adscode
adscode

Londra'dan Sonra İzmir'e Okul Açıyor

Tiyatro Sanatçısı Asuman Dabak, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde öğrencilerden İzmir’de kendisine yer bakmasını istedi, “Bana yer bulun, İzmir'de bir oyunculuk okulu kurayım. Londra'da var, niye İzmir'de…

Londra'dan Sonra  İzmir'e Okul Açıyor
Üniversite
İlki İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve İEÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp, DEÜ Fizyoterapi, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp, EÜ İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi, Yaşar, İzmir ile Kâtip Çelebi Üniversiteleri tiyatro topluluklarını buluşturan 1. Rabarba Tiyatro Festivali’nin konuğu Asuman Dabak oldu. Öğrencilerle sohbet eden Dabak, Haldun Dormen’in tiyatro kurmayı delilik olarak tanımladığını aktararak, “Bu benim rüyamdı, iyi ki de gerçekleştirdim. 2 yıldır Asuman Dabak Tiyatrosu’na ara verdim. Şimdi İzmir’de yer bakıyorum. Bana yardımcı olun. Doğru bir mekân bulabilirsem, Eylül ayı itibariyle Asuman Dabak Oyunculuk Okulu sizlerle olacak. Güzel müstakil 2,3 katlı eski İzmir evleri olabilir, yer bakıyorum” diye konuştu.

‘Televizyondan Kazandım Tiyatroya Yatırdım’
Tiyatronun er meydanı olduğunu, insanı insanla anlatan tek sanat dalı olduğunu kaydeden Dabak, televizyon dizilerinin bir ticarethane olduğunu söyledi. Dizi oyunculuğunda sanat olmayacağını ifade eden Dabak, “Meseleye rasyonel, sivri bakmak gerekir. Hayatımızı, standartlarımızı koruyoruz. İyi ki televizyon var çünkü hayatımızı oradan sağlıyoruz. Televizyondan kazandığım parayla tiyatro kurma riskini alabildim. Televizyon bizim kazanç kapımız. Bu sayede tiyatroyu var edebiliyoruz. Doğru bir organizasyonla 2 film çekip, 2 dizi çekip, ders verip, tiyatro yapıp, turne yaptığımı bilirim. Doğru planlamayla iş çözülüyor” dedi.

‘Dizi Tüketir, Sinema Tarih Yazdırır’
Kendisinin önce tiyatro sonra da dizi oyuncusu olduğu belirten Dabak, bir oyuncunun sadece para için dizilere yönelmemesi gerektiğini kaydetti. Sanattan vazgeçilmemesini isteyen Dabak, tiyatro kültürünü bugünün gençlerinin yarınlara taşıyacağını vurguladı. Gençlere birlikte devlet tiyatrolarında klasik eser seyretme teklifinde de bulunan Dabak, izleyicilerin bilmediği eseri reddetmemesi gerektiğine işaret etti. Dabak, “Dizi çok çabuk tükeniyor. Hemen çöp olur. Sinema ise bir tarihtir. Sinema ile televizyonu karıştırmamak lazım. Tiyatro, sinema, televizyon diye bir sıralama yapabiliriz. Sadece güzel kadın yakışıklı erkek olmak oyuncu olmak için de yeterli değil. Oyuncunun taklit değil, özgün olması, kendi harmanını oluşturması gerekiyor” diye konuştu.
Söyleşinin ardın etrafı öğrenciler tarafından sarılan Tiyatro Oyuncusu Asuman Dabak, fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmadı, uzun süre İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu’ndan çıkamadı. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)