adscode
adscode

LYS öncesi ve sonrası için altın öneriler

Uzmanlar, öğrencilere ve ailelerine sınav öncesi ve sonrası için önemli tavsiyelerde bulundu.

LYS öncesi ve sonrası için altın öneriler
Sınavlar
Zambak Yayın Grubu Sınav Ölçme Değerlendirme Uzmanı Osman Sarıkaya adayların kalan süreyi kendi puan türündeki derslere daha fazla ağırlık vererek geçirmelerini öneriyor: “Dershane ve okullarda yapılan çalışmaları yakından izlemek ve onlardan son taktikleri almak da yerinde olur. Diğer yandan sınav öncesi kafa karıştıracak sosyal olaylardan uzak durmak ve sınav yerini önceden görmek de ihmal edilmemelidir. Sınav evraklarını bir gece önceden hazırlamak adayları rahatlatacaktır. Adaylara sınav giriş belgelerinin altında yazan bütün açıklamaları dikkatlice okumayı ve bu kurallara uymayı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Uyku ihmal edilmemeli ve her zamanki yatış saatinizde uyumaya çalışmalısınız. Sınavdan önce rahatsızlık vermeyecek yiyecekleri tercih etmekte fayda var.”

Sınavda bunlara dikkat
Osman Sarıkaya sınav süresince dikkat edilmesi gerekenleri şöyle açıklıyor: “Adaylar, kitapçıkların dağıtımından sınav başlangıcına kadar yapılan tüm uyarıları dikkatle dinlemelidir. Sınav kitapçığı baştan sona dikkatlice kontrol edilmelidir. Sınav öncesi yapacak kodlamalar dikkatlice yapılmalı ve Konsantrasyon sağlanır sağlamaz soruların çözümüne geçilmelidir. Süreyi ekonomik kullanmaya dikkat etmek olmazsa olmaz önceliklerimizin başında gelmelidir. Çözemediğiniz sorular üzerinde fazla zaman kaybetmeden diğer soruya geçmek en iyi tercihtir. Yapabileceğiniz soruları çözdükten sonra kalan süreyi çözemediğiniz sorular için kullanmalısınız. LYS'de şu veya bu şekilde her hangi bir testi tercih etmek söz konusu olmadığı için önünüze gelen kitapçığa odaklanmanız başarınızı arttıracaktır. Sınav esnasında çok fazla su içmek sizi sıkıntıya sokabilir, bundan kaçınmakta fayda var. Süreyi sonuna kadar verimli şekilde kullanın şayet zamanınız kalırsa son 10dakikayı kodlamaları kontrol ederek, geçirebilirsiniz. Sınav sonunda sınavınızın geçerli sayılabilmesi için gerekli bütün işlemleri yaparak sınav evraklarını eksiksiz bir şekilde teslim ediniz.”

Sınav sonrası da önemli
Sınavların bitmesi her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Sarıkaya sınav sonrasında yapılması gerekenler için şunları söylüyor:  “Üniversite sınavını başarılı bir şekilde atlatan öğrenciler için önlerinde yeni bir hayatın ilk dakikaları başlıyor demektir. Aldığınız puan ölçüsünde tercihler yapabileceksiniz. Burada aldığınız puanın yüksek olması tercihlerinizi rahat yapmanızı sağlasa bile şayet kafanızda net bir üniversite ve tercih alanı oluşmamışsa tercihlerinizi rehber öğretmenlerinizle yapmanızda azami fayda var. Tercih öncesi meslekler ve tercihler rehberi okunursa meslekler hakkında bilgi sahibi olacağınız için meslek ve üniversite tercihlerinizde karar vermeniz kolaylaşacaktır. Sırf yerleşme adına tercih yapmayınız, sizi mutlu etmeyecek bir mesleği seçmeniz halinde kazanmışken bir anlamda kaybetmiş olursunuz ki bunun anlamı sizin için iki yıl demektir. Bir yüksek öğretime yerleşmiş olduğunuz için bir sonraki yıl puanınızın kesileceğini asla hatırdan uzak tutmayın ve yanlış adım atmayın. Şayet aldığınız puan sizi tatmin edecek bir alana yerleşme imkânı tanımıyorsa gerekirse bir yıl daha şansınızı denemenizi öneriyoruz. Uzman öğretmenlerinizin desteği ile çok daha az puanlar almanıza rağmen daha güzel tercihler yapabileceğinizi asla unutmayınız, onların birikimlerinden ve tecrübelerinden istifade etmeyi ihmal etmeyiniz. Çevrenizde bazı bölümlere kayıt yaptıran ama daha sonra o bölümleri bırakarak ya da dondurarak tekrardan sınava giren arkadaşlarınız veya yakınlarınızın olduğuna pek çok kez şahit olmuşsunuzdur. Sizler de aynı hataları yapmayınız. Tercihlerinizle bir anlamda hayat tarzınızı da belirlemiş oluyorsunuz. Sizi yarı yolda bırakacak bir mesleği seçmeyin.”
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)