adscode
adscode

Maden Faciasında Son Durum

Soma'daki maden kazasında bilanço artmaya devam ediyor. Kurtarma çalışmaları sürüyor ancak ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Maden Faciasında Son Durum
Türkiye'den Haberler

SON DAKİKA :08:30- 15.05.2014

Hayatını kaybedenlerin sayısı, 282'ye çıktı


Türkiye, tarihindeki en büyük  maden kazasının acısını  yaşıyor. “Trafo patladı” tezine karşı çıkan uzmanlar “Eski bir kömür damarı alev alıp, faciaya yol açtı” diyor. Soma'daki maden faciasında bilanço giderek ağırlaşıyor. Son açıklamayı bu sabah saat 08.15 sıralarında yapan Enerji Bakanı Yıldız, ölü sayısının 282'ye yükseldiğini söyledi. Ocakta mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları, gaz birikimi nedeniyle sekteye uğrayarak gerçekleştirilebiliyor.    Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde önceki gün saat 15.00 sıralarında patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

Dün gece saat 22.10 sıralarında kameralar karşısına geçerek ölü sayısının 274'e yükseldiğini söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu sabah saat 08.15 sıralarında ölü sayısını 282 olarak açıkladı.
Yıldız'ın açıklamasına göre, şu ana kadar 217 işçinin cenazesi de ailelerine teslim edildi. Ayrıca Yıldız, son 12 saatte canlı çıkarılan işçinin bulunmadığını söyledi. Hayatını kaybeden bütün işçilerin cesedinin ailelerine gün içerisinde teslim etmeyi hedeflediklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: "Şu ana kadar ailelerinin metaneti son derece yapıcı bir rol oynadı. Arama kurtarma çalışmalarına yeni kişiler katılmak istiyor. Arama ve kurtara ekibimiz yeterli. Bu talepler tam tersi çalışmaları kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyor."

-"İki bloğa henüz ulaşılamadı"
Maden içerisinde 2 bloğa henüz ulaşılamadığını ifade eden Yıldız, "Bugün itibarıyla daha dikkatli olmamız gerekiyor, buradaki yoğunluğun bir gösteriye dönüşmemesi gerekiyor. Biz bütün işçi kardeşlerimizi çıkaralım, ondan sonra kim ne yapmak isterse daha rahat bir şekilde yapacaktır" dedi.
Maden içerisinde hava yönünün değiştirilme çalışmaları nedeniyle arama ve kurtarma çalışmalarına ara verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Yıldız, "Arama çalışmalarına son verilmedi sadece havanın yönü değiştirildi. Bu teknik bir konu. Bu detaylara girmemiz söz konusu değil. Ama havanın yönü değiştirilmesiyle 8 işçi kardeşimize daha ulaşıldı. Dün gece yapılan çalışmalarla 282 işçi kardeşimize ulaşılmış oldu" diye konuştu.

Bakan Yıldız, faciayla ilgili olan biteni kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşmaya çalıştıklarını kaydederek, "Ulaşılamayan 2 noktada işçi kardeşlerimizin olduğuna inanıyoruz. Tetkiklerimiz doğru çıktı" ifadelerini kullandı.
Taner Yıldız, bir gazetecinin sorusu üzerine son 12 saatte madenden canlı çıkarılan işçinin bulunmadığını sözlerine ekledi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da şu anda hastanelerde 27 yatan hastanın bulunduğunu, durumu iyi olanların ise gün içerisinde yapılacak kontrollerin ardından taburcu edilebileceğini belirtti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, facianın ardından şu anda hastanelerde 27 yatan hasta bulunduğunu, durumu iyi olanların taburcu edilebileceğini belirtti.   Bakan Müezzinoğlu hastanelerde tedavi gören işçi sayısının 61 olduğunu, yaralılarda olağan üstü bir sağlık sorunuyla karşılaşılmadığını dile getirdi. Müezzinoğlu, tedavisi devam eden hastaların bir kısmının bugün taburcu olabileceğini de sözlerine ekledi.  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da bugünden itibaren bakanlık görevlilerinin ailelerle temasa geçerek, onlara yönelik destek çalışması başlatacaklarını söyledi.

100'ÜN ÜZERİNDE MADENCİ İÇERİDE
Madendeki 100'e yakın işçiyi kurtarma çalışmalarına 500'e yakın kurtarma ekibi katılıyor. Madendeki karbonmonoksit seviyesi nedeniyle kurtarma çalışmalarına sağlıklı şekilde devam edilemiyor.
Şiddetini artıran yangına müdahale eden ekipler, ocakta biriken metan gazının tahliye edilmesine de çalışıyor. Bu sırada güvenlik tedbiri olarak maden çevresindeki kalabalık da uzaklaştırıldı.

HASTANE ÖNÜNDE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR
Ölü ya da yaralı listesinde bulunmayan madencilerin yakınlarının ise Soma Devlet Hastanesi önündeki bekleyişi devam ediyor. Olaydan 18 saat sonra 6 işçinin sağ olarak kurtarılmış olması, bekleyenlere bir nebze de olsa ümit veriyor.

FİRMADAN AÇIKLAMA
Öte yandan kazanın gerçekleştiği Soma Kömür İşletmeleri'nden bir açıklama daha geldi. Firmada kayıtdışı çalışan olmadığı belirtilen bir açıklamada, "Öngörülen yaş sınırının altına çalışanımız yoktur, tüm çalışanlarımız, sendikalıdır" denildi.

DİYANET'TEN HATİM
Diyanet İşleri Başkanlığı, maden ocağındaki faciada hayatını kaybedenler için Soma Ulu Cami'de hatim programı düzenledi.

NELER YAŞANDI?
Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde elektrik trafosu patladı. Patlama - 150 metre kotunda meydana geldi. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. Kazanın, vardiya değişikliği sırasında meydana gelmesi, can kayıplarının artmasına neden oldu.
Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma ekiplerince yapılan çalışmalarda maden girişine yakın olan işçiler kurtarıldı. Kazanın nasıl olduğuna dair inceleme ve araştırma başlatıldığını belirtildi.

SOMA'NIN EN BÜYÜK İŞLETMESİ
Soma'nın en büyük maden işletmesi olduğu belirtilen şirkette, 5 bin 500 kişinin çalıştığı öğrenildi.

MİLLETVEKİLLERİ BÖLGEDE
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ise sosyal hizmetle ilgili çalışmaların devam etiğini, Soma'da bulunan bazı milletvekilleriyle bugün işçi ailelerini ziyaret edeceklerini söyledi.

AK Parti Gurup Başkan Vekili Belma Satır da bugün TBMM bünyesinde AK Parti, CHP, MHP ve HDP olarak müşterek bir taziye yayınladıklarını söyledi. 20 AK Parti milletvekiliyle Soma'ya geldiğini belirten Satır, ölenlerin yakınlarına baş sağlığı dileğinde bulundu.

Kurtarma çalışmaları yeniden başladı
Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağındaki facianın ardından dün gece madendeki hava yönünü değiştirmek için ara verilen kurtarma çalışmalarına yeniden başlandı.
Maden içerisindeki gaz tahliye etmek için dün akşam geç saatlerde durdurulan arama çalışmalarına sabah saatlerinde yeniden başlatıldı. Madenci yakınlarının kazanın meydana geldiği bölgedeki bekleyişleri sürüyor.


SON DAKİKA 14 :30-14.05.2014

CAN KAYBI 232'YE ULAŞTI


Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan özel sektöre ait bir kömür madeninde çıkan yangında çok sayıda işçinin dumandan etkilendiği belirtildi. İşçiler ve itfaiye ekibinin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın sırasında bazı işçiler dumandan etkilendi. İlk belirleme göre 4 işçi ambulanslarla Soma Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Dumandan etkilenen başka işçi olup olmadığı konusunda ekipler çalışmalarını sürdürüyor. Başbakan Erdoğan can kaybının 232'ye ulaştığını söyledi

Başbakan Erdoğan, Soma'da
Başbakan Erdoğan, facianın yaşandığı madeninin bulunduğu bölgeye geldi. Özel uçak "DAP" ile Ankara'dan Manisa'nın Akhisar ilçesine gelen Başbakan Erdoğan, buradan da karayoluyla Soma ilçesindeki maden ocağı bölgesine geçti. Başbakan Erdoğan'ı, maden ocağı bölgesine gelişinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve diğer yetkililer karşıladı. Manisa Valiliği tarafından oluşturulan kriz merkezine geçen Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı. Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da eşlik ettiği Erdoğan'ın, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden ocağında incelemelerde bulunması bekleniyor.

ÖLÜM NEDENİ AÇIKLANDI! İŞTE OTOPSİ RAPORU
Soma'da maden faciasında hayatını kaybeden 17 madencinin yapılan otopsisinde 'karbonmonoksit gazı zehirlenmesi' sonucu yaşamlarını yitirdikleri belirtildi. Maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 17'sinin cenazesi İzmir Adli Tıp Kurumu'na getirildi. İşçilere yapılan otopside, ilk belirlemelerde karbonmonoksit gazı solumaları sonucu zehirlenerek yaşamlarını yitirdikleri kaydedildi. Otopsileri tamamlanan işçilerin cenazeleri, İzmir'den Manisa Kırkağaç'taki soğuk hava deposuna gönderildi. Turgutlu'dan Soma'ya cenaze malzemesi gönderildi. Turgutlu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, ilçedeki camilerden toplanan 45 tabut ve cenaze malzemeleri, kamyona yüklenerek Soma'ya gönderildi. Öte yandan İzmir'deki bazı camilerde maden faciasında yaşamlarını yitiren işçiler için sela okutuldu.

SON DAKİKA; 10:20

Soma'da maden faciası: 205 ölü

Son resmi açıklamayı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız saat 10.26 itibariyle ölü sayısını 205'e revize etti. Yıldız, bugüne kadarki en yüksek işçi kaybının yaşanmasını beklediklerini söyledi ve "Kesin sayıyı ancak çıktıktan sonra duyuracağız" diye konuştu. Enerji Bakanı, "İçerde herhangi bir grizu patlaması olmadı" dedi. MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, dünden geçerli olmak üzere 3 günlük milli yas ilan edildiği belirtildi.

YANGIN DEVAM EDİYOR
Maden ocağındaki yangının halen devam ettiğini belirten Bakan Yıldız, önceki açıklamalarında kaza sırasında madende 787 işçi olduğunu belirtmiş, tahliye edilen 363 kişiden, 4'ü ağır olmak üzere 80'inin de yaralı olduğunu kaydetmişti. Rakamlar, 200'ün üzerinde işçinin halem mahsur durumda olduğunu ortaya koyuyor.
***


Sabah erken saatlerde bir madenci daha kurtarıldı. Madende mahsur kalmış kaç işçi olduğu net olarak bilinmiyor.

Enerji Bakanı Yıldız daha önce yaptığı açıklamada 363 işçinin madenden tahliye edildiğini, dördü ağır 80 işçinin ise yaralandığını söylemişti.

Yıldız, hayatını kaybedenlerin grizu patlaması sonucu değil, karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu öldüğünü ifade etti.

İlçe hastanelerindeki morglar yetersiz kalınca, çevre ilçelerdeki soğuk hava depoları ve mezbahalar da morga dönüştürüldü.

Dün öğlen saatlerinde meydana gelen trafo patlaması nedeniyle Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait madende elektrikler kesildi ve maden asansörleri ile havalandırma sistemleri devre dışı kaldı.

BBC Türkçe'ye bilgi veren Maden-İş sendikası Ege Bölgesi Başkanı Tamer Küçükgencay "Maalesef madenin bazı bölümlerinden ümit kesildi. Bazı bölümler için ise hala ümidimiz var. Çalışmalar 5 kilometrelik bir alana yayılmış şekilde devam ediyor" dedi.

Madenden işçilerin tahliyesine ise devam ediliyor. Yaralı işçiler, ambulanslarla bölgedeki hastanelere taşınıyor.

 

Facianın meydana gelmesinin hemen ardından bölgedeki maden ocaklarının arama-kurtarma birimleri madene sevkedildi ve yeraltına temiz hava pompalaması başlatıldı.

Çok sayıda işçi yakını ise, maden ocağına ve Soma Devlet Hastanesi'ne akın etti.

Maden ocağından kurtarılan madencilerin isimleri, hastane önünde bekleyen yakınlarına megafonlarla anons edildi.

Polis gece boyunda hastane ve maden önünde barikat kurdu.

Soma Kömür İşletmeleri'nden açıklama:

Maden ocağının sahibi Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'den yapılan açıklamada “Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir" dendi, vefat eden çalışanların ailelerine sabır dilendi.

BBC Türkçe'ye bilgi veren Akut Manisa Ekip Lideri Hakan Özcan, durumun artık çok parlak olmadığını ifade etti.

"Bölgeye ilk geldiğimizde umutlanmıştık. 5 dakikada bir madenden işçi çıkıyordu. Ancak şimdi bunu göremiyoruz. Ben de içeriden yeni çıktım. Maalesef durum çok parlak değil" diyen Özcan, madendeki yangının ise büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.

Siyasilerin programı değişti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise, Soma'da meydana gelen maden faciası nedeniyle Arnavutluk ziyaretini erteledi. Başbakan öğle saatlerinde Soma'ya gidecek.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Çarşamba günü düzenlenecek olan Merkezi Yürütme Kurulu toplantısını iptal ederek saat 12:00'de Soma'ya hareket edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, Manisa Valisi ile görüşerek, mahsur kalan işçilerin kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesini istedi.

 

Sendikalardan eylem çağrısı

Soma'daki maden felaketi üzerine işçi konfederasyonları ve sendikalar da harekete geçti. DİSK(Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu)'ten bir heyet dün gece Soma'ya gitti.

DİSK, KESK(Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMOB(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), TTB(Türk Tabipleri Birliği) ve Türk-İş Şubeler Platformu bu akşam saat 19′da yaşanan facianın sorumlularının bulunması için İstanbul Tünel Meydanı’nda toplanma çağrısı yaptı.

Sendikalar Türkiye'nin diğer bir çok ilinde de eylem çağrıları yapıyor.

Maden denetimi

Kazanın ardından Çalışma Bakanlığı yazılı basın açıklaması yaparak söz konusu madenin 2012 ve 2013'te ikişer kez, Mart 2014'te ise bir kez denetlendiğini belirtti. Bakanlığın açıklamasında "Yapılan denetimler sonucunda mevzuata aykırı bir duruma rastlanmamıştır" denildi.

 

Soma'daki maden faciasından 20 gün önce, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bölgedeki madenlerin durumunu Meclis gündemine taşımıştı ve madenlerdeki güvenliğin denetlenmesi için önerge vermişti.

Ancak Özel'İn önergesi Meclis'te reddedilmişti.

Kürsüde elinde baretle milletvekillerine seslenen Özel, "Biz milletvekili olarak madenci cenazesine gitmekten bıktık" demişti.BBCTürkçe


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)