adscode
adscode

Mars'a yolculuk için yeni rota

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'ta su bulunduğunu açıklamasının ardından yeniden gündeme gelen Mars'a seyahat ve koloni kurma fikri için yeni bir yol haritası çizildi.

Mars'a yolculuk için yeni rota
Dünyadan Haberler
ABD'nin en saygın üniversiteleri arasında gösterilen  Massachusetts Institute of Technology (MIT) akademisyenleri şu anki teknolojiyle oldukça pahalı ve zahmetli olan yolculuğu mümkün kılmak için yeni bir rota belirledi.

Gezegenimizin tek uydusu Ay'a kurulacak bir isitasyon sayesinde Mars görevlerine ayrılan harcamanın uzun vadede düşeceğini belirten ekip, yaptıkları hesaplamalarda yakıt ve temel ihtiyaçlar için Ay'a iniş yapan araçların doğrudan Mars'a gidenlere oranla yüzde 68'lik bir kar sağlayacak.

Söz konusu teoriye göre, Mars'a gitmek için alması gereken yakıt ve temel ihtiyaçları Ay'dan temin eden uzay araçları, daha hafif olacakları için daha az enerji harcayarak gezegenimizden ayrılacak. Ay'ın yer çekiminin gezegenimizden daha düşük olmasından dolayı burada gerekli ihtiyaçlarını aldıktan sonra Mars rotasına devam edebilecek.

Uzun vadede Mars'a yapılacak yolculukları ve sefer sayılarını etkileyebilecek bu rotanın hayata geçmesi için elbette oldukça büyük bir yatırım yapılması gerekiyor.

Ancak Mars'ı kolonileştirmemiz için çözüm bulunması gereken tek sorun daha az enerji harcamamıza imkan verecek bir rota değil.

Mars'ın atmosferinin gezegenimize oranla yüzde 1 seviyesinde olduğu düşünülürse Mars'ın yüzeyinde bulunmak ile uzayda bulunmak arasında pek bir fark bulunmadığını söylemek mümkün. Bu yüzden astronotların ilk iş olarak bu basınçtan korunmanın yollarını bulması gerekiyor.

İkinci sıkıntı ise insanın yaşaması için elzem olan oksijen. Gezegende kalındığı sürece oksijen üretebilecek bir sistem bulunması olası Mars görevleri için çözülmesi gereken sorunların başında geliyor.

Gezegendeki radyasyon oranının oldukça yüksek olduğunu belirten uzmanlar, bu oranın Mars'ta görev yapan astronotların kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırdığı görüşünde.

Su, yiyecek ve enerji üretimi aşılması gereken diğer engeller. Filmdeki astronot çiftçilik yaparak ve birkaç kimyasal dokunuşla bu sorunları geçici bir süreliğine olsa da çözmüştü. Ancak NASA'nın bu sorunları ortadan kaldırması için uzun yıllar mesai yapmaya devam edeceğini söylemek abartı olmaz.

Ancak en büyük sorun Mars'a gitmek veya orada kalmak değil gezegenden ayrılmak. Zira Mars'tan dönüş sandığımızdan daha zor bir çaba gerektiriyor.

MAV’ın  (Mars'a İniş Aracı) iç mekanı yükü azaltmak için çok sade olacak. Bu tek yön bir uzay taksisi sadece, bir yaşam alanı değil. Hatta mühendisler koltuk bile koymayabilir, ki bu durumda astronotların tüm yolculuk sırasında ayakta durması gerekecek.  

Füzeyle fırlatarak kalkma işlemi yedi dakika sürecek. Ama yolculuk burada bitmiyor. Astronotlar ERV (Dünya'ya Dönüş Aracı) ile buluşup kenetlenmek için yörüngeye oturma manevraları yapacaklarından daha fazla yakıt harcayacaklar.  

ERV, Mars yüzeyinden 250 ila 34 bin kilometre yukarıdaki elips biçimli “bir günlük yörüngede” park ederse, astronotlar kalkış aracında en fazla 43 saat geçirecekler. Ancak Rucker bu durumun Mars misyonunu planlayanlar tarafından henüz çözülmemiş bir konu olduğunu söylüyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)