adscode
adscode

​‘LYS’DE KENDİNE GÜVENEN BAŞARIR’

İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, öğrencilerin olumsuz ve yararsız düşüncelerden uzaklaşması gerektiğini, bilgilerine güvenmenin…

​‘LYS’DE KENDİNE GÜVENEN BAŞARIR’
Sınavlar

Üniversite adayları için Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) maratonu hafta sonu başlıyor. Bir milyon 600 bini aşkın öğrenci 18 Haziran’da Sosyal Bilimler, 19 Haziran’da Matematik ile 25 Haziran’da Fen Bilimleri, 26 Haziran’da da Edebiyat – Coğrafya sınavlarına katılacak. Uzmanlar ise öğrencilerin olumsuz ve yararsız düşüncelerden uzaklaşması gerektiğini, bilgilerine güvenmenin başarıyı getireceğini belirtiyor. 



Sınava girecek adaylara tavsiyelerde bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, öğrencilerin olumsuz düşüncelere ‘dur’ demesini istedi. Heyecan, panik, stres gibi olumsuz duyguların aşırı yaşanmasının başarı seviyesini düşürdüğünü ifade eden Yavuz, “Her yaş grubunda; sınav kaygısı yaygın bir problem olarak dikkat çekiyor. Yoğun olmayan sınav kaygısı yararlıdır. Kişinin elinden geleni yapmak için motivasyon sağlar. Bu nedenle kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak yerine performansı olumlu etkileyecek seviyede tutmak önemlidir” dedi. 

Öğrencilerin, sonuçları tahmin etme, zamanı iyi kullanamama, endişe gibi etkenlerle kaygı seviyelerini yükseklere çıkardığına dikkat çeken Yavuz, şunları söyledi:
“Sınav öncesinde öğrencilerimiz, ‘Yapabildiğimin en iyisini yaparım’, ‘Yeterli zamanımın olmadığı doğru. Ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?’ ‘Tüm kaynakları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim’ düşüncelerini hatırlamalı. Bu düşünceler kişiyi olumlu etkiler.” 

‘Kendinize odaklanın’
Öğrencilerin sınav ve sonuçlarına yakıştırdığı farklı anlamların onları olumsuzluğa yönelttiğini aktaran Yavuz, “Bilgilerinize güvenin. Sınav davranışlarınızı belirleyin. Emin olduğunuz sorunun yanına işaret koyma alışkanlığı gibi. Olumlu düşünün, kendinizi cesaretlendirin. İlk başta belli bir gerginlik normaldir. Derin nefes alıp yavaşça bırakın. Yönergeleri dikkatli okuyun. Sınavı yaparken diğer öğrencileri gözlemlemeyin. Onların hızlı ya da yavaş olduklarını düşünmek sizi kaygılandırabilir. Sınıfta dikkatinizi dağıtan uyaranları önemsemeyin, sorulara yoğunlaşınca onları fark etmeyeceksiniz. Heyecanlanırsanız nefes egzersizi yapın” diye konuştu. 




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)