacağı uluslararası yarışmada temsil edecek. Ayrıca Üç finalist projenin sahibi okulların öğretmenlerine birer iPad, bütün öğrencilerine ise iPod hediye edilecek.

 İstanbul'da 
The Marmara Oteli'nde gerçekleşen ödül töreninde, "Çocukların gözünden büyüklerin dünyası" adlı projesiyle Mensucat Santral Anadolu Lisesi birinci, Ergün-Mehmet Öner Anadolu Lisesi öğrencileri "Hızır Yol" projesiyle ikinci, Beyoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri ise "Bisiklet
 Yolu İstiyoruz" kampanyalarıyla üçüncü oldu.

Aybar: Öğrenciler topluma örnek projeler üretti

Ödül töreninde konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, ilk kez düzenledikleri bu yarışmada şaşırtıcı derecede başarılı projelerle karşılaştıklarını belirtti ve bunların pek çoğunun hem uygulanabilir hem de sürdürülebilir nitelik taşıdığına dikkat çekti. Aybar sözlerini söyle sürdürdü:

 "Birleşmiş Milletler 
2011 ile 2020 arasını Yol Güvenliği İçin Küresel Eylem 10 Yılı ilan etti. Biz Renault olarak bu eylem 10 yılında aktif olarak yer alıyoruz. Nitekim bu yarışma
 da bunun bir parçası. Bu yarışmayla öğrencilerin yaşadıkları çevreye farklı biçimde bakabilmelerini amaçladık. Sorunları o bölgede yaşayanlarla tartışmaları, incelemeleri ve özgün çözümler üretebilmelerini istedik. Böylece sorunların çözümünde demokratik bir katılımın yolunu açabilecektik. Ortaya çıkan sonuç hepimiz için, tüm jüri üyelerimiz için çok etkileyiciydi. İnanıyor ve biliyorum ki, bu projelerden bazıları hayat bulacak ve önemli yararlar sağlayacak. Her şeyden önemlisi çocuklarımız birlikte harekete geçerek toplumsal sorunların çözümüne katkı yapabileceklerini öğrendiler. Toplum olarak bu önemli soruna kolektif biçimde odaklanırsak, tıpkı bu öğrencilerimizin gösterdiği gibi, sorunun değil çözümün bir parçası olabiliriz. Gelecek yıllarda bu yarışmayı daha geniş öğrenci kitlelerine yaymak ve öğrencilerimizi yol güvenliği sorunlarının çözümüne aktif biçimde katılımını sağlamayı da umut ediyoruz."

Tournand: Fransa’daki 
insanlar
 için de yararlı olacak projeler ürettiniz

İbrahim Aybar’dan sonra söz alan TOTAL Oil Türkiye Genel Müdürü Antoine Tournand da gençlere hitap ederek, şöyle konuştu:

“Hepiniz yol güvenliği ile ilgili  çok önemli sorunların altını çizdiniz ve akılcı çözümler geliştirdiniz. Çevrenizdeki insanlarla görüşmeler yaptınız ve güvenlik konusunda en yararlı mesaj olduğunu düşündüğünüz mesajı tasarladınız. Kendinizle gurur duyabilirsiniz; kendiniz, okulunuz ve ülkeniz için çok iyi bir iş yaptınız. Birinci olan okul, uluslararası yarışma için Fransa’ya gidecek. Böylece çalışmanızın benim ülkemdeki insanlar için de yararlı olmasını sağlayacaksınız. Aklınızda tutmanız gereken en önemli konu; kendi güvenliğinizden sorumlu olduğunuzdur. Bu nedenle de sokaktayken çok dikkatli olun. Hepinizi başarılı çalışmalarınızdan dolayı tebrik ediyorum.”

*****


Pircioğlu: Görevimiz öğrencileri yol güvenliği konusunda bilinçlendirmek

İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Sadettin Pircioğlu, birincilik ödülünü kazanan Mensucat Santral Anadolu Lisesiöğrencilerinin projelerini tüm ilde yaygınlaştıracaklarını açıkladı. Yıldız sözlerini söyle sürdürdü: “Öğrencilerimizin yaşadıkları bölgedeki trafik sorunlarına karşı duyarlılıklarını artırmak, onları yol güvenliği konusunda sosyal sorumluluk projeleri ile bilinçlendirmek ve farkındalıklarını artırmak önemli görevlerimizden birisidir. Bu konuda en büyük katkı şüphesiz ki öğretmenlerimizden gelecektir. Öğretmenlerimizin rehberliği eşliğinde lise öğrencilerimiz karşılaştıkları trafik sorunlarını çözmek amacıyla en güzel projelerini hazırladılar. Okullarımızda sosyal sorumluluk kapsamında yapacağımız bu projelerle  öğrencilerimizin trafik sorunlarına karşı farkındalığını artırmayı ve öğrencilerimizin ürettiği projelerle İstanbul’un trafik sorunlarına çözüm üretmeyi hedefliyoruz.”

Ecevit : Olağanüstü nitelikte bir eylem

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fahrettin Ecevit ise konuşmalarını şöyle sürdürdü : “Sokakta İlk Adımlar” projesiyle yol güvenliği ile tanışan ilköğretim okulu ikinci sınıf öğrencilerinden sonra, “Herkes için Güvenlik” projesiyle yol güvenliğine katkıda bulunan ilköğretim okulları üçüncü sınıf öğrencilerinin ardından bu defa yol güvenliğini geliştirmek üzere “Sizin Fikriniz Sizin Projeniz” ile katkıda bulunan lise ikinci sınıf öğrencileri sürdürülebilirliğin, bilinçlenmenin, farkındalık yaratmanın en net örneğini verdiler, veriyorlar, verecekler. Dünyada en değerli varlık insan.  Yok olan, kaybolan hemen her şeyi birkaç dakikada veya birkaç yılda yerine koymak olası.  Ancak yaşamını yitiren insan geri getirilemiyor.  Yaralanan, sakat kalan, engelli olan insan yaşam zorluğu çekiyor. Önemli olan “iyi yaşama” koşullarını elbirliği ile sağlamaktır. ”
Seçimi 19 Kişiden Oluşan Jüri Yaptı

Sizin Fikriniz Sizin Projeniz Yarışma Jürisi'nde şu isimler yer aldı:

İbrahim Aybar (Renault Mais Genel Müdürü), Ayşe Ürgen (TOTAL Oil İK ve İdari İşler Direktörü), Fahrettin Ecevit (Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı), Dr. Muammer Yıldız (İstanbul Milli Eğitim Müdürü), Fügen Toksü (Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Başkanı),Dursun Önal (Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı), Sami Güleçyüz (Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı), Jale Özgentürk (Radikal Gazetesi), Nuran Çakmakçı (Hürriyet Gazetesi), Fatoş Karahasan (Milliyet Gazetesi), Funda Özkan (Akşam Gazetesi), Pervin Kaplan (Habertürk Gazetesi), Elif Ergu (Vatan Gazetesi), Hakan Çelik (Posta Gazetesi), Saffet Üçüncü (NTV), Tolga Gariboğlu (Program Yapıcısı),  Ethem Genim(Autodrom), Hüseyin Başusta (TRT) ve 
Erol Evgin (Sanatçı).

Milliyet

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)