adscode
adscode

LYS Mağduriyetlerini Meclise Taşıyan Soru Önergeleri

2014 LYS ile ilgili TBMM gündemine taşınan soru önergeleri;

LYS Mağduriyetlerini Meclise Taşıyan Soru Önergeleri
ÖSYM
MİLLETVEKİLİ LEVENT GÖK 'ÜN
63 BİN ÖĞRENCİNİN ÖSYM-LGS BAŞVURU SÜRESİNİN 1 GÜN UZATILMASINA İLİŞKİN
BAKAN AVCI'NIN YANITLAMASI İSTEMİYLE SUNDUĞU SORU ÖNERGESİ;



 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 12.05.2014
 
 
 
Levent GÖK
                                                                               Ankara Milletvekili
                                                             İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi
 
 
 
2014 yılı Haziran ayında yapılacak olan ÖSYM-LGS sınav başvuruları sırasında 63 bine yakın öğrencinin internet sistemindeki aksamalar yüzünden sınav giriş bedelini yatıramadıkları ve sınava giremeyecekleri için mağdur duruma düşecekleri ortaya çıkmış bulunmaktadır.
Bu bağlamda;
Öğrencilerin Bu mağduriyeti yaşamalarını önlemek bakımından sınav başvurusunu yapamamış öğrenciler için 1 günlük başvuru yapma süresi tanınmasını teminen konunun yeniden değerlendirilmesi için ilgililere talimat verilmesi beklentisi içine giren öğrencileri ile velileri rahatlatacak girişimde bulunmayı ve bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?  
 
 



Uşak Milletvekili Dilek AKAGÜN YILMAZ 2014 LYS başvurularının uzatılması gerektiğini belirtti.



Uşak Milletvekili Dilek AKAGÜN YILMAZ, yaptığı açıklamada; "Bu yıl üniversite sınava girecek binlerce öğrencimizin, verilen sürede başvurularını yapamamasına rağmen, 30 Nisan tarihinde ÖSYM’nin internet sitesinde yapılan açıklamayla 2014 LYS başvuruları son bulmuştur.

ÖSYM tarafından açıklanan bilgilere göre, başvuruların son bulduğu 30 Nisan tarihinden geçen 2 günlük sürede sadece Uşak’ta 40(kesin olmayan bilgidir fazla da olabilir) Türkiye genelinde ise 63 bin öğrencinin,

BAŞVURU ÜCRETLERİNİ YATIRMIŞ OLMALARINA RAĞMEN SİSTEM HATALARI NEDENİYLE  KAYITLARININ TAMAMLANMADIĞI VE SINAVA GİREMEYECEĞİ TESPİT EDİLMİŞTİR.
Sınav öncesi, öğrencilerin sınava girmesine engel olacak bu tür ihtimaller ve belirlenen ilk başvuru süresi içerisinde edinilen istatistiki bilgiler nedeniyle geçtiğimiz yıllarda başvuru süreleri uzatılmış, mağdur olan binlerce öğrencinin sınava girebilmesi içi gerekli olan ek süre verilerek mağduriyetleri engellenmiştir.
Ancak ÖSYM tarafından bu seneki başvuru süresinin sona ermesinden sonra yapılan açıklamaya göre, ek başvuru süresi verilmeyecek dolayısıyla, başvuru işlemini sistem hatası nedeniyle dahi olsa tamamlayamayan öğrencilerin sınava giremeyeceği açıkça ifade edilmiştir. Uzun yıllardır yapılan sınavlarda her sene “sınav başvuru süreleri” uzatılırken, bu sene neden UZATILMAMAKTADIR?
              Gençlerin her türlü gelişimlerinden taviz vererek yıllarca hazırlandıkları sınavlara her sene “çalınan sorular var-belli kişilere verilen sorular var-açıklanmayan sorular var”  gibi iddialarla gölge düşmektedir. Bir zamanlar en güvenilir kurum olarak bilinen ÖSYM bütün güvenilirliğini kaybetmiştir ve adeta güvensizlikler ve şaibeler kurumu olma görevi yürütmektedir.  
              LYS başvuru süresinin bitmesinin üzerinden sadece 2 gün geçmiş olmasına rağmen ÖSYM tarafından ilk açıklanan rakamlar giderek artmakta ve başlangıçta 63 bin kişinin sınava giremeyeceği bilgisi 2 gün içerisinde sistem hatası nedeniyle 64 bine kadar ulaşmıştır.
              Edinilen bütün bilgilere rağmen 64 bin gencin geleceği söz konusu iken ÖSYM halen daha ek başvuru süresi vermemekte, ailelerin ve çocukların mağduriyetini gidermemektedir. Bu konudaki ısrardan vazgeçilmesi ve başvuru işlemlerini tamamlayamayan öğrencilerimizin yeniden başvurmaları için derhal ek süre verilmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde 64 bine ulaşan ve belki daha da artacak olan, sınava giremeyecek gençlerimizin yaşayacağı bütün problemlerden ÖSYM sorumludur." dedi.




CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, 30 Nisan'da sona eren Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) başvurusunu yapamamış adaylar için geçtiğimiz yıllarda ek süre tanındığını, sınav ücretini yatırdığı halde başvurusunu yapamamış çok sayıda aday olduğunu belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Karaahmetoğlu, başvuru yapamayan aday sayısının önceki yıllardan daha fazla olduğunu hatırlatarak, "Üniversitelerdeki boş kontenjan sorununu da hatırlatarak ek süre tanınamaz mı?" diye sordu.



GEÇTİĞİMİZ YILLARDA EK SÜRE VERİLMİŞTİ

Karaahmetoğlu Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplamasını isteyerek bugün TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “23 Mart 2014'de yapılan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ardından, 180 ve üzeri puan olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapma hakkı elde etmiştir. 21 Nisan 2014 tarihinde başlayan LYS başvuru işlemleri ise 30 Nisan 2014 tarihinde sona ermiştir. Başvuru yapma hakkı olan birçok adayın başvuru yapmadığı ya da sınav ücretini yatırdığı halde başvuru işlemini tamamlamayan çok sayıda adayın olduğu ifade edilmektedir.” dedi.

BAKAN AVCI’YA LYS SORULARI

"Aday ve ailelerin mağdur edilmemesi için ek süre tanınabilir mi" diyen Karaahmetoğlu, Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti:

"2014 LYS için başvurusunu yapmış aday sayısı nedir? LYS’ ye girme hakkı olduğu halde başvurmayan aday sayısı nedir?

2014 LYS sınav ücretini yatırıp başvurusunu yapmayan aday sayısı nedir? Bu adaylar ve başvuru yapmama sebepleri tespit edilmiş midir? Başvurusunu herhangi bir sebeple tamamlayamadığı için ÖSYM’ye başvuran ve sınava kabul edilen aday bulunmakta mıdır? Sınav ücretini yatırdığı halde başvurusunu tamamlayamamış ve mazeretleri ile ÖSYM’ye başvuru yapan adaylara sınava giriş imkânı sağlanmış mıdır ya da sağlanacak mıdır?

Herhangi bir sebeple başvuru yapamayan aday sayısında önceki yıllara göre artışın sebepleri nelerdir? Önceki yıllarda adayların mağdur olmaması için süre uzatımı yoluna gidilirken, başvuru yapamayan aday sayısının daha yüksek olduğu bu yıl ek süre niçin sağlanmamıştır?

Üniversitelerimizde boş kontenjan sorunu da dikkate alınarak, 2014 LYS ücretini yatırıp sınava girme işlemini tamamlayamamış çok sayıda adayın ve ailelerinin mağdur edilmemesi için ÖSYM tarafından ek süre tanınması söz konusu olabilecek midir?"

 


2014-Lisans Yerleştirme Sınavı ( LYS ) için başvurular 21 Nisan tarihinde başlayıp 30 Nisan'da sona erdi ancak başvurusunu yapamamış olanların sayısı hayli yüksek. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de hem kamuoyuna yansıyan hem de kendisine ulaşan bu mağduriyetleri hazırladığı önergeyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya sordu.

Önergesinde ÖSYM'den yapılan açıklamada 05 Mayıs 2014 tarihine kadar başvuru güncelleme işlemi yapılabileceğinin belirtildiğini hatırlatan Öğüt, belirtilen süre içinde başvurusunu yapamamış olanların yanı sıra sınav ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu belirtilen süre içinde tamamlamamış adayların bulunduğunu söyledi. Bazı adayların da başvuru güncelleme süreci içinde ÖSYM sitesine girip bilgileri kontrol etmek istediklerinde "Sınav başvurunuz yoktur" ibaresiyle karşılaştığını dile getiren CHP'li Öğüt, belirtilen süre içerisinde başvurusunu gerçekleştirememiş kaç aday olduğunu sordu.

ÜCRETİNİ YATIRIP DA BAŞVURU YAPAMAYANLAR
Ücretini yatırmış olduğu halde başvurusunu belirtilen süre içinde tamamlamamış adayların sayısını da soran Öğüt, ayrıca şu soruları yöneltti:
-Başvuru güncelleme süreci içinde harçlarını da yatırdıkları halde sınav başvurusu yapmamış gözüken kaç aday bulunmaktadır? Bir başka deyişle bununla ilgili kaç şikayet ulaşmıştır? Bu sistemsel bir hatadan mı kaynaklanmaktadır? Bu mağduriyetin nasıl giderilmesi planlanmaktadır?
-Belirtilen süre dahilinde başvurusunu yapamayan adayların sayısı göz önünde bulundurularak bir defaya mahsus ek bir(1) günlük başvuru süreci tanınması düşünülmekte midir?

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    7 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (7)