adscode
adscode

MATEMATİKTEN GÜZEL BİR HABER

Betül Tanbay Avrupa Matematik Derneği Asbaşkanı seçildi

MATEMATİKTEN GÜZEL BİR HABER
Eğitim

 

Lise öğrencilerinin matematik bilgi / becerilerini ölçen PISA testini pek çok kimse öğrendi.

Maalesef, bu uluslararası testi ülkemiz öğrencilerinin az başarılı olması nedeniyle öğrendik.

Bu sefer matematik dünyasından güzel bir haber geldi. Profesör Betül Tanbay Avrupa Matematik Derneği’nin iki asbaşkanından birisi seçildi. Üstelik ülkemize olumlu görüşlere sahip olmayan büyükçe bir çoğunluğun temsil edildiği Avrupa’nın en üst matematik kurulu, Genel Kurul’daki tüm oyların sadece iki oy eksiğiyle. Sayın Tanbay ​bu makama gelen ilk türktür.

 

Avrupa Matematik Derneği Genel Kurulu 23 – 24 Haziran 2018 de Prag’da yapılmıştır. Bu dernek 1990’da kurulmuş olup 50 mye yakın ülkeden 60 matematik derneğinin üyeliğinden oluşur.

 

1948  yılında kurulmuş olan ve kamu yararına çalışan bir dernek olan Türk Matematik Derneği’nin amacı matematikle ilgili bilim dallarının gelişmesini ve yurt içinde yaygınlaşmasını sağlamak, ekonomik, sosyal ve teknolojik alanlarda matematiğin ve matematikçinin katkısını arttırmak, orta ve yüksek öğretimde matematik eğitiminin çekiciliğini, düzeyini ve etkinliğini yükseltmektir. Türk Matematik Derneği, Türkiye’yi Uluslararası Matematik Birliği’nde (IMU), Avrupa Matematik Derneği (EMS) ve İpekyolu Matematik Merkezi (SMC) de temsil etmektedir.

 

Sayın Tanbay, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Matematik bölümü’nden doktorasını almıştır, halen Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesidir. Kendisi, üç dönem Türk Matematik Derneği (TMD) başkanlık görevini de yapmıştır. Bu başarı Tanbay’ın kişisel niteliklerinin sonucu olsa da, aynı zamanda Türkiye’nin matematik alanındaki birikiminin etkisini de yansıtmaktadır.

 

Derneğin ilk başkanı ve kurucularından Cahit Arf’ın (1910 – 1997) ON TL bankanotumuz üzerindeki resmi de modern anlamda matematiğin ülkemizdeki başlangıcının bir simgesidir.

 

Attila Aşkar

Türk Matematik Derneği

Başkanı

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)