adscode
adscode

LYS-1 Neden Zorladı? Diğer LYS'ler İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

2015 LYS 1 DEĞERLENDİRMESİ VE SON HAFTA TAKTİKLERİ

LYS-1 Neden Zorladı? Diğer LYS'ler İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Sınavlar



Sınava son hafta kala sınav sorularının çok farklı olacağı yönündeki duyumların yarattığı kaygı durumu kolay geçen Sosyal bilimler sınavıyla son bulmuşken LYS1 Matematik sınavı sonrasında yeniden karamsar bir tablo oluştu. Özellikle vurgulamak istediğim nokta sınav başarısı üstünde sınavın son haftasında bilgi birikimini optik forma aktarmaktan çok psikolojik motivasyonumuz belirleyici olmakta. 

LYS leri bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Tek başına Matematik- Geometri testi sonucuna göre alacağımız puan üzerine konuşmak, öğrencilerimizi çıktığı bu yolda yavaşlamasına yol açacaktır. Bildiğiniz gibi seçmek istediğimiz alanların puan hesaplamaları farklılıklar göstermektedir. Sağlık bilimleri ile ilgili bölümler isteyen bir öğrencinin öncelikli dersi Biyoloji ve Kimyadır. Bu testlere ayrıca YGS deki Türkçe ve Sosyal Bilimler soruları da eşlik etmektedir. Özellikle Sosyal Bilimler testini YGS de yapan bir öğrenci YGS puan hesabında bu testi yapmasının katkısını görmez ancak MF puanlarının hesaplanmasında Sosyal Bilimler testi ciddi bir katkı sağlayacaktır. Mühendislik bölümlerini tercih edecekler için de aynı şekilde Türkçe testi devreye girmekte. Matematik ve Geometri testlerinde beklentimiz karşılanmamış olsa bile Fizik ve Kimya testi soruları yaklaşık aynı puanı getirmektedir. Dolayısıyla şansımız her şekilde devam edecektir.

Hukuk, Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerini tercih etmek isteyen öğrenciler Matematik sınavı sonrası  bir miktar moral bozukluğu yaşamış olabilirler. Ancak hatırlatmak isterim ki TM3 puan türünde olan bu bölümlerde aslan payı edebiyat ve coğrafya sorularınındır.

LYS1 testi değerlendirildiğinde YGS de ilk 10.000 giren öğrenciler ve farklı dilimlerdeki öğrencilerle yaptığımız görüşmelerde sınavın 2013 LYS sorularıyla paralellik gösterdiği görülüyor. Buna ek olarak özellikle geometri soruları adayları zorlamış. Geçmiş yıllardan farklı olarak boş bırakılan soru sayıları da oldukça fazla. Deneme sınavlarında tüm sorulara bakabilen öğrenciler, Matematik testinde 5-10 soruyu boş bırakmışlar. Matematik testinde soruların çözümünün uzun olması sınav anında öğrencinin psikolojik motivasyonunu olumsuz  etkilediği  görülüyor. Bu noktada zamanı etkin kullanma gerçeği ortaya çıkıyor. Zor soruların arka arkaya gelmesi de bu duruma hazırlıksız olan öğrencileri sınav anında zorlamış.

Bu bilgiler ışığında kalan LYS ler için nasıl bir yol izlenmeli:
*Son hafta için bir eylem planı çıkarılmalı, çözülecek sorular,yayınlar belirlenmeli ve bunların günlere göre dağılımı yapılmalı
*Elimizdeki Matematik ve Geometri  yayınları kaldırılmalı, yeni bir fiziksel ortam düzenine geçilmeli.
*2013  LYS soruları yeniden gözden geçirilmeli
*Edebiyat sınavına girecek öğrenciler yazar eser çalışmasını sabah ve akşam saatlerinde yapmaları bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.
*Coğrafya testinde görsel çalışmalara ağırlık verilmelidir
*Fen Bilimleri testi için milli eğitim kitaplarındaki ünite sonlarındaki vurgulara dikkat edilmelidir.
*Sınav anında LYS1 testinde yapılan bir hata olarak gözümüze çarpan “zor sorulara karşı dirençsizlik” durumunu kırmak için “Turlama Tekniği” mutlaka kullanılmalıdır.
Kaygı bizimle birlikte sınav sürecinde hep yanımızdaydı. Bu durumdan kurtulmak için başta bahsettiğim açıklamalara ek olarak 2015 LYS sayısal değerlerini de dikkatli değerlendirmek gereklidir. Bir çok öğrenci YGS sıralamalarında geride kalmalarını ciddi bir sorun olarak görmeye devam etmekte. Oysa ki YGS sıralamalarında tüm adaylar yer almakta. Örneğin TM tercih yapacak olan öğrencilerin YGS 5 -6 sıralamalarında ciddi oranda MF tercihi yapacak öğrenciler var. Birkaç gün önce açıklanan tabloya bakmakta fayda olacaktır.

Bu tabloya göre aslında öğrencilerin kendi rakipleri sanılanın aksine oldukça az. Başka bir deyişle LYS ye 953.280 öğrenci başvurdu ama kendi alanımızda tercih yapacak öğrenci sayısı farklı alanların aradan çıkmasıyla olumlu bir noktaya geçilecek.
Tüm bu bilgilerin ışığında psikolojik kondisyonumuzu en üst seviyede tutmalıyız. Şu an kazanılan ya da kaybedilen bir şey yok. Engeller bu dönemde mutlaka karşımıza çıkacak ama unutulmamalıdır ki engellerin en yıldırıcısı  insanın kendisidir. Biz hazır olduktan sonra engeller sadece bir mola yeri olarak kalacaktır.

Tüm adaylara başarılar diliyorum….

Süleyman ÇOKAY
ÇOKAY ÖĞRENCİ KOÇLUĞU MERKEZİ
Danışman Psikolog / Eğitim Uzmanı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)