adscode
adscode

LYS'de Gözetmen Kararsızlığı

Sınavda her dakika her saniye önem taşır, hele de üniversite sınavında... binlerce adayla yarış içinde doldurduğunuz her cevap seçeneği, verdiğiniz her karar hayatınızı etkileyebiliyor.

LYS'de Gözetmen Kararsızlığı
Sınavlar

Sınav gözetmenleri yeterince bilgilendirilmiyor mu?


''Merhaba Abbas Abi,
Ben de 15 Haziran'da LYS-1 sınavına girdim. Sınav yerine 1 saat önce gittim. Sanırım 9:25 ya da 9:30 gibi sınıfıma girdim. Barkod toplama işleminin sıkıntı yaratacağını bildiğimden sınav başlamadan 30 dakika önce, "Matematik süresi bittikten sonra süreyi durduracak mısınız yoksa Matematik biterken yanımıza Geometri kitapçıklarını bırakacaksınız biz öyle mi devam edeceğiz?" diye sınıf görevlimize sordum. Bilmediğini, açıklama yapılacağını söyledi. Sonra 2.Sınıf sınav görevlisi geldi. "Bugün özellikle uyardılar kesinlikle 5 dakika eklenmeyecek. Kitapçık dağıtılma ve barkod toplama süresi olan 5 dakika zaten kayıp zaman olarak hesaplanmış, toplam süreniz 135 dakika" dedi. Defalarca itiraz ettim. Heyecan yapmamam gerektiğini, sakin olursam sınavımın güzel geçeceğini söylediler. "Ben de bu yollardan geçtim, yeni mezun oldum, sizi mağdur etmeyiz merak etme. Bütün Türkiye o 5 dakikayı kaybetmiş olacak, sadece sen değilsin dedi sınav görevlisi." "Geometri cevaplama süresi 55 dakika mı yazıyor yani?" dedim. "60 dakika" dedi. Ama siz 55 yapacağınızı söylüyorsunuz" dedim. Bu şekilde defalarca söyledim ve sonra yönetmeliği okuyayım dedi. Yönetmelikte "Geometri kitapçığı dağıtım süresi kesinlikle belirlenen süreye dahil edilmemelidir." yazıyordu. "Tamam işte dahil değildir diyor. Yani süreye katılmamalı" dedim. Fazla heyecan yapıyor, boşuna endişeleniyormuşum gibi davrandılar.

Sınav başladı. Matematik bitti. Süre durdurulmadı. Bir an önce başlayabilmek için onlar barkodu çıkarmaya çalışırken zaman kaybetmeyeyim diye topladıkları barkodun bir kısmını çıkardım. Teşekkür ettiler :)

12:15'te sınavı bitirdiler. Devam edecektim. Yeni soruya başlama dediler. Devam edeceğim rapor tutun isterseniz diyecektim, çapraz sınıfa baktım çıkmışlardı. Verdim mecburen optiği. Türkiye'de sadece bizim sınıfa uygulanan bir uygulama olduğunu çıktıktan sonra fark ettim. Herkese verilmiş +5. Merdivenlerden inerken diğer sınıfları gördüm onlar da devam ediyordu. Herkes 12:20 de bitirdi yani sınavı.

Geometriden 5 sorum boş kaldı. 3 ünü hiç okuyamadım. 5 dakika daha olsa yapabilir miydim bilmiyorum tabi, ama o son dakikalar sınavlarda çok önemlidir adrenalinle belki de işlem hatası göze çarpıyor ya da akla çözüm geliyor. 5 dakika erken bitireceklerini bildiğimden 2 senedir yaptığım her denemeden 5 dakika erken olması da tüm sınav boyunca saate bakmama neden oldu.

Az önce ÖSYM'yi aradım. Dilekçe yazdığımda sınav görevlisine uyarı gideceğini söylediler. Bunun dışında hiç bir şey olamayacağını, sınav tekrarı ya da devamı gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söylediler. Yani intikam mı almış olacağım sadece dedim. Uyarı gider beyefendi dediler.

Boğaziçi İşletme bölümü için 2. kez hazırlandım bu arada. Sınavda bu kadar adaletsizliği akıl almıyor. Eşit ağırlıkçı olarak 5 kişi olduğumuz için 10. sınıfta sınıf açılmadı ve mecburen sayısal okuduk. Nasıl olsa eşit ağırlığım diye Fizik karnede 1 vs. Sonra okul puanı saçmalığı çıkıyor. Diploma notu düşüyor 45'lere. Özel okulda olup 57 ortalaması olan arkadaşlarım var. Neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Edebiyat sınavına çalışmaya devam :)

Kusura bakmayın çok uzun oldu. YGS sınav sonucuna itirazda da bulunmuştum. Kendi hatammış. İsterseniz oradaki komik diyalogları da daha sonra size yazabilirim.

Paylaşmak istedim. Teşekkür ederim.''

***

Sizde sınav anında yaşadığınız ilginç olayları bizimle paylaşabilirsiniz

editor@egitimajansi.com  -  aguclu@milliyet.com.tr

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)